PRETUKLI GA

NAPAD NA MLADIĆA U VUKOVARU: JEDAN DELIJA U PRITVORU, DVOJICA PUŠTENA Slijedi žalba na odluku suca, svu trojicu terete za pokušaj teškog ubojstva

HDZ-ovi zastupnici tvrde da je napad, koji je osudio i vukovarski SDSS, nacionalno motiviran
 Arhiva EPH

VUKOVAR - Unatoč zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru da se zbog napada i pokušaja teškog ubojstva 20-godišnjeg Tomislava Š. odredi istražni zatvor dvojici od ukupno trojice napadača na njega, sudac istrage Županijskog suda u Osijeku udovoljio je samo jednom zahtjevu tužitelja.

I to onom protiv 29-godišnjaka kojeg se osim za pokušaj teškog ubojstva tereti i za oštećenje tuđe stvari te nedozvoljeno posjedovanje oružja. Najstariji od trojice napadača u nedjelju rano ujutro, nakon što je sa svojim prijateljima u dobi od 19 i 22 godine presreo Tomislava Š., kojeg su pod prijetnjom pištoljem repetiranim na sljepoočnicu pretukli i ostavili da leži u krvi na ulici, sat vremena poslije oštetio i automobil 19-godišnjaka iz Vukovara. Nasilnički raspoložen trojac, nakon napada na Tomislava Š., presreo je vozilo u kojem se nalazilo pet osoba u dobi od 18 do 21 godine, a 29-godišnjak je drškom pištolja udario u taj automobil, što je vozača nagnalo na bijeg i odlazak u policiju da bi prijavio napad. Sudac istrage stoga je udovoljio zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva te je 29-godišnjaku odredio istražni zatvor, ali ne i 22-godišnjaku. Njemu je određena mjera opreza.

- Državno odvjetništvo podnijelo je žalbu protiv tog rješenja zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja - izvijestili su iz vukovarskog tužiteljstva.

Podsjetimo, Tomislav Š. vraćao se u nedjelju ujutro kući iz centra Vukovara u Borovo naselje kad su ga presrela spomenuta trojica mladića i pitala ga za koga navija. Nakon što im je odgovorio da ga sport uopće ne zanima, počeli su ga tući, ali ga zbog njegove fizičke snage nisu uspjeli oboriti s nogu. Tada je jedan od njih izvadio pištolj, repetirao ga i natjerao Tomislava da legne na pod. DORH ga sumnjiči da je držao Tomislavu pištolj na sljepoočnici dok su ga tukli rukama, nogama i teleskopskom palicom, a onda ga okrvavljenog ostavili na ulici. Mladić se nekako uspio pribrati i doći do ceste, gdje ga je uočio vozač kombija koji mu je pomogao i odvezao ga u obližnju bolnicu. Napadači su navodno pripadnici vukovarskog ogranka Delija, navijačke skupine beogradske Crvene zvezde.

Vukovarski SDSS najoštrije osudio napad na Tomislava

- Najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja, posebno onaj u kome se dovodi zdravlje i život mladog čovjeka u opasnost. Stoga ovom prilikom, napadnutom mladiću i njegovoj obitelji želimo brz oporavak i ozdravljenje. Mnoge okolnosti i naslijeđe, grad Vukovar čine pogodnom sredinom za incidente, ne samo one u kojima se egzistencijalno ugroženi i frustrirani pojedinci fizički obračunavaju. Za brzi i uspješan napredak zajednice opasni su i drugi oblici nasilja, poput medijskih prozivanja i linča cijele zajednice, neosnovanih optužbi pojedinaca i neprovođenje zakona. Zato SDSS poziva sve sudionike u javnom i političkom životu grada da se klone zapaljivih priopćenja, prozivanja i presuda. Neka to ostave određenim institucijama, a naš izbor je tolerancija, dijalog i vladavina prava, stoji u priopćenju SDSS-a.

HDZ-ovi zastupnici: 'Retorika bivše vlade dovela je do ovakve reakcije!'

HDZ-ovi saborski zastupnici u srijedu su oštro osudili napad trojice mladića srpske nacionalnosti na mladića hrvatske nacionalnosti na Valentinovo u Vukovaru, te pozvali institucije da taj slučaj istraže i kazne počinitelje. Stevo Culej (HDZ) ocijenio je kako je taj napad nacionalno motiviran. Napadnuti Tomislav Šandor dijete je hrvatskog branitelja, a trojica osumnjičenika druge su nacionalnosti, pa mi je logično da tu mogu naći poveznicu, rekao je Culej na konferenciji za novinare u Saboru. Navodi da su se napadači prvo uvjerili tko je napadnuti, za koga navija i "dakle, logički kojoj nacionalnoj strukturi pripada".

Zastupnica i zamjenica vukovarskog gradonačelnika Marija Budimir podsjeća da su 20-godišnjem Šandoru napadači prijetili vatrenim oružjem i teško ga ozlijedili. "Upravo je retorika bivše Vlade o ideološkim podjelama dovela do ovakve reakcije", rekla je Budimir. Culej kaže da to u Vukovaru nije prvi zabilježeni slučaj napada na nacionalnoj osnovi. "To je nastavak nečinjenja sredstava represije prema takvima, pravosuđe i policija moraju djelovati na sve bez obzira od kud dolaze", poručuje.

Tvrdi i da se mnoge stvari u Vukovaru ne procesuiraju zbog suživota i zadržavanja "krhkog mira". Mir se može uspostaviti pravovremenim lociranjem problema i sankcioniranjem, pa i onih koji potiču takve nemire, kaže Culej te spominje i predstavnike manjina poput zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca koji proteže tezu o ugroženosti Srba. Culeja smeta i što se Predrag Matić (SDP) nije očitovao o napadu, tim više što je, tvrdi, dobio skoro 10.000 glasova u okolici Vukovara, najviše u mjestima naseljenim Srbima.

Tvrdi i da je bivša SDP-ova Vlada nasilnim uvođenjem ćirilice potaknula "duhove prošlosti" i "sjeme zla", pa ih "hrvatski branitelji i ratnici moraju opet vraćati u bocu". Pozvao je da svatko u svome prostoru proba mladima poručiti da "ono što smo mi kao ratnici prošli nije potrebno ponavljati". Kao sudionik rata pozivam i one s druge strane da pronađemo načina da ne dođe do nečeg lošeg, rekao je Culej. Podsjetio je na nedavnu godišnjicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i poručio da će se reintegracija završiti kad se steknu uvjeti poštivanja, međusobne tolerancije, uvažavanja svakoga. U Vukovaru nije došlo do velikog suživota i tolerancije jer smo spojili žrtvu i zločinca, ustvrdio je Culej.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:07