MUČAN SLUČAJ

NASTAVLJA SE PRAVOSUDNI SKANDAL Tužiteljstvo ne vidi razloge da se slučaj brutalno silovane djevojčice makne iz Zadra

Županijsko državno odvjetništvo koje je zatražilo određivanje istražnog zatvora za petoricu mladića nema sumnji u nepristranost zadarskog suda
Sudac Marković, ilustracija zlostavljanja
 Getty Images/iStockphoto / Hanza Media

Javni zahtjev udruga koje su u ponedjeljak zatražile da se slučaj višestrukog grupnog silovanja petnaestogodišnje djevojčice sa zadarskog Županijskog suda prebaci na neki drugi sud u Hrvatskoj ostat će, kako sada stvari stoje, neuslišen.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru neće tražiti delegaciju sa županijskog suda u Zadru na neki drugi sud jer za to ne nalazi razloge - odgovorio nam je jučer zamjenik ŽDO Zadar, ujedno i glasnogovornik toga tijela Duško Berović.

Izuzeće suca

Naime, upravo je ŽDO Zadar pravosudno tijelo koje u ovom slučaju ima mogućnost od Vrhovnog suda zatražiti izuzeće Županijskog suda u Zadru i delegaciju slučaja nekom drugom županijskom sudu u Hrvatskoj. Izuzeće suda i delegaciju predmeta na neki drugi sud istog ranga, stranka u postupku može zatražiti kad postoji osnovana sumnja da neki sud nije kadar provesti nepristran postupak.

Zadarsko Županijsko državno odvjetništvo koje je prošlog tjedna nakon privođenja i ispitivanja petorice mladića zatražilo pokretanje istrage protiv njih i određivanje istražnog zatvora, zasad, ako je suditi prema izjavi glasnogovornika Berovića, nema sumnji u nepristranost zadarskog suda.

Puštanje na slobodu

Isto državno odvjetništvo u utorak je podnijelo žalbu na odluku suca istrage Ivana Markovića da petoricu mladića uhićenih u petak već u subotu, nakon provedenog ispitivanja, uz mjere opreza pusti da se brane sa slobode.

Mladići su, podsjetimo, kazneno prijavljeni da su od ljeta prošle do ljeta ove godine petnaestogodišnju djevojčicu grupno silovali čak sedam puta, ucjenjivali je snimkama silovanja i premlaćivali je. ŽDO se na odluku suda o puštanju na slobodu žalilo jer smatra da postoji opasnost od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke. Županijski sud u Zadru bi o žalbi DORH-a mogao odlučivati već danas, a najkasnije do kraja ovog tjedna.

Inače sudac Ivan Marković koji je donio odluku o puštanju mladića na slobodu, kako je objavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, primio je prijetnje zbog kojih je zatražio zaštitu, a prema informacijama sa zadarskog suda otvorio je i bolovanje.

Slučaj silovanja u okolici Zadra iznimno je delikatan jer je žrtva seksualnog, fizičkog i psihičkog iživljavanja maloljetnica, a osumnjičeni su u dobi od 16 i 19 godina, dakle stariji punoljetnici, ili maloljetnici, pa su policija i pravosudna tijela dužni štititi njihov identitet.

S druge strane, upravo zbog dobi žrtve i počinitelja, dugotrajnosti i brutalnosti djela, a posebno zbog sumnji u zataškavanje zločina koje je raspirila odluka suca o puštanju osumnjičenih na slobodu, za taj slučaj postoji opravdan i snažan interes javnosti.

Dizanje tenzija

Javna skepsa prema Županijskom sudu u Zadru utoliko je veća ako se ima na umu da su čelni ljudi toga suda, predsjednik Boris Babić i njegov zamjenik, inače i glasnogovornik suda Hrvoje Visković, najblaže rečeno neraspoloženi prema zanimanju medija za sudove i suce.

Visković je, podsjetimo, u ponedjeljak izjavio da mediji oko ovog slučaja “nepotrebno dižu tenzije”, a zbog privatne tužbe koju je protiv medija podigao predsjednik zadarskog Županijskog suda Boris Babić, Hrvatska je u studenome prošle godine dobila zvučnu pljusku od Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Hrvatsku je sud u Strasbourgu prošle godine kaznio s 5000 eura zbog presude koju su hrvatski sudovi donijeli povodom Babićeve privatne tužbe protiv zadarskog Narodnog lista.

Naime, Općinski sud u Benkovcu je 2010. presudio da Narodni list sucu Babiću mora platiti 50.000 kuna plus sudske troškove jer je taj list u jednom tekstu iz 2008. usudio primijetiti kako je krajnje neprimjereno da se sudac Babić pojavljuje na promociji dnevnih novina u vlasništvu kontroverznog zadarskog poduzetnika Rene Sinovčića, koji je česta stranka u postupcima pred sudom na kojem Babić sudi.

U istom članku je Narodni list podsjetio da je 2006. Babić kao sudac istrage zadarskog Općinskog suda policiji naložio pretres prostorija toga lista samo zato što je fotoreporter tih novina ispred zgrade zadarskog suda, dakle na javnom prostoru, fotografirao sutkinju toga suda.

Temeljem Babićeva sudačkog naloga čak sedam policajaca upalo je u redakciju toga lista tražeći snimke sutkinje, ali ih nisu našli.

Privatna tužba

Kako se Narodni list odbio Babiću ispričati za navedeni tekst, on je protiv toga medija podigao privatnu tužbu, a Općinski sud u Benkovcu presudio je u Babićevu korist. Zanimljivo je da je predsjednik benkovačkog Općinskog suda te 2010. bio Ivan Marković, sadašnji sudac Županijskog suda u Zadru koji je mladiće osumnjičene za silovanje pustio na slobodu.

Odvjetnici Narodnog lista, međutim nisu odustajali, podnijeli su protiv ove presude i ustavnu tužbu ali je hrvatski Ustavni sud 2011. njihovu tužbu odbio. Sud u Strasbourgu kojem su se odvjetnici Narodnog lista obratili, zauzeo je međutim drukčije stajalište, utvrdio da su hrvatski sudovi povodom privatne tužbe suca Babića prekršili pravo novinara Narodnog lista na slobodu govora i naložili Hrvatskoj da tome mediju iz proračuna isplati 5000 eura odštete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:31