TONINO PICULA

‘Nastavljam borbu za hrvatski prošek! To piće nije kao talijanski prosecco, ima tu više razlika‘

Picula je kazao kako se neovisno o homonimnosti radi o različitim proizvodima i ne postoji mogućnost zamjene ili zabune za potrošače
Ilustracija, bačva prošeka
 Nikola Vilic/Cropix
Picula je kazao kako se neovisno o homonimnosti radi o različitim proizvodima i ne postoji mogućnost zamjene ili zabune za potrošače

“Nastavljam borbu za hrvatski prošek! Imena prošek i prosecco, iako su slična, ne dijele identičan pravopis niti izgovor i odnose se na dva različita proizvoda. Ova dva pića razlikuju se po boji, okusu, sortama grožđa, načinu i regiji proizvodnje te cijenama. Prosecco se služi na početku obroka, dok se kao desertno vino prošek služi na kraju obroka, te nisu i ne mogu biti tržišni konkurenti. Priznavanje prošeka je ujedno i priznanje doprinosa autohtonih proizvoda novijih država članica, jer je temeljno načelo da smo ujedinjeni u različitostima, rekao je Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i zamjenski član Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Kako se navodi u priopćenju njegova ureda na raspravi Odbora je jedna od ključnih točaka bila razrj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 15:47