ZASTUPNIK GLAS-A

'NE UMANJUJEMO NIČIJU ULOGU, ALI...' Goran Beus Richembergh objasnio zašto nije sudjelovao u minuti šutnje u Saboru

 
 Goran Mehkek / Hanza Media

Zastupnik GLAS-a, Goran Beus Richembergh, komentirao je najavljenu minutu šutnje u Saboru i zajedničku izjavu na početku sjednice o jučerašnjoj presudi šestorki.

Kazao je kako ne želi sudjelovati u minuti šutnje jer je 'ovo najviši zakonodavni dom Republike Hrvatske i kuća u kojoj treba čuvati vladavinu prava i pravnu državu', prenosi N1.

- Ne umanjujući ničiju ulogu u povijesnim zbivanjima, ne možemo prihvatiti da se tako odaje pijetet osobi koja ima presudu za izvršene ratne zločine. Obrana je u 14 godina imala priliku pokazati svoju nevinost, trud Praljka i njegovog odvjetničkog tima bio je impresivan, ostavili su iza sebe mnogo izvorne građe, ali očito to nije bilo dovoljno. U dva suđenja utvrđen je čitav niz okolnosti, koje moraju biti u prvom planu, a to su žrtve. I na hrvatskoj i bošnjačkoj strani počinjeni su zločini i za to netko treba odgovarati. Tisuće i tisuće ljudi su bili prognani, i Bošnjaka i Hrvata, učinjeni su zločini, počinjen kulturocid i to ne može ostati u drugom planu.

Na izjavu premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, da neće priznati presudu, kazao je kako je to uvođenje dvosturkih kriterija.

- Sud u Haagu osnovan je i uz potporu RH. Nama je bilo stalo da se rasvijetle sve moguće okolnosti počinjenih ratnih zločina. Ako ne prihvaćamo presudu haškog suda, time bismo doveli u pitanje i oslobađajuće presude Markača i Gotovine ili Blaškića. Ne može nam ponedjeljkom odgovarati presuda, a utorkom ne.

- Pod lupom je rad suda, ali ne možemo mi mjeriti rad haškog suda prema hrvatskim sudovima. Ne daj Bože da su svi na svijetu pametni i uspješni kao hrvatski sudovi. Presuda se ne može osporiti, ona je konačna, a mi možemo čuvati vlastito dostojanstvo, ponos i dignitet - kazao je Beus.

Arsen Bauk (SDP) o minuti šutnje: Ne želimo biti alibi promašenoj politici HDZ-a u BiH devedseetih godina

Šef Kluba SDP-a Arsen Bauk kazao je kako je izjava o presudi pročitana danas u Saboru dijelu Kluba SDP-a neprihvatljiva jer se ne slažu s tezom o udruženom zločinačkom pothvatu.

- Što se tiče izjave predsjednika Sabora, ona nije usuglašena od strane svih klubova i dijelu kluba je neprihvatljiv dio izjave. Što se tiče minute šutnje, nismo se željeli dovesti u situaciju da sudjelujemo u odavanju počasti pravomoćno osuđenom ratnom zločincu u najvećem zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske, a i ne želimo biti alibi i naknadno opravdavati promašenu politiku HDZ-a u BiH devedseetih godina - rekao je Bauk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:32