POBJEDA

NAKON POVIJESNE ODLUKE SUDA SLIJEDI NOVA BITKA: LGBTI osobe tražit će pravo na posvajanje djece i pravo na medicinski pomognutu oplodnju za gay parove

 
Mladen Kožić i Ivo Šegota
 Željko Puhovski / CROPIX

Odluka Upravnog suda kojom su poništene ranije odluke o odbijanju zahtjeva životnih partnera Ive Šegote i Mladena Kožića da postanu udomitelji djece povijesni je trenutak i prvi korak prema potpunoj ravnopravnosti LGBTI osoba u Hrvatskoj. Sada slijedi borba za pravo na posvajanje djece i pravo na medicinski pomognutu oplodnju za lezbijske parove.

Poručili su to jučer iz udruge Dugine obitelji koja okuplja LGBTI osobe koje imaju ili žele imati djecu.

Ovo je, poručuju, prvi put da je jedan sud u Hrvatskoj presudom potvrdio međunarodnu sudsku praksu i odluke Europskog suda za ljudska prava, prema kojoj se istospolni parovi moraju zakonski tretirati jednako kao i heteroseksualni parovi. Također su upozorili kako Ivo Šegota i Mladen Kožić nisu jedini par koji je zatražio status udomitelja djece.

“Njihov hrabri čin, javni istup i pristanak na ovu pravnu bitku presedan je i za ostale parove koji se odluče na ovaj način proširiti svoju obitelj i time pružiti topli dom, ljubav, svakodnevnu podršku i bolju budućnost djeci koja provode svoje djetinjstvo u domovima”, rekao je Daniel Martinović, predstavnik udruge Dugine obitelji.

Resorno Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike ni jučer nije željelo komentirati odluku Upravnog suda, jer je presuda tek usmeno objavljena te im nije dostupno pisano obrazloženje. No, kako nam je rekla odvjetnica životnih partnera Sanja Bezbradica Jelavić, sud je prihvatio svu njihovu argumentaciju i naložio nadležnima da u narednih 60 dana donesu nediskriminirajuću odluku.

Bez komentara

Presudu iz istih razloga kao i Ministarstvo nije komentirala ni pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, no podsjeća kako se tijekom donošenja novog Zakona o udomiteljstvu posebno zalagala da se životni partneri izrijekom spomenu kao mogući udomitelji te da će se i dalje “aktivno zalagati za izmjene nacionalnog zakonodavstva koje bi bile usmjerene na ukidanje svih oblika diskriminacije temeljem spola, bračnog i obiteljskog statusa te spolne orijentacije, a sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova”.

- Ukazivala sam na to da su iz definicije udomiteljske obitelji u potpunosti izostavljeni životni partneri i neformalni životni partneri te da se radi o nepovoljnijem postupanju uvjetovanom spolnom orijentacijom i predstavlja izravnu diskriminaciju temeljem spolne orijentacije - kaže pravobraniteljica, koja je također naglasila i to da pojedine vrste udomiteljstva udomitelju dodjeljuju određena prava iz radnog odnosa, a da Zakon o ravnopravnosti spolova zabranjuje diskriminaciju u području zapošljavanja i rada u javnom i privatnom sektoru u odnosu na uvjete za zapošljavanje.

Ova stajališta pravobraniteljice dijelom je koristio i odvjetnički tim Šegote i Kožića.

Suprotna praksa

Uoči donošenja Zakona o udomiteljstvu iz resornog Ministarstva neslužbeno se moglo čuti da će se istospolnim parovima odobravati status udomitelja bude li zainteresiranih jer bi svaka druga odluka bila suprotna Zakonu o životnom partnerstvu i Zakonu o diskriminaciji. No, praksa ih je demantirala.

Upitna je i odredba Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, kojom je - baš kao i kod posvajanja - mogućnost dana bračnim i izvanbračnim partnerima te samcima (bez obzira jesu li gay ili hetero), ali ne i gay osobama u formalnoj ili neformalnoj zajednici.

“Lezbijskim parovima i dalje je zabranjeno pristupiti postupcima medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj, zbog čega su primorane na odlazak u klinike u inozemstvo, dok još uvijek Ministarstvo obitelji zaustavlja prijave istospolnih parova koji žele postati posvojitelji - iako posvojitelj može postati pojedinac ili pojedinka, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Pozivamo sve istospolne parove koji se suočavaju s diskriminacijom da nam se jave jer slučaj Mladena i Ive pokazuje da se do pravde može doći i da se možemo izboriti za naša prava”, zaključio je Martinović.

Naš zakonski okvir trenutno ne predviđa mogućnost udomljavanja

Naš zakonski okvir ovakav kakav je sada to u ovom trenutku nije predvidio”, odgovorio je jučer premijer Andrej Plenković na pitanje o dobivanju licence za udomljavanje djece od strane životnih partnera. Mislio je na Zakon o udomiteljstvu koji je upravo zbog toga što u definiciju udomiteljske obitelji nije izrijekom uvrstio životne partnere prošle godine posvađao vladajuću koaliciju te je HNS zatražio njegovu ocjenu ustavnosti.

“HNS kao liberalna stranka čvrsto se zalaže za jednakost svih građana i sa zadovoljstvom pozdravlja ovu odluku. Hrvatska postaje otvorenije i tolerantnije društvo za život svih građana”, napisao je HNS na Facebook profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:10