KRITIKA

'NE BOJTE SE' Stieru se ne sviđaju nova pravila u HDZ-u: 'Ni državni ni partijski organi više nemaju pravo nadzirati dopisivanje građana'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.11.2019. u 11:52

Zagreb, 180919. Markov trg, Sabor.
14. sjednica Hrvatskoga sabora koja je pocela aktualnim prijepodnevom na kojoj su zastupnici postavljali pitanja Vladi.
Na fotografiji: Ivo Stier.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

 

Davor Ivo Stier kritizirao je na svojem Facebook profilu najavu vrha HDZ-a da će se ubuduće sankcionirati 'iščašeno' ponašanje članova stranke na društvenim mrežama i WhatsApp grupama.

"Tražit će se reakcija nadležnih županijskih i gradskih organizacija. Po tim grupama često se pišu laži, neke su objave na rubu govora mržnje, i tome treba stati na kraj. I ne radi se samo o grupama, nego će se obratiti pozornost na svaki oblik nelojalnog ponašanja", rekao je Jutarnjem sugovornik blizak vodstvu stranke.

Na nova pravila u stranci reagirao je jutros Stier.

"Nakon pada Berlinskog zida, hrvatski je narod na demokratskim izborima 1990. odbacio komunizam i potvrdio višestoljetnu želju za samostalnost, kao što piše u Ustavu. Zato smo u Hrvatskom saboru ovog tjedna branili prijedlog da 30. svibnja bude Dan državnosti. Nakon 30.5.1990. zajamčene su također demokratske i građanske slobode donošenjem Božićnog Ustava.

Tako čl. 36 Ustava kaže: “Sloboda i tajnost dopisivanja i svih drugih oblika općenja zajamčena je i nepovrediva”.

Također, u čl. 6 piše: “Unutarnje ustrojstvo političkih stranaka mora biti sukladno temeljnim ustavnim demokratskim načelima”.

Dakle, ni državni ni partijski organi više nemaju pravo nadzirati dopisivanje građana ili interno komuniciranje stranačkih članova. Plasiranje priče u javni prostor da se namjerava uvesti takav nadzor šteti ne samo pojedinoj stranci već svim građanima i demokraciji u Hrvatskoj, jer demokracija podrazumijeva odgovornost i slobodu od političkog zastrašivanja.

Zato kada se ovih dana prisjećamo pada Berlinskog zida, odzvanjaju još jače riječi Svetog Ivana Pavla II. koje su prethodile padu komunizma. “Ne bojte se!”", napisao je Stier.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo