KAOTIČAN DAN U HDZ-u

NAREDBA VRHA HDZ-a 'Svaki član mora osigurati po četiri dodatna glasa na izborima za EU'

 
Andrej Plenković
 Boris Kovacev / CROPIX

- Svi se morate angažirati na ovim izborima! Ne bude li tako, budu li rezultati loši, raspustit ću vam organizacije - tim je riječima, navodno, šef HDZ-a Andrej Plenković ljutito zaprijetio predsjednicima HDZ-ovih županijskih organizacija u subotu poslijepodne nakon što je u Francuskom paviljonu u Zagrebu održano predstavljanje HDZ-ovih kandidata za europske izbore. Povod Plenkovićevoj ljutnji, kako tvrde izvori iz stranke, bio je slab odaziv HDZ-ovaca na predstavljanje kandidata.

- Plenković je uvjeren da se radi o bojkotu. Očekivao je puno više ljudi, a došlo ih je samo tristotinjak - kaže naš sugovornik koji je i sam bio na predstavljanju. Pojašnjava kako su svi predsjednici temeljnih ogranaka HDZ-a u gradu Zagrebu, a više ih je od 200, dobili poziv da s članovima izvršnih odbora dođu na taj HDZ-ov skup.

- To je sve skupa preko tisuću ljudi, dodaju li se tome HDZ-ove zajednice, saborski zastupnici te drugi članovi izvan Zagreba, očito je da je vrh stranke očekivao da će na skupu u subotu biti puno više ljudi. Znam da je u Paviljonu bilo postavljeno 360 sjedalica, a da sva mjesta nisu bila popunjena.

Doda li se tome da su na skupu bili i brojni novinari, snimatelji, osiguranje..., jasno je da je odaziv HDZ-ovaca bio slab - kaže naš sugovornik, dodajući kako je došla nekolicina saborskih zastupnika, te tek trećina članova Središnjeg odbora stranke. Zanimljivo je da na predstavljanju nisu viđeni Davor Ivo Stier, Miro Kovač, a niti Milijan Brkić za kojega tada još nije bilo poznato da je protiv njega podignuta kaznena prijava.

No, Plenković, doznajemo, nije bio zadovoljan ni odazivom Mladeži stranke, pa je, osim šefova županijskih organizacija, kažu upućeni, “izribao” i novog šefa nacionalne Mladeži Ivana Vidiša. Prigovorio mu je, navodno, što je, umjesto da se bavi organiziranjem mladih, večer prije tulumario s nositeljem liste Karlom Resslerom u Beču gdje su u petak bili zbog skupa EPP-a.

Doznajemo da je zbog subotnjeg skupa, u utorak navečer održan i sastanak zagrebačkog HDZ-a na koji je došao glavni tajnik stranke i šef Izbornog stožera Gordan Jandroković. HDZ-ovci kažu da je Jandroković bio pristojan, ali da im je jasno dao do znanja da je vrh stranke jako nezadovoljan.

Kopalova računica

- Jandroković nam je na sastanku kazao da moramo dobro odraditi izbore, a svi smo dobili i kvote. Svatko od nas mora osigurati još po četiri glasa onih koji nisu članovi stranke. Tako je, kako su nam rekli, izračunao HDZ-ov analitičar Robert Kopal uz predviđanje izlaznosti od 30 posto - ispričao nam je još jedan član stranke.

Kaže kako mu nije jasno zašto vrh stranke sada oko svega krivnju prebacuje na zagrebački HDZ kad se predstavljanjem kandidata i organizacijom takvih skupova bavi Izborni stožer na čijem je čelu Jandroković.

Neiskusni

- Vrh stranke očito misli da se ovakva događanja organiziraju po inerciji, sama od sebe. Ali, oni koji su prošli niz izbora i kampanja znaju da je to krvav posao. Mislim da će se izborni Stožer morati malo više potruditi oko mobilizacije - kaže ironično naš sugovornik, aludirajući da u Izbornom stožeru ovaj put nema baš iskusnih operativaca, niti ljudi koji imaju težinu na terenu.

U HDZ-ovom Stožeru, uz Jandrokovića su, podsjetimo, politički tajnik Lovro Kuščević, ministar Davor Božinović, europarlamentarka Dubravka Šuica, nositelj liste Karlo Ressler, glasnogovornik Vlade Marko Milić, zamjenica šefa kabineta premijera Tena Mišetić, šef Zajednice utemeljitelja Mario Kapulica, analitičar Robert Kopal, PR-ovci Andrej Rora i Zoltan Kabok, novi šef Mladeži Ivan Vidiš, pravnik Damir Sesvečan, te manje poznati HDZ-ovac Tomislav Šimičević.

HDZ-ovci s kojima smo razgovarali kažu kako je Plenković očito u panici zbog izbora, ali da njih ne čudi loš odaziv na subotnji skup.

- Članstvo nam je razočarano i demotivirano, imamo jednu od najlošijih lista za europske izbore. U utorak navečer na sastanku zagrebačkog HDZ-a, treći s liste Tomislav Sokol, kazao je kako ga mnogi članovi napadaju da je lista sastavljena po kriteriju podobnosti te ‘s brda, s dola’. Ako on tako govori, možete misliti kakvi su komentari ostalih - zaključio je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:30