INCIDENTI NA SIROBUJI

NAPADAČIMA PRIJETI PET GODINA ZATVORA, ŽUPNIKA ŠTITI KANONSKI ZAKONIK Sociolog: 'Biskupi peru ruke od don Josipa jer se boje etikete jugokomunista'

 
 CROPIX

Župnik don Josip Delaš proklinjao je ovoga Uskrsa na splitskoj Sirobuji umjesto blagoslivljao, neki od njegovih bijesnih župljana ozlijedili su novinarku Živanu Šušak Živković, da bi na kraju mladići, koji se predstavljaju kao pripadnici Torcide, sve začinili političkim ekstremizmom. Vikali su “Za dom spremni” i pozirali sa zastavom NDH. Novinarima je još jednom poručeno da su “crvi”.

Splitsko-makarska nadbiskupija ogradila se od svećenika koji, unatoč njihovu protivljenju, održava mise u “doba korone” i osudila je njegovo divljačko ponašanje, no ispada da, sukladno kanonskom pravu, ne mogu napraviti ništa više od poruke “don Josipe, molimo vas, budite dobri”. Tako im, tumače, nalaže kanonsko pravo.

Marko Srdarević iz splitske policije poručio je da ih je, zapravo, zavarao - Internet.

- Bili smo tamo i u utorak, srijedu... Mi smo i na Uskrs pratili web stranice župe i vidjeli da je prva misa u 8 sati. Tada smo bili tamo i nije bilo mise. Nismo bili u 10 sati. Kad smo dobili vijest o napadu na novinarku, brzo smo stigli. Evidentirane su i uhićene sve tri osobe koje su napale novinarke - rekao je među ostalim Srdarević.

Kaznena djela

Kako je rečeno na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, napadačima prijeti i do pet godina zatvora. Iz policije su poručili i da su sve prikupljene relevantne informacije uputili Državnom inspektoratu, Stožeru civilne zaštite županije i nadbiskupiji.

“U vezi s okolnostima napada na 42-godišnju novinarku (Živanu Šušak Živković, op.a.) u crkvi, a potom i narušavanja javnog reda i sprečavanja novinara u obavljanju javne djelatnosti, provedeno je kriminalističko istraživanje nad četiri osobe, i to 53-godišnjakom, 23-godišnjakom, 21-godišnjakom i 70-godišnjakom”, stoji u priopćenju. Za kazneno djelo “prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi”, kojim je oštećena 42-godišnja novinarka, sumnjiče se 53-godišnjak i 21-godišnjak, koji se sumnjiči još i za kazneno djelo “oštećenje tuđe stvari”. Oštećenoj 42-godišnjakinji utvrđena je lakša tjelesna ozljeda.

U vezi s počinjenjem istog kaznenog djela “prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi” na štetu 38-godišnje televizijske snimateljice (Ivane Sivro, op. a), sumnjiči se 23-godišnjak. Protiv spomenute trojice podnesna je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. U vezi s počinjenim prekršajem narušavanja javnog reda i mira na štetu okupljenih građana, sumnjiči se i 70-godišnji župnik (don Josip Delaš, op.a.), protiv kojeg će biti podnesen optužni prijedlog sukladno čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

No, što don Josipu mogu crkvene vlasti, pitate se?

- Nadbiskup Marin Barišić don Josipa Delaša može premjestiti u drugu župu ili na drugu dužnost, no očito su u nadbiskupiji osjetili neku vrstu otpora prema tome kod jednog dijela vjernika, pa se izvlače na neprihvatljiv način - kaže Ivica Maštruko, sociolog religije.

- Nadbiskupija se odmiče od slučaja jer osjećaju da iza toga može slijediti politički proces, pa se plaše da bi ih se moglo optužiti za političko sudioništvo s ‘jugokomunistima, ovima i onima’. Oni se boje te političke dimenzije - kaže Maštruko, i ističe da nije istina kako je nadležna nadbiskupija nemoćna.

- Mogu ga maknuti u drugu župu, samo ga premjestiti iz tog područja - kaže sugovornik koji je za vrijeme Jugoslavije bio ambasador pri Svetoj Stolici, a ratne 1992. i 1993., hrvatski veleposlanik u Italiji. Je li i tamo nailazio na slične slučajeve?

Italija

- Teško se u Italiji, što se političkog aspekta ovog slučaja tiče, mogu dogoditi incidenti te vrste. Ne dolazi u obzir da bi u tolikoj mjeri svećenici bili ispolitizirani, oni čak javno ne deklariraju politička opredjeljenja. Nema u Italiji na misama ni govora o dnevnoj politici, a kamoli o političkom ekstremizmu, kao što je to u ovom slučaju.

Što se tiče odbijanja preporuke da se ne služi misa s obzirom da su propisane mjere zabrane javnih okupljanja zbog širenja koronavirusa, mislim da biskupi takvo ponašanje župnika u Italiji ne bi tolerirali. Našli bi načina suprotstaviti se nedisciplini - kaže Maštruko i dodaje da su u Hrvatskoj stvari otišle predaleko.

- Oportunizam nadbiskupa Barišića je očit jer vodeći računa o političkim implikacijama balansira, ne želi se miješati. Na taj se način samo ohrabruje ovakvo postupanje - zaključuje Maštruko.

Klerici su po kanonu 273. osobito obvezni iskazivati poštovanje i poslušnost vrhovnom svećeniku i svaki svojem ordinariju. Premda ordinarij može donijeti kaznu suspenzije, tako da svećeniku zabrani dijeliti sakramente na području Splitsko-makarske nadbiskupije, teško je u Kanonskom zakoniku naći razlog poput ovog jer se ne spominje kršenje mjera izolacije.

Na Sirobuji je i na Uskrsni ponedjeljak održana misa. Ispred crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića okupili su se vjernici koji nisu ulazili u crkvu, međutim, nisu se ni pridržavali mjera distance. Hrvoje Balić, predsjednik Gradskog kotara Sirobuja, prokomentirao je situaciju rekavši “da zakoni RH vrijede za sve građane”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:23