VREMENSKA PROGNOZA

NAKON TEMPERATURNIH REKORDA STIŽE SNIJEG!? Vakula najavljuje zahlađenje, objavljena i prva dugoročna prognoza za proljeće i ljeto

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 08.03.2019. u 08:58

Darko Tomas / CROPIX

 

Jučerašnji dan u većini Hrvatske bio je jedan od najtoplijih dana ove godine, a ponegdje i najtopliji.

Od trenutačno raspoloživih podataka s meteoroloških postaja DHMZ-a najviših - čak 24 °C - izmjereno je u Velikog Gorici, Slavonskome Brodu, Sisku, Karlovcu, Goricama pokraj Nove Gradiške te na Bilogori pokraj Pitomače! Pritom vjerojatno ni na tim postajama, ali sigurno ni na zagrebačkima - ni u Maksimiru ni na Griču - nikada do sada tako visoka temperatura nije izmjerena tako rano u godini - u Maksimiru 23,2 °C, a na Griču 22,9 °C, prognozira glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Viša je do sada prvi put u godini izmjerena 11. ožujka u Maksimiru, te 17. ožujka na Griču. A podaci najviše dnevne temperature zraka na Griču postoje još od 1881. godine.

Relativno će toplo biti i u nastavku tjedna, ali u većini kontinentalne Hrvatske manje nego u četvrtak. No, ponegdje u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te na Jadranu bit će čak i toplije, a zamjetniji pad temperature dogodit će nam se početkom sljedećega tjedna, kada će osjećaj hladnoće dodatno pojačavati povremeno umjeren, gdjekad vjerojatno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu većinom još jača bura i tramontana. Do tada i dalje jugozapadnjak i jugo - često umjereni, mjestimice i jaki, uglavnom na Jadranu i olujni, osobito u petak.

DHMZ
 

I dok je potkraj nedjelje, i osobito u ponedjeljak, s već najavljivanom izraženijom promjenom vremena, kiša gotovo sigurna diljem Hrvatske, u mnogim krajevima i u obliku pljuskova s grmljavinom, a ponegdje vjerojatno i s olujnim nevremenom, u gorju i snijegom - gdje će, kada i koliko biti kiše u nastavku ovoga tjedna za HRT je prognozirala Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Također, gostujući na HTV4, Dunja je otkrila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.

U petak će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljivo oblačno, mjestimice uz kišu, pa i u obliku pljuskova, češćih u drugom dijelu dana. Povremeno će biti umjerenog jugozapadnjaka, uz najvišu temperaturu između 17 i 20 °C.

Iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, te promjenljivo, s povremenom mjestimičnom kišom. Puhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni vjetar.

Kiše, pa i u obliku pljuskova bit će povremeno i u gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu, gdje će puhati umjeren i jak jugozapadnjak, uz obalu i jugo, tijekom dana u slabljenju. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, na moru od 10 do 13 °C, a najviša dnevna između 13 i 17 °C.

DHMZ
 

I u Dalmaciji će biti promjenljivo uz kišu, pa i pljuskove s grmljavinom. I dalje će biti vjetrovito uz jako, u početku i olujno jugo, te valovito, prema otvorenome i jače valovito more. Bit će relativno toplo, uz najvišu temperaturu zraka između 16 i 18 °C.

I na jugu Hrvatske će još puhati jako i olujno jugo, osobito u prvom dijelu dana, a prema večeri će slabjeti. Bit će djelomice sunčano, a kiše, pa i pljuskova s grmljavinom bit će uglavnom prema večeri i u noći. Jutarnja temperatura između 11 i 15 °C, a najviša dnevna oko 17 °C.

Za vikend na kopnu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i iznadprosječno toplo. Mjestimične kiše bit će uglavnom u subotu. Potkraj nedjelje i u noći na ponedjeljak porast naoblake uz kišu, a uz zahladnjenje u ponedjeljak u gorju može biti i snijega. Puhat će jugozapadnjak, u ponedjeljak sjeveroistočnjak. U nastavku novoga tjedna bit će stabilnije nego u ponedjeljak, s temperaturom primjerenom dobu godine.

Na Jadranu će u subotu kiše i grmljavine biti uglavnom u Dalmaciji, a u nedjelju djelomice sunčano. U ponedjeljak jače naoblačenje uz kišu, često i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom te padom temperature zraka. Od utorka sunčanije i uglavnom suho. Nakon jugozapadnjaka i juga, početkom novoga tjedna zapuhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo