EKSKLUZIVNO IZ LISABONA

Josipović: Što se Hrvatske tiče, Srbija je dobrodošla u NATO

NATO je ponovio da je cilj postići svijet bez nuklearnog oružja, ali da će ostati nuklearna sila sve dok takvo oružje postoji

LISABON - Mijenjanjem svijeta mijenja se i NATO, a novi strateški koncept usvojen na summitu u Lisabonu određuje smjernice djelovanja toga vojnog saveza u sljedećem desetljeću.

Suradnja sa EU

Tim konceptom NATO namjerava graditi nove sposobnosti kako bi bio spreman odgovoriti na nove ugroze, kao što su globalni terorizam, dalekometne rakete i kibernetički napadi.

Sjevernoatlantski je savez ponovio da je cilj postići svijet bez nuklearnog oružja, ali sve dok takvo oružje postoji, NATO će ostati nuklearna sila. Savez želi jačati partnerstvo u svijetu i djelovati i izvan euroatlantskog teritorija, ako je potrebno, te tako štititi građane i teritorij svojih članica. Prema novom konceptu, cilj je i suradnja s Rusijom.

Odluka o gradnji sustava proturaketnog štita jedna je pak od najvažnijih na tom summitu. Američki predsjednik Barack Obama rekao je da će taj štit biti NATO-ov, no Savez je u vezi s tim pokazao spremnost i za suradnju s Rusijom iako se ne radi o zajedničkom štitu. Suradnja s Europskom Unijom, UN-om i drugim međunarodnim organizacijama također su među glavnim smjernicama novoga strateškog koncepta NATO-a.

I Hrvatska je kao punopravna članica NATO-a imala svoj glas u usvajanju nove strategije, a predsjednik Ivo Josipović posebno je istaknuo da je time sačuvan koncept kolektivne obrane, što je važno i za Hrvatsku.

- Hrvatska se afirmirala kao nova uspješna članica NATO-a - rekao je predsjednik Josipović.

Predsjednik Hrvatske naglasio je i važnost nastavka politike otvorenih vrata, i to daljnjim širenjem NATO-a, tj. primanjem novih članica. Koncept NATO-a također navodi da će Savez nastaviti davati doprinos jačanju sigurnosti i stabilnosti Balkana i u pripremi tamošnjih država za euroatlantske integracije.

Stabilnost regije

Predsjednik Josipović naglasio je da Hrvatska pomaže i podupire integraciju Bosne i Hercegovine u NATO te da želi da se što prije riješi spor oko imena Makedonije kako bi i ta država što prije ušla u NATO. Dodao je da bi, što se Hrvatske tiče, i Srbija bila dobrodošla u taj savez.

- Srbija mora naći svoj put i o njoj sve ovisi. No, što se tiče Hrvatske, Srbija je dobrodošla u NATO. Njezino članstvo u NATO-u svakako bi pridonijelo jačanju stabilnosti cijele regije - ustvrdio je Josipović.

Sarkozy: Nuklearno oružje je naše životno osiguranje

Francuska je država koja je najviše inzistirala na tome da NATO zadrži svoje nuklearne kapacitete te je imenovao Iran kao glavnu prijetnju dalekometnim raketama. Nisu za ukidanje nuklearnog naoružanja jer je to ‘ životno osiguranje’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:39