KOŠTAJU 40 MILIJARDI

Nalazi Ministarstva uprave: Pola ustanova u vlasništvu Vlade isplaćuje plaće mimo zakona!

ZAGREB - Zaposlenici Agencije za civilno zrakoplovstvo, Agencije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova, Hrvatskog centra za konjogojstvo i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost samo su mali dio dio javnih službenika koji svoje plaće zarađuju mimo Zakona o plaćama u javnim službama.

Naime, kako Jutarnji ekskluzivno doznaje, zaposlenici čak polovice državnih ustanova svaki mjesec na svoje račune dobivaju plaću koja nije usklađena sa Zakonom niti Vladinom Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnoj službi!

Skandalozno otkriće

Do ovog skandaloznog otkrića došlo je Ministarstvo uprave koje je nedavno prikupilo na stotine ispunjenih upitnika od državnih ustanova, koje su same priznale da su sistematizaciju i visinu plaća određivali vlastitim internim pravilnicima i mimo Vladine uredbe.

Prema opsežnoj dokumentaciji do koje je došao Jutarnji list takvih je državnih ustanova, agencija, fondova, instituta, centara i zavoda točno 85!

Štoviše, Upravna vijeća agencija i ustanova dodijeljivali su si veće plaće no što propisano Vladinim uredbama, a neke su to radile prelazeči i zakonski propisani maksimium (koeficijent 3,5).

- Tako ravnatelj jedne od obrazovnih institucija ima isti koeficijent kao i rektor zagrebačkog Sveučilišta. Većina zaposlenika u državnim agencijama ima veću plaću no zaposlenici u ostalim javnim ustanovama poput škola i državnih službenika zaposlenih u ministarstvima. Ovome treba stati na kraj i izjednačiti plaće po radnim mjestima u cijeloj javnoj i državnoj službi - kaže naš sugovornik iz Vlade.

Ministarstvo uprave u suradni s Ministarsvom financija, potaknuto velikom rastrošnošću i nepravilnostima u državnim ustanovama nedavno je krenulo u veliki projekt uvođenja reda u institucije koje porezne obveznike na godinu stoje više od 40 milijardi kuna.

Čime se zapravo bave?

Jutarnji je u više navrata upozoravao na neracionalno poslovanje mnogih državnih agencija, a za neke ni dan danas nije posve jasno čime se točno bave i jesu li one uistinu nužne. Stoga je Ministarstvo uprave svim državnim ustanovama poslalo opsežni upitnik sa više od stotinu pitanja, kako bi se napokon precizno doznalo zašto su i na temelju čega osnovane, koliko imaju zaposlenika, kolike su im plaće, troškovi za mobitele, reprezentaciju itd.

Upitnici će poslužiti kao temelj za uvođenje reda u rad državnih institucija, a nakon što svako Ministarstvo sredi situaciju u agencijama i ustanovama za koje su nadležni, uslijedit će i dopunjavanje sadašnje Uredbe kako bi se konačno izbjegao svaki nesrazmjer u plaćama.

- Pokušavamo počistiti zatečeni nered. Očekujemo veliku suradnju nadležnih resora jer je to ustvari i njihov najveći zadatak. Ako im ponestane entuzijazma u sređivanju stanja, odmah ćemo ih krenuti poticati da nastave s poslom - kaže Bauk.

Uz otkrivene nepravilnosti u propisivanju plaća, ovim upitnicima na površinu su po prvi puta isplivali i drugi nevjerojatni podaci o poslovanju državnih ustanova.

Tako čak 108 državnih ustanova priznaje da ne vodi posve transparentnu javnu nabavu, niti na svojim internetskim stranicama imaju istaknute obavijesti o sklopljenim ugovorima. Da stvar bude zanimljivija, neke institucije poput Državnog arhiva Karlovac navode da je glavni razlog za to činjenica - da nemaju svoju internetsku stranicu!

Razlog postojanja

Gotovo 50 posto svih službi priznaje i da ne pružaju gotovo nikakve usluge građanima i gospodarskim subjektima, a njih 59 otvoreno kaže da nema jasno definiranu vlastitu viziju i misiju, niti su one objavljene na internetskim stranicama.

Tako recimo svoju viziju i misiju nemaju ili je nisu znali definirati Poljoprivredna agencija, Agencija za zaštitu osobnih podataka i Agencija za javno-privatno partnerstvo.

Usprkos tome što se mnoge agencije, centri i zavodi nemaju jasno izražene svoje ciljeve, razlog postojanja ili pak transparentnu javnu nabavu, većina ih se u pitanju “Smatrate li da bi se reorganizacijom (statusnim promjenama, podjelama ili pripajanjem) mogla postići veća učinkovitost?” izjasnila negativno.

Prema svemu sudeći najviše posla imat će Ministarstva prometa, poljoprivrede i kulture, budući da većina institucija pod njihovom nadležnošću ima neusklađene plaće.

- Nakon prikupljenih analiza postoji velika šansa da će se neke agencije gasiti, neke pripajati drugima - kaže naš sugovornik iz Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:02