DVA UBOJSTVA U 24 SATA

NAKON VALA NASILJA DOGOVORENO SEDAM MJERA KOJE ĆE SE PODUZETI U MEĐIMURJU Župan: 'Puca se kalašnjikovima, policajci se napadaju, vozila razbijaju'

 
Obiteljska kuća u kojoj je ubijena 37-godišnja žena
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Socijalni radnici Međimurske županije primili su iz Ministarstva socijalne skrbi nalog za provjeru koliko i koja djeca iz 12 romskih naselja u županiji ne pohađa obaveznu predškolu i osnovnu školu. Također, hitno treba provjeriti tko nenamjenski troši zajamčenu novčanu naknadu kako bi mu se, umjesto gotovine, ona isplaćivala u naturi, nepopularnim vaučerima. Te će podatke dostaviti policija na osnovu svojih intervencija u danima primanja naknade.

Prvi su to koraci, od njih sedam, dogovoreni na sastanku ministrice Vesne Bedeković s međimurskim županom Matijom Posavcem te predstavnicima lokalnog Centra za socijalnu skrb i PU Međimurske. Budući da je zakonska kazna za neslanje djece u školu 500 do 5.000 kuna, a ne zna se je li dosad naplaćena ijedna kazna, prijedlog je da se osobe sankcioniraju obustavom zakonski zajamčene naknade.

Žurni je sastanak rezultat vala nasilja u Međimurju koje je eskaliralo s dva ubojstva u 24 sata. U romskom naselju Piškorovec suprug je ubio nevjenčanu suprugu pred očima njihovih sedmero, od desetero zajedničke djece, a u Novakovcu je pronađena ubijena 77-godišnjakinja. Pritom se u 12 romskih naselja svakodnevno puca, učestale su maloljetničke krađe i napadi na međimurskim ulicama i lokalima, a počinitelji su u 99 % slučajeva stanovnici jednog od 12 međimurskih romskih naselja u kojima, prema službenim podacima, živi njih 5.500. Realna brojka je 10.000. Nesrazmjer postoji jer se dobar dio Roma ne izjašnjava Romima nego Hrvatima, a žive u romskom naseljima. Samo naselje Parag ima 2.000 stanovnika.

Kako saznajemo, odmah po završetku trosatnog sastanka u Ministarstvu, ministrica je naložila da u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ) svi radno sposobni idu na tržište rada, a potražnje za radnom snagom u Međimurju ne manjka. Tko se ne prijavi na HZZ, gubi pravo na isplatu naknade. Za vrijeme dok čekaju posao i primaju naknadu, svi će oni biti na raspolaganju općinama na poslovima javnih radova za opće dobro, u pravilu komunalnim poslovima.

- Da bi Centar sve to mogao provoditi, ministrica je odmah po završetku sastanka potpisala rješenja o dodatnom zapošljavanju u čakovečkom Centru i otvaranje ispostave Centra za socijalnu skrb u Prelogu, kako ne bi sve bilo koncentrirano u Čakovcu - rekao je za Jutarnji Matija Posavec.

Cakovec, 011019.
U atriju Starog grada u Cakovcu medjimurski zupan odrzao je konferenciju za novinare na kojoj je izvjestio o svojoj ostavci na clanstvo u HNS-u.
Na fotografiji: Matija Posavec.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
međimurski župan Matija Posavec

Županija će, također, osigurati prostor, a Centar za socijalnu skrb ljude, za otvaranje ustanove za pomoć u zajednici. Tu bi se okupljali liječnici, psiholozi, logopedi, sve stručne službe koje bi mogle pomoći.

- Ne želimo biti represor, nego pružiti pomoć roditeljima. Puno je maloljetničke delinkvencije, trudnoća maloljetnica, obitelji s puno djece - kaže župan.

Za sve ove mjere, ističe kao najvažnije, ne treba mijenjati niti jedan zakon, sve je to već zakonski propisano ali sustav ne provodi.

- Sustav je zatvarao oči pred problemom, bio je trom i nezainteresiran, iskorištavao pripadnike romske nacionalne manjine za svoje političke potrebe. Posljedica je završila na najtragičniji način, s dvije mrtve žene u 24 sata - oštar je Matija Posavec.

- Imate roditelje stare 35 i 37 godina koji su u naponu snage nezaposleni, žena s 37 godina ima 10-ero djece, od kojih je dvoje punoljetno, tu je i nasilje u obitelji uzrokovano velikim količinama alkohola. Radi ubojice se sastao i takozvani romski sud pod optužbom da je silovao svoju četrnaestogodišnju kćer. Romski sud, dakle, mimo svih institucija razgovara o silovanju maloljetne kćeri... Već u samoj indiciji je kompletni sustav trebao reagirati. Kad velim da sustav zakazuje, ovo je plastični primjer toga - govori župan.

Istu skupinu međimurskih političara i struke, primit će što skorije i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

U 2020. godini od 550 kaznenih i prekršajnih djela, njih 540 počinili su Romi prema većinskom stanovništvu, a deset obrnuto. Od 50 maloljetničkih poroda prošle godine, 49 rotkinja su Romkinje. Samo 4 posto Roma od ukupno upisanih u prvi razred osnovne škole završi srednjoškolsko obrazovanje.

Najveći je problem, složit će se svi, maloljetnički kriminal. Maloljetnici do 14 godina uopće ne podliježu Kaznenom zakonu, a takvih je prijestupnika u Međimurju mnogo. Jedan od njih ima 50, što prekršajnih, što kaznenih djela, a bez ijednog dana zatvora. U Međimurju je najveća stopa maloljetničke delinkvencije, koja je u jednoj godini narasla za 67 posto.

U vrijeme našeg posjeta županu Posavcu, na lokalnom je portalu izašla vijest o pljački 39-godišnjaka.

- Jučer, 20. veljače 2020. godine nešto poslije 9 sati u Pribislavcu, Ulici braće Radić, 39-godišnjaku su prišla dvojica nepoznatih muškarca te ga zatražila novac. Nakon što im ga je odbio dati, zaprijetili su mu fizičkim nasiljem, a potom je jedan od počinitelja žrtvu udario po ruci te joj pritom istrgnuo iz ruke novčanik s novcem, bankovnim karticama i osobnim dokumentima. Počinitelji su se potom na biciklima udaljili u smjeru Čakovca - napisala je i policija u svom redovnom priopćenju medijima.

Neslužbeno saznajemo da se radi o maloljetniku i muškarcu starom 20 godina iz romskog naselja Piškorovec u kojemu je prije nekoliko dana ubijena majka desetero djece.

Alenka Bilić, ravnateljica Centra, kaže da su u 2019. godini iz Centra uputili 10 zahtjeva za smještaj u domove djece s poremećajima u ponašanju, ali nisu uspjeli smjestiti ni jedno dijete.

- Do danas su na listi čekanja. A to su samo oni najgori slučajevi.

- Pošaljete patronažnu sestru da pomogne trudnici, puca se kalašnjikovima, policajci su napadnuti, vozila se razbijaju. To nije više država. Niti jedan slučaj napada na policiju još nije zatvoren. To je nemoć sustava – zaključuje župan Posavec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:23