PONIŠTAVA SE IZBOR

Nakon spajanja ministarstava broj ravnatelja uprava narastao sa 97 na 101

Ukinuti pomoćnici još uvijek rade svoj posao, a ministarstva tek moraju raspisati nove natječaje i ponovno prolaziti cijelu proceduru
Ivan Malenica
 Bruno Konjevic/Cropix

Hrvatski je sabor u srpnju prošle godine usvojio novi Zakon o sustavu državne uprave i ukinuo mjesta pomoćnika ministara, ministarstva su potom na natječajima tražila ravnatelje uprava, natječaji su dovršeni, odrađeni su razgovori s kandidatima, izabrani su prolazili sigurnosne provjere, a danas, više od godinu dana nakon usvajanja zakona, sve to se - poništava.

Uz to, iako je u novoj Vladi smanjen broj ministarstava s 20 na 16, umjesto 97 ravnatelja, koliko ih je trebalo biti, Vlada će odabrati 101 rukovodećeg državnog službenika, četiri više nego dok je Vlada bila veća! Ukinuti pomoćnici, provjerili smo, još uvijek rade svoj posao, a ministarstva tek moraju raspisati nove natječaje i ponovno prolaziti cijelu proceduru pa vjerojatno ni do kraja ove godine ravnatelji uprava - koji bi trebali biti profesionalci birani na javnom natječaju, a ne politički odabrani dužnosnici - neće biti imenovani.

Pomoćnici i dalje rade

Cijela zbrka, pojašnjavaju nam u Ministarstvu pravosuđa i uprave, nastala je zato što je novi-stari premijer Andrej Plenković odlučio smanjiti broj ministarstava u novoj Vladi. Sukladno tome, u srpnju ove godine mijenjan je Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, čime su ustrojena nova tijela državne uprave sa 16 ministarstava i 12 državnih upravnih organizacija. Mijenjan je i njihov djelokrug te su usvojene i nove uredbe o unutarnjim ustrojstvima, koje definiraju oblik organizacije u ministarstvima, središnjim državnim uredima i zavodima.

Zato je cijeli proces - koji je ionako još u veljači kasnio zbog temeljitih sigurnosnih provjera koje su prolazili izabrani ravnatelji upravnih organizacija - sada dodatno usporen, a prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo pravosuđa i uprave, trenutačno je 66 pomoćnika ministara koji i dalje rade svoj posao. - Sukladno novom zakonu i ustrojstvima ministarstava raspisat će se novi natječaji za ravnatelje upravnih organizacija. Prema novim uredbama o unutarnjem ustrojstvu ministarstava riječ je o 101 upravnoj organizaciji; 98 uprava i tri zavoda - odgovorili su nam u Ministarstvu.

Natječaji za ravnatelje upravnih organizacija u ministarstvima raspisivani su od 9. listopada do 8. studenoga 2019. nakon izmjene zakona. Rok za raspisivanje natječaja je Vladinom odlukom bio definiran do 20. listopada. Tada se, kao što smo pisali, tražilo 97 ravnatelja uprava, a sada, iako je broj ministarstava smanjen s 20 na 16, tražit će se 98 ravnatelja uprava u ministarstvima i tri u zavodima - ukupno 101. Dakle, umjesto da se smanjio broj rukovodećih državnih službenika nakon što se smanjio broj ministarstva, Vlada će ih imati i više.

Doduše, budući da će biti riječ o ljudima koji su odabrani na natječaju, oni više neće biti dužnosnici sa svim pravima koja im pripadaju, poput prava na šest punih i šest pola plaće nakon što napuste dužnost, nego će biti rukovodeći državni službenici i nakon četiri godine mandata ostaju bez posla i svih povlastica.

S druge strane, budući da je Vlada povećavala osnovicu za izračun plaće službenika tako da ona od početka siječnja iznosi 5809,79 kuna, budući ravnatelji uprava, koji zadržavaju koeficijent od 5,27, imat će osnovnu mjesečnu plaću veću za gotovo 1000 kuna bruto nego što su to imali pomoćnici te će im osnovna bruto plaća iznositi 30.617 kuna.

Veće plaće

U javnosti se postavljalo i pitanje hoće li sadašnji pomoćnici ministara prekršiti Zakon o sprečavanju sukoba interesa ako budu izabrani i na natječaju za ravnatelje uprava jer neće proći razdoblje "hlađenja" od godine dana, no u Ministarstvu pravosuđa i uprave tumače kako to razdoblje vrijedi samo za dužnosnike koji idu raditi kod pravne osobe, što ministarstva nisu, nego su tijela državne uprave.

- Zakon o sprečavanju sukoba interesa u članku 20. definira da dužnosnik u roku od jedne godine nakon prestanka dužnosti ne smije prihvatiti imenovanje ili izbor ili sklopiti ugovor kojim stupa u radni odnos kod pravne osobe koja je tijekom obnašanja mandata dužnosnika bila u poslovnom odnosu ili kad u trenutku imenovanja, izbora ili sklapanja ugovora iz svih okolnosti konkretnog slučaja jasno proizlazi da namjerava stupiti u poslovni odnos s tijelom u kojem je obnašao dužnost - tumače Zakon u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:03