ZBOG EPIDEMIJE

NE MORATE NA ŠALTERE PO NOVE OSOBNE, PUTOVNICE I VOZAČKE DOZVOLE Objavljene važne informacije o dokumentima, evo do kada vrijede

 
Putovnica
 Bruno Konjevic / CROPIX

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) zbog epidemije koronavirusa odlučilo je produljiti valjanost nekih osobnih dokumenata poput osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružnog lista.

Tako će s ciljem smanjenja socijalnih kontakata i zaštite građana, te službenika koji rade na izdavanju osobne iskaznice, svima kojima je osobna iskaznica istekla u vrijeme epidemije, ona vrijediti i 30 dana nakon prestanka epidemije. Također, ako je netko već podnio zahtjev, a nije preuzeo novu osobnu, ona će se moći preuzeti 30 dana nakon epidemije, jer je sada propisano da se ona poništava ako je ne preuzmete u roku od 90 dana.

Isto vrijedi i za vozačku dozvolu, a pod to spadaju i odjave vozila, podizanje već izdanih dozvola i dokumenti o nadzornom pregledu.

- U 2019. policijske uprave i policijske postaje izdale su 565.000 dokumenata, od toga 274.000 vozačkih dozvola. U cilju smanjenja socijalnih kontakata, predlažemo izmjene ovih zakona - rekao je danas potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

No, to se ipak ne odnosi na tehnički pregled koji mora biti obavljen u propisanom roku.

Produljenje pak vrijedi i za putovnice, a ova mjera odnosi se na sve, ali prvenstveno na hrvatske građane koji se s nevažećom putovnicom u ovom trenutku nalaze u inozemstvu i žele se vratiti u Hrvatsku.

Do 30 dana nakon prestanka epidemije produljuje se i valjanost oružnih listova koji su istekli, a omogućava se i da se određene radnje koje su vlasnici oružja dužni poduzeti u zadanim rokovima - kao što su podnošenje zahtjeva za izdavanje oružnog lista, dostavljanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti ili isprave da raspolažu tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja i poznavanja propisa, a čiji krajnji rok pada za vrijeme epidemije - da to učine kada se steknu uvjeti, odnosno najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije.

Zagreb, 020420.
Sjednica Vlade RH u NSK.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Davor Bozinovic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:59