KRŠE PROPIS

NASTAVAK KAOSA NA SREBRNJAKU I NOVI SKANDAL Krnje upravno vijeće raspisalo nezakonit natječaj za Nogalovog nasljednika

Boro Nogalo (u sredini)
 Marko Todorov / CROPIX

Natječaj za mjesto novog ravnatelja Dječje klinike Srebrnjak jučer je raspisalo “krnje” Upravno vijeće, odnosno samo četiri od sedam članova.

Naime, upravo istječe mjesec dana što je krajnji zakonski rok za natječaj nakon što je za v. d. ravnateljicu početkom prosinca imenovana dr. Ivana Đerek Dubravčić poslije naprasno smijenjenog dugogodišnjeg čelnika te ustanove doc. dr. Bore Nogala. No, baš kao i kod te smjene ni za raspisivanje ovog natječaja, čini se, nije se vodila briga o poštivanju propisa.

Novi status

Valja podsjetiti da je zagrebačka Gradska skupština, dan prije Božića, izmijenila statute svih gradskih zdravstvenih ustanova jer nisu bili u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Dakako, i Upravno vijeće Srebrnjaka u trenutku kad je smijenilo Nogala nije bilo konstatirano po tom zakonu. Riječju, umjesto sedam imalo je pet članova. Po novom statutu u skladu sa zakonom Grad je imenovao četiri člana s tim da je predsjednica i dalje ostala prof. dr. Ana Stavljenić Rukavina kao i član Jozo Miličević, a dodatno su imenovani i Slavko Antolić te Gabrijela Subašić. Iz starog upravnog vijeće izostavljen je prof. dr. Boris Labar. I tu nastaje problem. I dalje nedostaju tri člana jer nema onog kojeg imenuje Stručno vijeće bolnice koje trenutno nema kvorum jer je vrijeme spajanja godišnjih odmora s blagdanima, a nema ni člana koje bi trebalo dati radničko vijeće.

Također, Ministarstvo zdravstva još nije dalo svog predstavnika. No, to nije bila prepreka da četiri ‘gradska’ člana raspišu natječaj. Pokušali smo dobiti odgovor zašto je krnje vijeće ipak krenulo u nešto što će se na kraju pokazati nezakonitim, ali nismo ga dobili od predsjednice Stavljenić Rukavina ni mailom ni telefonom. Ne samo da je upitna legalnost UV-a već je i sam natječaj koncipiran tako da bilo tko sa “završenim preddiplomskim ili diplomskim sveučilišnim studijem ili integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem” može biti kandidat za ravnatelja dječje bolnice koja je prije tri mjeseca postala klinika Medicinskog fakulteta u Osijeku. To, naime, znači da bi ravnatelj baš kao i u kliničkim bolnicama ili kliničkim bolničkim centrima morao imati i znanstveno nastavno zvanje, ali na Srebrnjaku očito ne vrijede ta pravila.

Neki izvori govore da je to zapravo put u uništenje te dječje bolnice, a onda i za propast europskog projekta teškog 60 milijuna eura za gradnju Centra za translacijsku medicinu odnosno da se što prije može krenuti s projektom dječje bolnice u Blatu. Na to su upozorili i zaposlenici bolnice poglavito predsjednik Stručnog vijeće prof. dr. Davor Plavec te šefica projekta EU prof. dr. Mirjana Turkalj koja je na dan Nogalove smjene najavila da će o cijeloj situaciji u bolnici obavijestiti i EU kako bi se spasio projekt. Dio pak smatra da je 11.000 četvornih metara na Srebrnjaku i gotovo 80.000 na Brestovcu, koje je također u vlasništvu bolnice, dovoljno primamljivo za ‘neke druge namjene’ od kojih se može ipak nešto zaraditi dok bolnice po svom habitusu ‘samo troše’.

Zaposleni u bolnici bili su šokirani onim što se o njihovu radu moglo čuti u javnosti. Naime, u nedostatku ozbiljnih argumenta za smjenu Nogala posegnulo se i za optužbama za nadriliječništvo. Tvrdilo se da je Gradski kontrolni ured “pronašao niz nepravilnosti u zapošljavanju zadnjih gotovo deset godina”!? Objašnjavalo se i kako je krimen zapošljavanje nutricionistice koja je, kažu, glumila liječnika.

Velika šteta

U međuvremenu ipak je postalo jasno da Gradski kontrolni ured zapravo radi protuzakonito odnosno da je ‘preuzeo’ ingerencije zdravstvene inspekcije i Hrvatske liječničke komore pa se na brzinu izmijenio statut, ali ni to nije pomoglo da se izađe iz mreže koja je početkom prosinca ispletena oko Srebrnjaka na štetu i zaposlenika i malih pacijenta! Vjerojatno će se morati ispitati i koliko je uopće zakonit kontrolni ured i koliku snagu mogu imati njegovi nalazi.

Naime, po zakonu gradovi mogu imati interne revizije ali njihova je nadležnost ‘povoditi reviziju poslovnih procesa, primjenu zakona, propisa i akata te upravljanje sredstvima’. Sve u svemu očito je da se u Dječjoj bolnici na Srebrnjaku konačno treba stati na kraj ‘proizvoljnom tumačenju propisa i događanja’ prije nego što nastane nepopravljiva šteta koja je, čini se, vrlo izgledna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:41