IZ BB PLUS U BBB MINUS

NAKON VIŠE OD ŠEST GODINA IZAŠLI SMO IZ 'SMEĆA' Agencija Standard & Poor's podigla je kreditni rejting Hrvatske

 
 Arhiva / Reuters

Rejting agencija Standard & Poor's podigla je kreditni rejting Hrvatske iz BB plus u BBB minus, odnosno iz najvišeg ispodinvesticijskog rejtinga u najniži investicijski rejting, a izgledi su promijenjeni iz pozitivnog u stabilne, objavila je ta agencija.

To je prvi put nakon prosinca 2012. da Hrvatska opet ima investicijski rejting, da joj rejting više nije „smeće“, s tim da ostale dvjje agencije i dalje imaju jedan rejting stupanj ispod investicijskog.

„Hrvatski javni dug pada, i to uz umjereni gospodarski rast, makroekonomski rizici vezani za Agrokor su smanjeni, a dodatni fiskalni troškovi vezani za Uljanik bit će vjerojatno niski. Vlada provodi fiskalnu konsolidaciju, državni proračun je u primarnom suficitu i možemo opet dignuti rejting unutar dvije do tri godine ako se pokaže da je hrvatski gospodarski rast otporan na europsko ciklično usporavanje i ako se uklone strukturalne prepreke rastu“, stoji u analizi S&P-a, uz dodatak da je glavni rizik za moguće smanjenje rejtinga vezan za eventualne veće proračunske troškove, čime se, moguće, aludira i na rasplet situacije oko Uljanika.

To je jasan vjetar u leđa ministru financija Zdravku Mariću i svima onima u Vladi koji su protiv sanacije Uljanika putem restrukturiranja koja bi koštala oko sedam milijardi kuna, a koji kao rješenje predlažu stečaj s preustrojem, koji bi državu koštao oko 4,1 milijardu kuna.

Plenković: ''Ovo je poruka da idemo u dobrom smjeru'

Premijer Andrej Plenković komentirao je podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske iz "smeća" u investicijski, javlja N1.

Kaže da je procjena S&P-a rezimirala ono što govori kontinuirano i što su ciljevi i smjer i postignuća Vlade. "Osigurali smo stabilnost institucija u Hrvatskoj, osigurali potrebno vrijeme za reformske pothvate kao što su strukturne reforme i fiskalna konsolidacija, to su prepoznali i analitičari S&P-a i poslali nam poruku da idemo u dobrom smjeru.

"Ovo je signal da moramo nastaviti sa strukturnim reformama, poreznim rasterećenjem, mirovinskom reformom, čitav paket aktivnosti Vlade omogućio je da se po ovoj agenciji vratimo u investicijski rejting. To je odlična vijest za Hrvatsku i gospodarstvo, širi se potencijalni krug investitora, ovo je poticaj za Vladu da nastavimo putem koji smo ostvarili do sada i da to bolje prepoznaju građani.

Na pitanje ima li ministrica Žalac i dalje njegovo povjerenje, Plenković je kazao kako ministrica radi svoj posao te da "to nije bitna tema". (Jutarnji.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:30