ODŠTETA

NAKNADA ŽRTVAMA RATNOG ZLOČINA Jelenić: Inzistirat ćemo da Norac i Orešković vrate državi 107.500 kn odštete

Dražen Jelenić
 Goran Mehkek / CROPIX

Državno odvjetništvo nije napravilo nikakav gaf i neće pristati na prvostupanjsku presudu kojom je odbijena njihova tužba kojom se država želi namiriti od generala Mirka Norca za odštetu koju je isplatila žrtvama njegova ratnog zločina.

Proizlazi to iz izjave glavnoga državnog odvjetnika Dražena Jelenića koji najavljuje žalbu na prvostupanjsku presudu suca Općinskoga građanskog suda u Zagrebu Nikole Raguza o odbijanju regresne tužbe DORH-a kojom se od Tihomira Oreškovića, Stjepana Grandića i Mirka Norca tražilo da solidarno državi plate 107.500 kuna, koliko je država isplatila odštete Stojanki i Đorđu Boriću kao žrtvama ratnog zločina.

Riječ je o odšteti na temelju presude Općinskog suda u Gospiću, i to zato što su 1991. bez ikakva razloga Stojanka i njezin tada sedmogodišnji sin Đorđe po nalogu Oreškovića i Norca bili uhićeni i odvedeni u vojarnu u Perušiću, gdje ih je Grandić zatočio i jedno vrijeme držao u neljudskim uvjetima. Gospićki sud je naložio da se Stojanki Borić isplati odšteta u iznosu od 35.000 kn, a njezinu sinu 27.500 kn i zatezne kamate.

U postupku u povodu regresne tužbe Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu predložilo je da sud pročita dokaze, uključujući nalaze psihijatrijskog vještačenja koji su bili izvedeni tijekom suđenja u Gospiću. No, Norčev branitelj rekao je da je protiv toga, a sudac je potom odbacio tužbu i oslobodio Oreškovića, Grandića i Norca vraćanja novca.

- DORH će se žaliti na tu odluku koja je nelogična i suprotna praksi Vrhovnog suda - rekao je Jelenić i naveo da bi to bilo kao da u kaznenom postupku netko bude osuđen na temelju zapisnika o očevidu prometne nesreće, a da se poslije u postupku za naknadu štete stranka protivi čitanju tog zapisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:24