POPIS TVRTKI I OSOBA

NE ISPLAĆUJU PLAĆE Na listi srama Nobilo, Ministarstvo vanjskih poslova, Crveni križ...

Porezna uprava objavila je na svojim web stranicama popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava objavila je na svojim web stranicama novi 'stup srama' odnosno popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće svojim radnicima.

STUP SRAMA Pogledajte popis hrvatskih poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće

Na popisu onih koji ne isplaćuju plaće našli su se i nogometni klubovi poput Osijeka, Zadra i Zagreba koji su zabilježili po 15 neisplaćenih plaća, odvjetnički uredi među kojima i onaj odvjetnika Ante Nobila koji nije isplatio tri plaće, a jednu neisplaćenu plaću zabilježilo je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, piše tportal.

DOKUMENT: Popis pravnih osoba koje ne isplaćuju plaće

Zanimljivo je i da se na popisu našao i Crveni križ (općinska podružnica iz Paga) te tvrtka Fimi media d.o.o. široj javnosti poznata po najvećoj korupcijskoj aferi u povijesti Hrvatske zbog koje je bivši premijer Ivo Sanader završio na optuženičkoj klupi.

Na ovom sramotnom popisu našlo se čak 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika. Svi oni ne isplaćuje plaće svojim radnicima, pokazuju jučer objavljeni podaci Porezne uprave pri Ministarstvu financija i Ministarstva rada i mirovinskog sustava za prvih pet mjeseci ove godine.

DOKUMENT: Popis fizičkih osoba koje ne isplaćuju plaće

Kako se navodi u objavi, ova liste ne sadrži podatke o svim poreznim obveznicima pa Porezna Uprava i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pozivaju radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji poslodavac se ne nalazi na objavljenom popisu da to prijave na besplatni broj telefona: 0800 49 49.

Podsjetimo, prije gotovo dvije godine objavljen je porezni stup srama. Na popisu Porezne uprave našla su se tada 7124 poduzeća, 3066 obrtnika i 82.180 građana .

MRSIĆ: 'Šaljemo im inspektore, novac ćemo uzimati i s privatnih računa'

Nakon što je Porezna uprava u utorak objavila listu hrvatskih poslodavaca koji svojim zaposlenicima već mjesecima ne isplaćuju plaće, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da već od danas u tvrtke kreće inspekcija rada utvrditi činjenice i osigurati plaće za one radnike koji ih ne primaju.

Gostujući u sinoćnjem Dnevniku Nove TV , Mrsić je kazao da inspektori prvo idu u prvih 60 tvrtki s popisa koje imaju najveći broj radnika, a onda u sve ostale. Cilj je, kaže ministar, radnicima osigurati plaće.

Ministar je odgovorio i na pitanje na koji način će novac uzimati. Lista srama nije samo lista srama, kaže. Ona je alat koji država ima, koji je pružio podatke pomoću kojih se vidi tko ne isplaćuje plaće.

Kaže i kako postoji mehanizam ovrhe, ovrha nad nekretninama i nad drugim stvarima koje poslodavci imaju. Ako novca ne bude na računima tvrtki, uzimat će se s privatnih računa. 'OIB je vrlo moćan instrument kroz koji vidimo sve, inspekcija rada će efikasno utvrditi činjenice, radnici moraju imati plaće', naglasio je i dodao da je ovo samo početak.

Objasnio je da sustav nije funkcionirao jer nisu znali tko ne isplaćuje plaće, međutim, nada se da će se vrlo brzo prestati govoriti o neisplati plaća. Tko to ne može morat će u predstečaj ili stečaj. Bit će i kaznenih prijava, kaže ministar, s obzirom da je neisplata plaća kazneno djelo. 'Sustav se godinama nije brinuo oko plaća. Konstruktor je primjer toga što se dešavalo prije. Mi smo krenuli raščišćavati to', kaže ministar za Novu TV .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:38