MIRNO SPAVAJTE

NATO nas uzima pod svoj raketni štit. I to besplatno!

Hrvatska je u 2009. za članarinu u NATO-u platila oko 3 milijuna eura, što je 0,27 posto proračuna
 AFP

BRUXELLES - Hrvatska kao članica NATO-a neće imati nikakvih dodatnih financijskih opterećenja zbog gradnje NATO-ova proturaketnog štita, niti je u Hrvatskoj planirano dodatno instaliranje za te potrebe. Hrvatska je članarinu u NATO-u za 2009. platila oko tri milijuna eura, odnosno 0,27 posto proračuna.

To je rekao ministar obrane Branko Vukelić, koji je s ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem sudjelovao na sastanku ministara NATO-a.

Nema protivljenja

Na tom se sastanku raspravljalo o novom strateškom konceptu NATO-a, koji će se usvojiti na summitu u Lisabonu sredinom studenoga.

Novim konceptom NATO želi postati fleksibilniji i spremniji za suočavanje s novim ugrozama. Prema riječima glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena, NATO, osnovan prije 61 godinu, suočava se s drugačijim izazovima i zato se transformira.

Osim toga, sada se ne ograničava samo na djelovanje na teritorij država članica, nego ima i operacije izvan svog područja. Plan obuhvaća i širenje partnerstva s drugim državama. Tijekom rasprave u NATO-u nije bilo protivljenja spajanju proturaketnih sustava.

Smanjenje agencija

Tako će se u zajednički sustav spojiti američki proturaketni štit i sustavi koje imaju europske članice Saveza. NATO smatra da će se time uz minimalne troškove, manje od 150 milijuna eura, dobiti maksimalni učinak. Zanimljivo je da NATO namjerava štedjeti, a pritom jačati sposobnosti.

- Imamo 14 agencija, a možemo živjeti s njih samo tri - rekao je glavni tajnik Rasmussen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:34