SUKOB

NE JENJAVA PREPUCAVANJE BANSKIH DVORA I PANTOVČAKA HDZ se ruga rejtingu predsjednice, iz njezina kruga tvrde: Vlada radi protiv svojih glasača

Plenković i njemu bliski jako su ljuti na predsjednicu zbog savjetnika Mate Radeljića, kažu u HDZ-u
Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković; screenshot Facebook objave HDZ-a u kojoj su se narugali predsjednici RH
 Goran Mehkek / CROPIX

- Sedamdeset posto građana u istraživanju smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, a Andrej Plenković i njegov krug likuju što je predsjednici pao rejting. Pa je li Kolinda Grabar-Kitarović i njihov kandidat - komentirali su HDZ-ovci bliski predsjednici.

Kažu da je ispod svake razine to što se HDZ na svojim službenim stranicama praktički narugao s padom rejtinga Grabar-Kitarović. U HDZ su, naime, u četvrtak komentirali istraživanje CRO Demoskop agencije Promocija plus te su, među ostalim naveli: “Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara vratio se, nakon tri mjeseca, ‘Nitko’ (nijedan političar) s 21.1 posto (prema 20.0 u listopadu) i potisnuo predsjednicu Grabar-Kitarović na 2. mjesto. Koja je pak nakon ‘marakeške avanture’ izgubila oko četvrtinu pristaša, pavši se s prošlomjesečnih 25.2 na sadašnjih 19.4 posto. S druge strane, predsjednik Plenković je narastao s 9.7 na - 11.4 posto!”

Marrakech

Naveli su i da je prijepor o Marakeškom sporazumu najvažnija tema za samo 2.7 posto građana uz opasku “što bi moglo biti poučno za Grabar-Kitarović i njezine savjetnike”, dok su u naslov stavili i da je Grabar-Kitarović “pala za 5.8 posto u nekoliko dana”.

- Sve je to vrlo ružno i zna se tko to radi. Ova Vlada radi protiv svojih glasača - kažu u krugu koji podržava Grabar-Kitarović.

Ovaj posljednji incident još je jedan u nizu dokaza da sukob na relaciji Banski dvori - Pantovčak ne jenjava. U vrhu stranke predsjednici su ozbiljno zamjerili predomišljanje oko puta u Marrakech, kao i to što se nije sjelo za stol i razgovaralo, nego su, kako je istaknuo jedan HDZ-ovac, njene poruke išle preko emisije “Bujica”. Prvi je, i to oštro, prije nekoliko dana to komentirao šef Sabora Gordan Jandroković rekavši da su i Istanbulska konvencija i Marakaški sporazum teme koje ne bi trebale izazivati prijepore i da te sukobe netko namjerno generira.

- Trebamo utvrditi tko to radi, zašto to radi i koje su mu namjere - izjavio je Jandroković.

- Tom izjavom ciljao je da iza toga stoji savjetnik predsjednice za unutarnju politiku Mate Radeljić i da je oko Marakeša trebalo biti dogovora. Plenković i njegov krug jako su ljuti na predsjednicu zbog Radeljića. Ali, njena strategija je očito da joj treba to desno biračko tijelo - kazao je jedan od naših sugovornika iz HDZ-a. I u krugu bliskom Grabar-Kitarović kažu kako je jasno da je vrhu HDZ-a problem Radeljić.

- On im jako smeta, plaše ga se, a on samo radi svoj posao i radi ga dobro. Bolje od njih. Žele ga po svaku cijenu maknuti i to traje duže vrijeme. Očito bi oni htjeli predsjednici birati savjetnike - komentirao je član HDZ-a blizak predsjednici. Oni u stranci bliži Plenkoviću, pak, kažu da su zabrinuti zbog poteza koje radi predsjednica, a koji joj ruše rejting.

- U samo nekoliko dana predsjednica je pala više od pet postotnih poena. Ključno je pitanje zašto joj je pao rejting, sigurno nije zbog Uljanika - komentirao je ironično jedan istaknuti član stranke. Kaže kako nema nikakvog razloga da predsjednica ne ide po drugi mandat uz potporu stranke.

Zajedništvo

- HDZ je i prije slučaja Marakeš slao te poruke, ali opet je došlo do sukoba. Ključna riječ u kampanji joj je bila zjedništvo, ali ako se vi kao kandidat svedete samo na taj desni dio, onda je to druga stvar - kazao je naš sugovornik. Ističe da u vrhu HDZ-a ne vlada zabrinutost zbog plasiranja priča kako postoje planovi da Grabar-Kitarović preuzme vođenje HDZ-a.

- Premijer nikada nije bio jači, riješeni su Agrokor, Petrokemija, Pelješki most... Oni koji to priželjkuju očito ne žele da predsjednica ponovno bude šefica države - kaže naš sugovornik i dodaje da je i sama predsjednica za Express izjavila da ne planira preuzeti vođenje HDZ-a.

Više članova stranke reklo nam je jučer kako očekuju da se sukob riješi jer je “i u interesu HDZ-a i predsjednice da se stvari smire”. No, čini se da sukob ne ide svom kraju. Naime, jučer je zbog Marakeškog sporazuma predsjednicu prozvala i europarlamentarka Dubravka Šuica.

“Što se tiče stanja u Hrvatskoj, nije dobro da smo iz medija saznali da predsjednica neće ići. Bilo bi bolje da su se mogli dogovoriti. HDZ neće podilaziti populistima, oko toga smo sigurni i jasni. Moguće da se predsjednica rukovodila time. Znam da je 2016. počela priprema toga te da je predsjednica sudjelovala u tome i govorila o tome. Nadam se da će se naći neko kompromisno rješenje između predsjednice i Vlade, ali za mene tu nema ništa sporno”, rekla je Šuica na N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:33