DRŽAVNA TVRTKA

NALOŽENA REVIZIJA SVIH UGOVORA HRVATSKE POŠTE Kompletnog poslovanja tvrtke i svih poslovnih odluka donesenih u posljednjih godinu dana

Direktor HP-a Ivan Čulo na početku mandata dao je natječaj za nabavu dostavnih vozila
 Dragan Matić / CROPIX

Dan nakon što je Jutarnji list objavio kako je Hrvatska pošta nepoznatoj tvrtki s dvoje zaposlenih, mimo javne nabave, dodijelila višemilijunski posao prijevoza pošiljaka, doznajemo kako će Nadzorni odbor te tvrtke zatražiti reviziju kompletnog poslovanja tvrtke i svih poslovnih odluka donesenih u posljednjih godinu dana.

Podsjetimo, Hrvatska pošta je prije nekoliko mjeseci vanjskoj tvrtki HTZ d.o.o. iz zagrebačkog Trsja dodijelila višemilijunski posao prijevoza pošiljaka, iako ta tvrtka ima samo dvoje zaposlenih, a HP sve skupa 4472 radnika na poslovima prijevoza i sortiranja, zajedno sa 987 dostavnih vozila te čak 1857 mopeda.

Sve po zakonu?

Razlog zašto je posao išao mimo javne nabave, pojasnili su iz HP-a, bio je zbog činjenice da javni naručitelji, prema Zakonu o javnoj nabavi, logističke usluge u koje spadaju i poslovi prijevoza mogu nabavljati bez javnog natječaja, a to im je u svojem službenom mišljenju potvrdilo i Ministarstvo gospodarstva.

Ipak, u Hrvatskoj pošti zaobilaze činjenicu da oni zapravo nisu javni, nego sektorski naručitelj kod kojih Zakon o javnoj nabavi ipak propisuje znatno strože uvjete izuzeća od javnog natječaja, ne spominjući pritom nijednom riječju izuzeće u slučaju logističkih usluga.

Bilo kako bilo, Nadzorni odbor HP-a, u kojem sjede Ivančica Urh, Stanko Gačić, Ante Sučić, Milan Jukić i predstavnik radnika Željko Vidaković, 21. prosinca održat će redovnu sjednicu Nadzornog odbora na kojoj će, među ostalim, zatražiti da revizija ispita sve poslovne odluke i općenito poslovanje te kompanije u posljednjih godinu dana, a doznajemo da će se tražiti da reviziju poslovanja odrade neke vanjske revizorske kuće.

Vanjski revizori

“Mislimo da je bolje da se za cijelu priču, koja je prilično sumnjiva, angažiraju neka vanjska, neovisna tijela koja će obaviti reviziju umjesto da to čine HP-ovi revizori. Tako je najsigurnije. Također, tražit ćemo da se revizija obavi žurno, u što kraćem roku kako bismo što prije imali rezultate. Ako se pokaže da je bilo nekih spornih radnji, Nadzorni odbor predložit će smjenu predsjednika Uprave Ivana Čule”, doznaje Jutarnji list od jednog izvora.

Ivan Čulo na mjesto predsjednika Uprave Hrvatske pošte izabran je u travnju ove godine, a brzo nakon što ga je na tu poziciju imenovao Nadzorni odbor, Čulo je kao jednu od prvih poslovnih odluka raspisao javni natječaj za nova osobna i dostavna vozila, vrijedan 105 milijuna kuna.

Među ostalim, tim je natječajem HP nabavio i 12 limuzina za koje je procijenjena vrijednost nabave iznosila 358 tisuća kuna po vozilu, a ostalo se odnosilo na dostavna vozila.

Zanimljivo, nabava dostavnih vozila išla je paralelno s angažmanom vanjske tvrtke HTZ d.o.o. za prijevoz pošiljaka, a sve iz razloga što se HP, pojasnili su u službenom odgovoru, susrela sa 25-postotnim rastom tržišta pismovnih pošiljaka, zbog čega im je prijetio čak i kolaps sustava.

“Kako bismo sve to stigli, a dok smo bili još u nabavi vozila, nama je jedino rješenje bilo uzeti podizvršitelja, a kako ne bismo imali velika kašnjenja, a time i kolaps našeg sustava. Ubuduće ćemo i dalje nabavljati vozila, obnavljati jačati vozni park, ali istodobno, u skladu s potrebom, koristiti i usluge podizvršitelja. Naš posao je logističko-dostavni te nećemo od toga bježati, nego smo odgovorni da posao radimo težeći izvrsnosti i da smo građanima na usluzi”, stoji u odgovoru na upit Jutarnjeg lista.

HTZ bez odgovora

Ugovor koji je HP s vanjskom tvrtkom zaključio tijekom ove godine zapravo je bio obnova starog ugovora iz 2016. godine koji je s kompanijom HTZ d.o.o sklopio bivši predsjednik Uprave HP-a Josip Udiljak.

Taj je ugovor, prema informacijama koje ima Jutarnji list, vrijedio 5,5 milijuna kuna, a na sličan se iznos procjenjuje i posao iz ove godine.

Jutarnji list je tijekom jučerašnjeg dana uspio stupiti u kontakt s direktorom tvrtke HTZ d.o.o. Ivanom Milošem, ali on nije bio zainteresiran za razgovor s novinarima te je brzo poklopio slušalicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:08