KRIZA U VRHU VLASTI

NAKON KUŠČEVIĆA, IZLAZI LI IZ VLADE I HNS? Insajderski izvještaj iz vladajuće koalicije: 'Mislim da ovo nije kraj i da to s HNS-om još nije završeno'

Ivan Vrdoljak i Andrej Plenković
 Boris Kovacev / CROPIX

Za jedne je nakon ostavke Lovre Kuščevića drama u koaliciji završila, a za druge tek počinje.

HNS je zadovoljan i pozdravlja odluku, no pojedini koalicijski partneri s kojima smo u ponedjeljak navečer razgovarali misle da će im se Andrej Plenković morati osvetiti na neki način, možda ne odmah, nego najesen, kada se bude tražila zamjena za Mariju Pejčinović Burić. A i iz Vlade bliski premijerov suradnik nije određen kada je u pitanju sudbina HNS-a, već poručuje:

- Sutra ćemo o koaliciji. Razgovarat ćemo s partnerima - kaže.

U HNS-u su odmah nakon ostavke pozdravili Kuščevićevu odluku, uz napomenu da svatko tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost.

- Za nas u HNS-u je to pitanje moralne i političke odgovornosti svakog političara, a pitanje eventualne kaznene odgovornosti utvrđivat će nadležna tijela. O odnosima s HDZ-om u budućnosti i političkim prioritetima HNS-a u nadolazećem razdoblju, poput povećanja plaća za 68 tisuća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, nastavljamo razgovarati s koalicijskim partnerima, počevši od koalicijskog sastanka - poručuju u HNS-u.

No, neki drugi koalicijski partneri uvjereni su da ovo nije kraj, posebno zato što je Plenković u ponedjeljak nakon ostavke odbio komentirati njihovu daljnju sudbinu. Jedan naš sugovornik blizak premijeru tvrdi da mu je Plenković još prije 10-ak dana, dva dana prije HNS-ove press-konferencije na kojoj su najavili da će tražiti smjenu, rekao kako će maknuti Kuščevića, a da je taj postupak HNS samo produljio, zbog čega su posebno naživcirali premijera i HDZ-ovce.

- Mislim da ovo nije kraj i da pitanje s HNS-om još nije završeno. Na njegovu ostavku nisu utjecali u HNS-u, nego je za to zaslužan pritisak medija. Zato mislim da zbog njihove nekorektnosti, ne samo prema HDZ-u, nego prema svim partnerima, rješavajući unutarnje sukobe i različita viđenja opstanka u koaliciji, priča između HNS-a i Plenkovića nije gotova, nego tek počinje - kaže naš sugovornik.

Dodaje kako smjer, brzinu i način razračunavanja s HNS-om određuje premijer.

- To može biti odmah, može za nekoliko mjeseci jer da se situacija i primiri zbog Kuščevića, ostaje činjenica da budući novi predsjednik HNS-a Matija Posavec nema namjeru surađivati s HDZ-om i zato nema ni razloga da se razvijaju bliski odnosi između te dvije stranke - kaže naš sugovornik.

Na pitanje što očekuje od ovog koalicijskog sastanka koji počinje u utorak u 13.30 sati u Banskim dvorima, kaže da očekuje da se otvore i druge teme koje opterećuju odnose u koaliciji. Ne očekuje da bi Bandićevi zastupnici mogli tražiti mjesta u Vladi dođe li do preslagivanja, nego će gurati svoje projekte, što je i sam Bandić naznačio.

- Da Bandić želi u Vladu, onda bi popriličan broj partnera i napustio tu Vladu - kaže.

U HNS-u pak neslužbeno kažu kako su i sami preporučili premijeru da riješi pitanje Kuščevića prije koalicijskog sastanka da zatvori priču i da nema temu na sastanku niti na Vladi. Kaže da ne vidi potrebu da bi ih se Plenković trebao riješiti.

- Ništa nismo tražili osim ostavke i dalje radimo posao i idemo se koncentrirati na to - poručuju iz HNS-a.

Na naše pitanje, a što ako se Plenković poželi riješiti ministrice Divjak, ako bude "jedan naš, jedan vaš" na izlasku, odgovara da nema zašto.

- Mora imati neki razlog. Ako ona prenamijeni zemljište za sebe, onda ćemo je mi izbaciti. A ona radi odličan posao u struci, može je samo pohvaliti i mi stojimo čvrsto iza nje, kao što smo i dosad stajali kada su je već pokušavali srušiti - kaže izvor iz HNS-a.

Dodaje kako sada nema likovanja, da treba biti skroman u pobjedi.

- Bilo je borbeno, ali smo uspjeli. Plenković je dobar premijer, ali ne ide mu donošenje odluka, i to je najveći problem. Treba donositi odluke, pa makar pogriješio - zaključuje sugovornik iz HNS-a.

Visoki izvori iz HDZ-a pak kažu kako su očekivali ovakvu odluku te da je pritisak bio prevelik. Ne očekuju, kažu, raskidanje koalicije s HNS-om i smatraju da će Vlada nastaviti normalno funkcionirati. Desnija struja u Predsjedništvu HDZ-a pak tvrdi da Kuščević nikada ni nije trebao postati politički tajnik niti imati tako visoku funkciju u Vladi.

- On je na izborima dobio mizeran broj glasova, a za nagradu je dobio ministarsko mjesto i mjesto političkog tajnika, i to isključivo Plenkovićevom voljom, koji je znao da će ovaj raditi sve što se od njega bude zahtijevalo i braniti ga u svemu - kaže naš sugovornik.

Dodaje kako su Plenković i Kuščević doveli do raskola u HDZ-u zbog Istanbulske konvencije (IK), koju ne podržava velika većina članova i birača HDZ-a.

- Lako je pobrojati one koji su branili IK. Plenković je time ugrozio i stranku i Vladu i sebe, a onda smo na euroizborima dobili povijesno niski rezultat. Njemu je sada bilo nasušno potrebno da smijeni Kuščevića kako bi popravio rejting pred predsjedničke izbore. Ako bismo eventualno izgubili te izbore, to bi dovelo do pogubnih posljedica, većih nego išta ranije, i dovelo bi do rušenja predsjednika, i to odmah - analizira ovaj član Predsjedništva HDZ-a, uz poruku da HDZ mogu dignuti samo reformski zaokreti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:53