KRIZNI SASTANAK

Plenković: ‘Naš najstariji zastupnik bori se za život, a oni to iskoriste. Neću im to zaboraviti!‘

Predsjednik Vlade sazvao je parlamentarnu većinu na sastanak u Banske dvore u 15 sati.
 Srdjan Vrancic/Cropix

Premijer Andrej Plenković iz Omišlja na Krku poslao je poruku oporbi da je šokiran njihovim ponašanjem, te da su bolest Miroslava Tuđmana iskoristili za svoje političke ciljeve.

- Sad sam se čuo s kolegama, nedostajao nam je jedan zastupnik, a kao što znate, on je u bolnici i bori se s covidom. Nije u pitanju kvorum, nego činjenica je Miroslav Tuđman u nemogućnosti sudjelovati na sjednici. Ali ovo je važna poruka da je cijela oporba išla na rušenje kvoruma znajući da se jedan zastpunik praktički bori za život - rekao je Plenković, ali tu se nije zaustavio:

- Svjedočimo brojnim populističkim inicijativama, članarina za ona društva koja su slabijeg prometa iznosi 42 kune kune mjesečno. Nitko ne kaže da HGK ne može bolje raditi, no HGK ima svoju tradiciju od više od 160 godina i to nisu tijela koja se demontioraju na brzinu zbog oporbenog hira. Možemo vidjeti što se može popraviti, ali raditi politički cirkus zbog 42 kune mjesečno može samo ovakva oporba kakvu Hrvatska danas ima.

Plenković je otvoreno rekao oporbi da im ovaj dan neće zaboraviti.

- Umjesto da je tema usvjajanje nacionalne razvojne strategije, izmjena zakona o obnovi potresom pogođenih područja, zbog neviđene demagogije propustili su izglasati zakon koji će pomoći Siščanima i ostalima...

- To je destruktivnost koji su napravili zbog bolesti Miroslava Tuđmana, i to im neću zaboraviti nikada. Zbog činjenice da je jedan zastupnik u nemogućnosti glasati, nije se usvojila nacionalna strategija - zaključio je.

Jandroković: Oproba je iscenirala situaciju, ova hajka će im se obiti o glavu

Nakon što je predsjednik Sabora s dnevnog reda skinuo glasanje o ukidanju plaćanja obvezne članarine HGK-u što je izazvalo burnu reakciju oporbenih zastupnika, o svemu se oglasio i sam Gordan Jandroković.

- Oporba je agresivno tražila da se glasa. Jedini koji je nakon povratka u Sabor, nakon stanke, došao bio je Troskot. Stalno je ponavljao iste stavove, nitko se od njih nije vratio u Sabor. Kada je kolega Troskot završio, provjerili smo kvorum, nije ga bilo i nisam imao uvjete za održavanje glasovanja

- Nisam ja bježao od toga da unutar vladajuće većine nije postojalo suglasje i zato sam zatražio konzultacije. Ako unutar koalicije postoji prijepor to je uobičajena praksa. Nije ni prvi ni zadnji puta. Međutim uslijedila je hajka i agresije od strane oporbe. Što nisu pričekali par dana. Oni su iscenirali situaciju da bi se HDZ i partneri doveli u poziciju da nemamo kvorum, meni je to k'o 2 i 2 su 4. Radi se o nečasnoj radnji i ovakve teške zdravstvene situacije ne bi se smjele koristiti.

- Grbinova izjava je sramotna nečasna i uvredljiva i tražit ću da se ispriča. Zakon o obnovi nema veze s HGK i onda mene optužuju da sam nešto napravio ljudima pogođenim potresu. To je dno dna - kazao je.

- Zakon o HGK nije najvažniji koji se mora riješiti, to je cijeli paket, ne samo članarine. Ovo je uobičajena situacija da se u vladajućoj većini usuglase stavovi. Reakcija oporbe je politički plitka i to će im se obiti o glavu - zaključio je Jandroković koji je prethodno odgodio glasanje o članarinama HGK dok se ne steknu uvjeti, odnosno kad se završe konzultacije u redovima vladajuće većine.

Branko Bačić: 'Ja im ovo oprostiti ne mogu, a vjerujem da im neće oprostiti ni građani Banovine'

I predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić komentirao je postupak oporbe.

- S obzirom na to da unutar vladajuće koalicije traju konzultacije o HGK mi smo odlučili da u narednih nekoliko dana uputimo zaključak koji bi išao uz ovaj zakon i kojim bi zadužili Vladu da pripremi izmjenu zakona o HGK.

- Mi danas nismo glasovali o jednom jedinom članku kojim se predlaže da članstvo ne bude obavezno nego dobrovoljno. Za 97 posto ta članarina iznosi 42 kn mjesečno, što je nešto više od 500 kuna godišnje. Jasno da postoji određeni broj gospodarstvenika koji su nezadovoljni ovakvim radom Komore i mi smo htjeli i namjeravali pripremiti zaključak o kojem bi onda glasovali. Postoji procedura da se o pojedinom zakonu glasuje kad se steknu uvjeti, u ovom slučaju je kad vlada pripremi zaključak.

- Nije oporba srušila kvorum nego je zlorabila činjenicu da je jedan zastupnik Miroslav Tuđman teško bolestan i ne može pristupiti ni online glasovanju.

- Postoje granice koje zbog morala ne smijete prijeći, tim više kad za to nema nikakvih razloga da ne izglasujemo za sugrađane na Banovini prevažan zakon.

- Ja to oprostiti ne mogu, a vjerujem da neće oprostiti ni građani. Pokušavaju opravdati činjenicu da su unaprijed znali da vladajući nemaju 76 ruku i iscenirali su događaj i pokušali priskrbiti jeftine političke poene - istaknuo je.


To što mi nismo imali jedinstveni stav oko jednog zakona, Zato i postoje konzultacije da se dogovorite i predložite zaključak koji proizlazi iz dogovora. Nisu srušili kvorum, nego ga mi nismo ni imali. Mislim da je to pirova pobjeda.Ako misle da su skupili političke bodove, neka to misle. Mi ćemo narednih dana pripremiti zaključak.

Zbog novonastale situacije, predsjednik Vlade sazvao je parlamentarnu većinu na sastanak u Banske dvore u 15 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:24