NEPRAVILNOSTI

NAPRAVIO MILIJUNSKE GUBITKE PA SI ISPLATIO IZDAŠNU NAGRADU Priča o stečajnom upravitelju koji unatoč smjeni zbog niza propusta nije izgubio licencu

 Tom Dubravec/Vladimir Dugandžić / Cropix

Stečajnom upravitelju Perici Mitroviću iz Osijeka samo je ove godine Trgovački sud u Zagrebu dodijelio da vodi stečajeve u desetak posrnulih tvrtki, a istodobno nova stečajna upraviteljica splitskog Dalmacijavina od njega traži da vrati 290 tisuća kuna koje je sam sebi isplatio kao nagradu za stečaj s kojeg je smijenjen zbog niza nepravilnosti.

Stečajni upravitelj Mitrović je stečaj u Dalmacijavinu vodio tri i pol godine, tijekom kojih je tvrtka ostvarila gubitak od 105 milijuna kuna te je sutkinja splitskog Trgovačkog suda 2015. zatražila da ga se razriješi. Sud je proveo knjigovodstveno-financijsko vještačenje za razdoblje otkako je stečaj otvoren te “utvrdio da stečajni upravitelj svoju dužnost nije obavljao savjesno i uredno i s dužnom pažnjom dobrog gospodarstvenika”. Imenovana je nova stečajna upraviteljica Natalija Mladineo, koja je u međuvremenu pokušala od osiguravajućeg društva naplatiti nagradu koju si je isplatio sam Mitrović.

Suglasnost odbora

- Tražili smo povrat od 290 tisuća kuna nagrade, no osiguravajuće društvo je odbilo naš odštetni zahtjev. Pokušat ćemo zatražiti povrat tog novca od samog Mitrovića sudskim putem. Ako se ne odazove i ne vrati novac, morat ćemo pokrenuti parnicu - rekla je stečajna upraviteljica Mladineo.

Pokušali smo jučer doći do stečajnog upravitelja Mitrovića, ali njegovi podaci o broju telefona i mobitela, kao i e-mail adresi, prijavljeni na Sudačkoj mreži Visokog trgovačkog suda više nisu aktivni. U rješenju o njegovu razrješenju sutkinja Ana Golub Gruić s Trgovačkog suda u Splitu navela je da je “u razdoblju od otvaranja stečaja (10. svibnja 2012.) do 31. prosinca 2015. stečajni dužnik terećen troškovima u iznosu od 772.200,97 kuna (neto nagrada za rad stečajnom upravitelju u iznosu 290.000 kuna i stvarni troškovi od 482.200 kuna), koji su direktno vezani uz rad stečajnog upravitelja, a da za to nisu postojale adekvatne zakonske pretpostavke”.

Stečajni upravitelj Mitrović tijekom tri godine potrošio je, kako se navodi u rješenju, na najam stana 112.000 kuna, na režijske troškove 30.537 kuna, na troškove TV pretplate 12.230 kuna, potom si je isplatio akontaciju nagrade u iznosu od 290.000 kuna, nadalje je održavanje osobnog automobila u vlasništvu upravitelja stajalo 46.060 kuna (dio od 44.290 kuna je prefakturiran i plaćen), naknada za uporabu privatnog vozila iznosila je 184.750 kuna, a troškovi smještaja i drugi vezani uz službena putovanja stajali su 62.709 kuna. Sutkinja je u rješenju konstatirala da je taj novac isplaćen bez adekvatnog sudskog rješenja, no očito je kako je Mitrović imao suglasnost odbora vjerovnika.

Loša argumentacija

Mitrović je u svojem očitovanju naveo da je s prethodnim sucem Ivanom Basićem, koji je započeo sa stečajem Dalmacijavina, dogovorio da će troškove uzeti kao akontaciju te da će se obračun napraviti nakon što se kupi Dalmacijavino. Sutkinja ipak nije bila uvjerena Mitrovićevom argumentacijom. Međutim, Mitrović zbog svega navedenog nije ostao bez svoje licence te ga je ove godine Trgovački sud imenovao da vodi desetak novih stečajeva, primjerice u tvrtkama Autodil, Gradea Gradea, Zlatni leptir, Kendy Zagreb... Mitrović je bio stečajni upravitelj i u bankama kao što su Gradska i Županjska. Jedan zagrebački stečajni upravitelj kaže da je problem prije bio što su suci predmete davali upraviteljima koji žive na drugom kraju Hrvatske, a tako je bilo i u slučaju Mitrovića i Dalmacijavina.

Računalo bira

- Pa i danas je to slučaj jer od 2015. kompjutor bira stečajnog upravitelja, to više ne rade suci. Osobno sam, primjerice, na listama sudova u blizini Zagreba jer ovdje živim, no stečajni upravitelji izvan Zagreba stavljaju se na listu na sudu u Zagrebu jer se ovdje vodi najviše stečajeva - objasnio nam je jedan stečajni upravitelj.

Ekonomist Vencel Čuljak ponavlja da se posljednjih dvadesetak godina u Hrvatskoj stvorila elita stečajnih upravitelja te da često isti suci u izdašnim stečajevima imenuju iste stečajne upravitelje. Jedno od takvih imena je, smatra Čuljak, upravo stečajni upravitelj iz Osijeka Mitrović, koji je, kaže, 16 godina vodio stečaj Slavonske banke.

- Kako objasniti njegovo imenovanje stečajnim upraviteljem Dalmacijavina, a dolazi iz Osijeka. Zar u Splitu nije bilo stečajnog upravitelja koji bi to mogao voditi - komentira Čuljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:29