ZAGREBAČKI MOSTOVI

NASTAVLJEN RAT BANDIĆA S HNS-om Zagrebački gradonačelnik jutros napao državnog tajnika, ministar Štromar mu spustio...

 
 CROPIX

Nakon što je gradonačelnik Milan Bandić danas napao državnog tajnika Željka Uhlira zbog zagrebačkih mostova, rekavši da on kod njega ne bi mogao raditi te da su mostovi sigurno, oštru opasku uputio je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

- Gospodin Bandić je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti, a ondje se, koliko je meni poznato, nije previše učilo o sigurnosti mostova. Za razliku od njega, gospodin Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, diplomirani je inženjer građevinarstva te stalni sudski vještak za građevinu, napisao je na Facebooku, pa je pobrojao zagrebačke mostove.

Za one koji žele znati više, u Zagrebu postoji 11 mostova, i to redom:

1. Most Zaprešić (1980.)

2. Podsusedski most (1982.)

3. Jankomirski most (1958., dograđen drugi kolnik 2006.)

4. Jadranski most (1981.)

5. Savski kolni most (1938.)

6. Novi željeznički (zeleni) most (1939.)

7. Most slobode (1959.)

8. Most mladosti (1974.)

9. Željeznički most kod Mičevca (1968.)

10. Domovinski most (2007.)

11. Most Sava-Ivanja Reka (1981.)

U mandatima gospodina Bandića izgrađen je jedan (Domovinski) i pol (drugi kolnik Jankomirskog) most. Propada njih deset (10). I dalje inzistiramo na sigurnosti za sve naše sugrađane. Očekujemo da građevinska inspekcija u najkraćem mogućem roku izađe na teren i jednoznačno utvrdi postoji li ikakav rizik po sigurnost građana. Dosta je bilo delanja, vrijeme je za ozbiljan posao, poručio je Štromar.

Nešto ranije zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare osvrnuo se na stanje zagrebačkih mostova s obzirom na to da se nedavno urušio dio pješačke staze na pješačkom Savskom mostu ustvrdivši kako su zagrebački mostovi sigurni, kao i građani te dodao da će Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) i Građevinski fakultet izraditi elaborat te će se ići u sanaciju vrijednu 23 milijuna kuna.

Na novinarsku opasku kako je državni tajnik Željko Uhlir uputio inspekciju da pregleda mostove, Bandić je odgovorio: "Neka inspekcija radi svoj posao". Napomenuo je kako Uhlir kod njega ne bi mogao raditi, iako nekad je, ali da je "u Hrvatskoj to tako - izgubiš izbore i postaneš državni tajnik".

Gradonačelnik je podsjetio i kako je za njegova mandata izgrađen Domovinski most, Mosti mladosti i željeznički most su sanirani, Most slobode se sanira, te, ocijenio kako je Jadranski most u redu. Ustvrdio je i kako nema odgovornijeg od njega kada je sigurnost građana u pitanju.

'Nabava tableta po dvostruko višim cijenama je nedopustiva'

Bandić također je opovrgnuo tvrdnje kako ruši ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, poručivši da nikoga ne ruši ali ne može dopustiti kršenje zakona i nabavu tableta po dvostruko višim cijenama, a ustvrdio je i kako je to premijerov problem.

Tvrdi i kako ima izvanrednu suradnju s Vladom, da je najkonstruktivniji čimbenik vlasti na državnoj razini i "ne traži ni jednu fotelju".

"Netko tko je prekršio zakon ne može imati povjerenje Kluba Stranke rada i solidarnosti i očekujem da Državno odvjetništvo reagira na nabavu skupljih tableta. Nema nedodirljivih i nezamjenjivih, poručio je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi dodajući kako je na potezu premijer Plenković.

Očekuje, kaže i da ga "optuže da širi dezinformacije ili da postupaju".

Na projektu nabave besplatnih udžbenika inzistira jer je to, kako kaže, projekt Stranke rada i solidarnosti. Premijeru je pak zahvalio jer je to prepoznao te najavio kako će za godinu-dvije sva djeca imati besplatne udžbenike.

Ustvrdio je kako je ministrica htjela prevariti premijera i gradonačelnika te da to neće proći.

Bandić je podsjetio na zajedničke projekte Grada i države među kojima su besplatni udžbenici, Imunološki zavod, dječje bolnice, tračničke veze grada sa zračnom lukom, nabavu 60 niskopodnih tramvaja te nastavak pregovora kako bi se vidjelo može li se izgradnja žičare dijelom financirati iz europskih fondova.

Na upit o slučaju smještanja romskih obitelji u Petruševcu, Bandić je rekao kako tu nema slučaja.

Gradonačelnik nije želio komentirati sudski postupak u slučaju Agram, a o nedolasku na ročište rekao je kako brigu o tome vode njegovi odvjetnici. Poručio je da bi bio "sretan kao pajcek i malo dijete" da o tome može nešto više reći, ali da zasad ne može najavivši da će svoju nevinost dokazati na sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:30