SRUŠENA STOGODIŠNJA DOGMA

Naše otkriće pomoći će u liječenju visokog tlaka u glavi

Eksperimentalne spoznaje o likvoru do kojih su došli hrvatski znanstvenici mogle bi dovesti do promjena u medicinskim udžbenicima
 Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Nakon tri desetljeća istraživanja hrvatski znanstvenici dr. Darko Orešković i dr. Marijan Klarica oborili su 100 godina staru hipotezu koja se uči u svim medicinskim udžbenicima. Riječ je o hipotezi o nastajanju likvora, cerebrospinalne tekućine koja teče unutar i po površini mozga, i poput jastuka ga štiti od nenadanog potresanja i ozljeda.

Liječenje ‘vodene glave’

Zanimljivo je da su ova istraživanja počela još krajem sedamdesetih godina, pod vodstvom prof. Marina Bulata, učitelja i mentora spomenutih znanstvenika. Eksperimentalne spoznaje o likvoru do kojih su došli hrvatski znanstvenici mogle bi dovesti do promjena u medicinskim udžbenicima, ali i u dijagnostici i liječenju povišenog tlaka u mozgu te hidrocefalusa, odnosno vodene glave.

Pokusi na životinjama

- Prema opće prihvaćenoj hipotezi, koja je postavljena još 1919. godine, likovor nastaje aktivnim procesom u moždanim komorama, a zatim teče prema površini mozga, gdje se apsorbira u venski prostor. To je hipoteza rijeke: dakle, likvor ima izvor, tok i ušće. No, mi smo eksperimentalno pokazali da ta hipoteza nije točna - rekao je Darko Orešković, znanstvenik Instituta “Ruđer Bošković” (IRB) u Zagrebu, koji se istraživanjima likvora bavi od kraja sedamdesetih godina.

- Diplomirao sam na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a na “Ruđer” sam došao jer je moj kasniji mentor prof. Marin Bulat zbog potreba rada s eksperimentalnim životinjama tada tražio veterinara. Kako sam bio jedan od najboljih studenata na godini i dobitnik Rektorove nagrade, umjesto da postanem veterinar, došao sam na “Ruđer” - rekao je Orešković koji je nakon prelaska prof. Bulata na Medicinski fakultet počeo surađivati s njegovim tadašnjim asistentom Marijanom Klaricom.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:31