OTKRIVAMO

NAKLADNICI U ŠOKU ZBOG NOVOG NAČINA IZRAČUNA CIJENA UDŽBENIKA 'Takvim formulama obrazovanje je svedeno na kilograme'

 
 Ante Cizmic / CROPIX

Nacrt zakona o udžbenicima pisan u ženskom rodu, koji je proteklih dana izazvao trzavice u Vladi jer je u javnost iscurilo (objavio Jutarnji list) da ga je ministrica obrazovanja pripremila u ženskome rodu, a Ministarstvo uprave zatražilo da postupi po dosadašnjim pravilima i praksi i piše ga u muškom rodu, izazvao je interes nakladnika školskih udžbenika. Puno više od verzije u ženskom ili muškom rodu nakladnike muči sadržaj nacrta i novosti koje je osmislio tim u obrazovnom ministarstvu.

Upečatljiva novost u nacrtu zakona poslanom nakladnicima iz Ministarstva su dvije osmišljene formule, jedna za izračun najviše dopuštene cijene udžbenika, a druga za izračun najveće dopuštene mase udžbenika.

Pritom oba izračuna, cijena i masa udžbenika, ovise o satnici predmeta.

Sporna satnica

- Takvim formulama obrazovanje je svedeno na kilograme - komentiraju nakladnici s kojima smo jučer razgovarali.

Novi predloženi način izračuna maksimalne cijene udžbenika bio bi po sljedećoj formuli: ukupna satnica određenog predmeta podijelila bi se s ukupnom satnicom svih predmeta u pojedinom razredu, a taj bi se količnik množio s posebnim faktorom ovisno o razredu (0,1 za niže razrede, 0,125 za 5. i 6. razred te 0,15 za 7. i 8. razred) te s medijalnom plaćom u Hrvatskoj, koja, prema posljednjim podacima, iznosi 5076 kuna.

Druga formula propisuje najveću dopuštenu masu udžbenika i računa se dijeljenjem satnice predmeta s ukupnom satnicom puta najveća dopuštena masa svih obveznih udžbenika. Ona za udžbenike od 1. do 4. razreda iznosi tri kilograma, za 5. i 6. razred pet kilograma, a za 7. i 8 razred šest kilograma.

"Kilo mozga"

Prema tako osmišljenim formulama, ispada da će udžbenici za predmete s većom satnicom moći biti deblji, teži i skuplji od onih za predmete s manjom satnicom.

- Svesti udžbenik na cijenu i masu podsjeća me na onu, kilo mozga - dvije marke - komentira nam jedan od obrazovnih stručnjaka aktivan u nakladništvu i dodaje kako satnica nipošto ne može biti odrednica za oblikovanje udžbenika. - Potpuni je apsurd da najjeftiniju cijenu imaju udžbenici s najmanjom satnicom - komentira obrazovni stručnjak 20 godina aktivan u nakladničkim krugovima.

S druge strane, nacrt zakona propisuje da u Katalog obveznih udžbenika ubuduće ulaze samo udžbenici, ne kao dosad i radne bilježnice. To znači da, prođe li ovakva verzija zakona, radne bilježnice u školi ne bi više bile obvezne.

Kako je navedeno u nacrtu, osim udžbenika, u školi mogu biti u uporabi i druga nastavna sredstva - tiskana, digitalna ili fizička - koja pomažu u ostvarenju pojedinih odgojno-obrazovnih ishoda utvrđenih predmetnim kurikulumom. Nakladnici, odnosno pravne osobe koje nude druge komercijalne obrazovne materijale, dužni su ih prijaviti u virtualni repozitorij obrazovnih materijala (još jedna novina) koji pak utvrđuje, kako piše u nacrtu, ministrica odlukom. Iz ovoga proizlazi da će svaki učitelj autonomno odlučivati koje će materijale - uključujući očito i radne bilježnice - koristiti.

Postavlja se pitanje, znači li to da će u sredinama koje su dosad roditeljima omogućavale besplatne udžbenike i radne bilježnice roditelji sami plaćati radne bilježnice ako ih učitelj odabere?

Radni materijali

Nadalje, cijena tih ostalih materijala, piše u nacrtu, ne smije biti viša od 20 posto cijene udžbenika. - Možete li vi zamisliti koliko će materijali s takvom cijenom biti kvalitetni?

Uostalom, u Europi ne postoji primjer da se nečemu što nije obvezno određuje cijena - kažu nakladnici, uz opasku kako se ovakvim rješenjem otvara prostor za ulazak gomile materijala upitnog sadržaja u škole. Po nakladnicima, verzija nacrta zakona je populistička, nestručna i potencijalno opasna. Nadaju se njezinoj temeljitoj doradi.

Koliko će koštati knjige ako novi zakon prođe

FORMULA:

ukupna satnica određenog predmeta/ukupna satnica svih predmeta x faktor x medijalna plaća

1. MAKSIMALNA CIJENA UDŽBENIKA HRVATSKOG JEZIKA ZA 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE:

- ukupna godišnja satnica hrvatskog jezika: 175 sati

- ukupna godišnja satnica svih predmeta: 735 sati

- faktor za prvi razred: 0,1

- medijalna plaća: 5076 kn

RAČUN:

175/735 x 0,1 x 5076

= 120,9 kn

- buduća maksimalna cijena udžbenika: 120,9 kuna

- sadašnja prosječna cijena udžbenika: 125 kuna

2. MAKSIMALNA CIJENA UDŽBENIKA GLAZBENE KULTURE ZA 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE:

- ukupna godišnja satnica glazbene kulture: 35 sati

- ukupna godišnja satnica svih predmeta: 735 sati

- faktor za prvi razred: 0,1

- medijalna plaća: 5076 kn

RAČUN:

35/735 x 0,1 x 5076

= 24,2 kn

- buduća maksimalna cijena udžbenika: 24,2 kune

- sadašnja prosječna cijena udžbenika: 57 kuna

3. MAKSIMALNA CIJENA UDŽBENIKA HRVATSKOG JEZIKA ZA 8. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE:

- ukupna godišnja satnica hrvatskog jezika: 140 sati

- ukupna godišnja satnica svih predmeta: 1155 sati

- faktor za osmi razred: 0,15

- medijalna plaća: 5076 kn

RAČUN:

140/1155 x 0,15 x 5076

= 92,3 kn

- buduća maksimalna cijena udžbenika: 92,3 kune

- sadašnja prosječna cijena udžbenika: 64 kune

4. MAKSIMALNA CIJENA UDŽBENIKA GLAZBENE KULTURE ZA 8. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE:

- ukupna godišnja satnica glazbene kulture: 35 sati

- ukupna godišnja satnica svih predmeta: 1155 sati

- faktor za osmi razred: 0,15

- medijalna plaća: 5076 kn

RAČUN:

35/1155 x 0,15 x 5076

= 23,1 kn

- buduća maksimalna cijena udžbenika: 23,1 kuna

- sadašnja prosječna cijena udžbenika: 71 kuna

- ukupna satnica uključuje godišnji zbroj sati svih obveznih i izbornih predmeta te sata razrednika. (Kristina Turčin)

Ministarstvo: Riječ je o radnoj verziji, bit će javna rasprava

U Ministarstvu obrazovanja jučer su odgovorili kako ne mogu službeno komentirati nacrt zakona za koji kažu kako nije finalna verzija, jer još nije u službenoj proceduri javne rasprave.

- Sama ideja izmjene zakona je osigurati lakše školske torbe te rasterećenje učenika i roditelja kako financijski, tako i od nepotrebnih činjenica. Nadalje, potiče se digitalna transformacija škola, a naglasak je na ishodima učenja koji su relevantni za strelovite promjene u tehnologiji, gospodarstvu i društvu.

Novi udžbenici pratit će pristupe i metode kurikularne reforme. Stoga će Ministarstvo finalnu verziju uskoro staviti u javnu raspravu kako bismo dobili povratne informacije zainteresirane javnosti - kažu u ministarstvu Blaženke Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:56