SUNCE, MORE, KUPANJE...

Nakon svibanjskog leda stiže dugo vruće ljeto

Dugoročne prognoze govore da bi predstojeće ljeto trebalo biti toplije od prosjeka u većem dijelu Europe
 Ivo Ravlić/CROPIX / cropix

Hladnoća, snijeg na vrhovima Biokova, Kamešnice i Dinare, te obilne kiše svakako nisu uobičajena vremenska obilježja za drugu polovinu svibnja, kad se Dalmatinci već naveliko kupaju, a turisti guštaju u kasnoproljetnom suncu, piše Slobodna Dalmacija.

Situacija se posljednjih dana promijenila, pa se izlazak planira s kišobranom pod rukom, a umjesto temperature zraka od 20 i više Celzijevih stupnjeva, termometri na dalmatinskim postajama redom mjere vrijednosti između 15 i 18 stupnjeva.

Svibanj je očito ponudio ispodprosječne temperature zraka duž cijelog Jadrana, što bi se ipak trebalo promijeniti do kraja ovog tjedna, jer sinoptičari najavljuju postupnu stabilizaciju vremenskih (ne)prilika uz više sunca i manje oblaka.

Vikend u Dalmaciji ipak bi trebao biti sunčaniji od proteklih tmurnih, kišovitih i prohladnih dana koji su mnoge podsjetili na kasnu jesen. Ipak, neuobičajeni osjećaj na pragu klimatološkog ljeta trebao bi podržavati vjetar sjevernih smjerova, koji ipak neće spriječiti porast žive u termometru prema znatno primjerenijim vrijednostima od 20 i više stupnjeva.

Prohladno vrijeme širom Dalmacije ipak nije na tragu najćudljivijih završetaka proljeća u povijesti mjerenja, jer je, primjerice, 11. svibnja 1953. godine na Marjanu izmjereno samo 4,8 stupnjeva, a samo 15 dana kasnije ljetna 33 stupnja. Bio je to temperaturni udar za pamćenje.

Dugoročne prognoze govore da bi predstojeće ljeto trebalo biti toplije od prosjeka u većem dijelu Europe.

Lipanj bi, posebice u svojoj drugoj polovini, trebao donijeti uobičajeno promjenjivo, ali toplo vrijeme, dok bi špica turističke sezone na Jadranu trebala proteći uz vrućine i temperature zraka koje bi nerijetko mogle prijeći i “čarobnu” granicu od 35 Celzijevih stupnjeva. Dakle, od kraja srpnja i tijekom kolovoza očekuju se vrućine bez puno oborina, tek uz poneki poslijepodnevni ljetni pljusak.

Temperature mora polako se približavaju vrijednosti od 20 stupnjeva, ali nepovoljno vrijeme još uvijek ne dopušta kupanje. Najtoplije je more oko Šibenika i Komiže, s 19 stupnjeva, a stupanj manje bilježi se oko Splita, Zadra i Dubrovnika. 34 Celzijeva stupnja izmjerena su u Šibeniku potkraj svibnja 2008. godine 82 posto vlage u zraku zabilježeno je u ponedjeljak u Sinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:21