ŠEFICA POVJERENSTVA

NATAŠA NOVAKOVIĆ 'Ustavni sud nije ukinuo odluku Povjerenstva prema kojoj je Karamarko bio u sukobu interesa, ukinuo je odluke upravnih sudova'

 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izjavila je u petak da Ustavni sud nije poništio njihovu odluku iz lipnja 2016. prema kojoj je bivši predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa, već je ukinuo odluke upravnih sudova koje nisu dovoljno jasno objasnili zašto su potvrdili odluku Povjerenstva.

Ustavni sud nije osporavao činjenično stanje utvrđeno u odluci niti je ulazio u primjenu materijalnog prava, već je ukinuo odluke upravnih sudova, obrazloživši da ti sudovi nisu dovoljno jasno objasnili zašto se slažu s odlukom Povjerenstva, rekla je Novaković novinarima nakon što je Ustavni sud ranije u petak objavio odluku u slučaju Tomislava Karamarka.

Vezano za vođenje postupaka zbog povrede načela djelovanja, Novaković je rekla kako bi Ustavni sud, da je smatrao da je takvo postupanje Povjerenstva u suprotnosti s Ustavom, to i ustvrdio u svojoj odluci.

Ustavni sud usvojio je Karamarkovu ustavnu tužbu i ukinuo odluke upravnih sudova koji su ranije potvrdili odluku Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa u slučaju "savjetnica" zbog kojega je Karamarko otišao s političkih dužnosti.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 15. lipnja 2016. je utvrdilo da je Kramarko bio u sukobu interesa jer je iznosio osobne stavove i prijedloge kojima se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitražnih postupaka s MOL-om, osobito na sastanku Vijeća za suradnju održanom 5. svibnja 2016. između predstavnika Domoljubne koalicije i Mosta.

Slučaj je otvoren nakon što se doznalo da je njegova supruga Ana Karamarko imala ugovor s tvrtkom Josipa Petrovića koji je zastupnik i savjetnik MOL-a, a s kojim je hrvatska država zbog Ine u dva postupka arbitraže.

Sukob interesa povjerenstvo je utvrdilo temeljem članka 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji navodi da sukob interesa dužnosnika postoji ako je njegov privatni interes u suprotnosti s javnim, a posebice kada taj privatni interes može utjecati na nepristranost u obavljanju dužnosti. Povjerenstvo je zaključilo da je Karamarko povrijedio načela djelovanja dužnosnika.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u petak je, obrazlažući usvajanje Karamarkove ustavne tužbe, ustvrdio da je slučaj vraćen na ponovno odlučivanje jer Karamarko i njegovi odvjetnici od upravnih sudova nisu dobili odgovore na postavljena pitanja.

Sudovi time, dodao je, nisu izvršili svoju ulogu nadzora nad zakonitosti akata upravnih tijela, u ovom slučaju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, čijom se odlukom Ustavni sud nije bavio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:29