HRVATSKI PROSVJETARI

NAKON ŠTRAJKA ODLUČILI SE ZA SLOBODAN DAN Polovica škola spaja praznik s vikendom: 'Ne zovite nas neradnicima!'

Jutarnji list je anketirao 25 osnovnih i srednjih škola u Zagrebu
Sestanovac, 190608.Jos jedan kraj skolske godine je stigao, i klupe su sada prazne. Doslo je vrijeme da se odmore od ucenickog zamora, cike i poskakivanja. Lito vilovito je pred vratima i za neko vrijeme nitko ih se nece sjetiti. Generacije ucenika nepovratno su ih napustile prepustajuci se zaru ljeta i izazovu zivota, dok su u strpljivom iscekivanju devetog mjeseca kada jedva cekaju da ih zamijene neki drugi klinci. A do tada... ADIO SKOLO!Foto: Mirko Kovacevic / EPEHA
 Mirko Kovacevic / EPEHA

Da će petak ipak biti neradni dan zbog spajanja vikenda s Danom nezavisnosti, čime će školarci i prosvjetari dobiti jesenski mini odmor od nastave, odlučila je polovica od 25 anketiranih osnovnih i srednjih škola u Zagrebu.

Brojem škola koje ne rade iznenađeni su i u Ministarstvu obrazovanja, s obzirom na izračun prema kojem su nastavnici nedavnim štrajkom izgubili više od 150 tisuća nastavnih sati koje bi trebalo odraditi.

Prednjače osnovci

No, da nije bilo štrajka, petak bi bio neradni u još većem broju škola, ovako...

- Prije štrajka planirali smo Dan nezavisnosti spojiti s vikendom, no ipak smo odlučili da petak bude radni dan da ne bismo morali i to odrađivati. U slučaju da su roditelji isplanirali produljeni vikend, plan im nećemo ometati i opravdat ćemo izostanke - kaže Marica Nemet, ravnateljica Osnovne škole “Marin Držić”.

Nenastavnim petkom prednjače osnovne škole pa nastave nema u školama Špansko - Oranice, Pavleka Miškine, Varšavskoj, Jure Kaštelana, Janka Draškovića. Uobičajeni radni dan je, primjerice, u Augustu Cesarcu, Kajzerici, Zapruđu, Pantovčaku, Dragutinu Trstenjaku, A. G. Matošu, Vladimira Nazora...

Šaroliko je i u srednjima, pa je petak neradni dan u MIOC-u, Gimnaziji Tituša Brezovačkog, Poljoprivednoj srednjoj školi, Hotelijersko-turističkoj (koja je štrajk već odradila radnom subotom), ali i u Privatnoj klasičnoj gimnaziji, a radni u V., VII. i Klasičnoj gimnaziji. U XI. gimnaziji nema nastave zbog isplaniranih izleta.

- Ne prozivajte nas odmah neradnicima, jer nenastavni dan ne uzimamo zato da bismo se mi prosvjetari odmarali, već zbog molbi roditelja koji su se odlučili spajati praznik s vikendom - prekorava nas anonimna nastavnica iz zagrebačke gimnazije, u kojoj nisu štrajkali pa u petak odmaraju. U drugoj školi sa slobodnim petkom kažu kako će kraći odmor od nastave sigurno pozitivno djelovati na djecu. “Ne bi bilo loše da češće imaju kraće praznike, nauštrb dugih ljetnih, kao što je praksa i u Europi”, kažu.

Različita tumačenja

Zanimljiva su i tumačenja pojma nenastavnog dana među ravnateljima. Oni koji im nisu vični uzimati pozivaju se na ministrovu odluku o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora. U njoj se navodi da škole mogu planirati nenastavni dan za školske priredbe, natjecanja, dan škole, općine, grada i dan župe. Drugi se pak pozivaju na poznato mišljenje prosvjetne inspekcije prema kojem su spajanja jednako nepopularna kao i rad subotom.

Temeljno je, međutim, nenastavne dane unaprijed predvidjeti godišnjim programom rada. Ako škola ne uvrsti nenastavni dan u plan, nego odluku donese ad hoc, može biti novčano kažnjena. Takvih slučajeva, neslužbeno potvrđuju u prosvjetnoj inspekciji, ipak nisu imali.

Osječke škole rade, u Rijeci većina ne

Od ukupno 24 škole u Rijeci, 22 ih u petak neće raditi. Slična je situacija i s riječkim srednjim školama. Nastavu će nadoknaditi naknadno, većinom već u studenome. Suprotna je situacija u Osijeku, dok je Split, poput Zagreba, podijeljen. Zbog prošlotjednog štajka, većina osječkih škola ima nastavu u petak.

- Ove godine čak nam ni Dan škole neće biti nenastavni dan - rekao nam je Krešimir Ćosić, ravnatelj OŠ Augusta Šenoe. (N. Patković, L. Benčić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:48