MUKE OKO NOVOG ZAKONA

NEDOSTACI ZAKONA O SUKOBU INTERESA Dužnosnici će smjeti ravno s funkcije ući u upravu ili nadzorni odbor tvrtki

Ostane li ona verzija koja je bila upućena u javnu raspravu, bilo bi bolje da se novi zakon niti ne donosi, kaže Nataša Novaković
Natasa Novaković
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

- Ministarstvo uprave ni na koji način nas ne izvještava o sudbini Zakona o spriječavanju sukoba interesa. Ostane li ona verzija koja je bila upućena na javnu raspravu, bilo bi bolje da se novi zakon i ne donosi jer u njemu nema suštinskih poboljšanja u odnosu na postojeći zakon - izjavila je za Jutarnji list predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

Štoviše, ističe ona, predloženi novi zakon ima dva krupna nedostatka u odnosu na postojeći. Prvi je što povjerenstvo više ne bi moglo pokretati postupke protiv onih dužnosnika koji netočno prikažu svoje imovinsko stanje. Dužnosnika koji, primjerice, u imovinskoj kartici navede da ima jednu kuću, a povjerenstvo provjerom utvrdi da ima tri, to tijelo moglo bi samo zamoliti da u roku od 15 dana upotpuni svoju imovinsku karticu, ali ne i pokrenuti postupak zbog prikrivanja stvarnog imovinskog stanja, što po sadašnjem zakonu može i učestalo čini. Drugi nedostatak nacrta ovog zakona jest taj što se ukida “period hlađenja”. Riječ je o razdoblju od godinu dana od prestanka dužnosti u kojem bivši državni dužnosnik ne smije prihvatiti imenovanje u upravni ili nadzorni odbor neke tvrtke. Smisao “perioda hlađenja” jest da se dužnosnika spriječi da povlaštene informacije, veze i utjecaj koje je kao državni dužnosnik imao iskoristi za interes tvrtke u čiju upravu ili nadzorno tijelo je nakon odlaska s dužnosti imenovan. Ukidanje tog “perioda hlađenja”, ističe Novaković, u potpunoj je suprotnosti sa standardima na kojima insistira GRECO, antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe, kao i s preporukama Europske komisije.

Javna rasprava

Još je nejasno kada će Vlada u saborsku proceduru uputiti prijedlog novog zakona. Naime, Nacrt novog zakona prošao je javnu raspravu u kolovozu ove godine i od tada se o njemu nije čula niti jedna riječ. Podsjetimo, Lovro Kuščević je u lipnju ove godine kreirao dojam da se Vladi jako žuri donijeti novi zakon pa je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kao glavnog tijela nadležnog za provedbu zakona, i radne skupine tražio da svoj prijedlog poboljšanja postojećeg zakona dovrše u tijesnom roku od samo nekoliko dana. Već dva mjeseca od završetka javne rasprave u Ministarstvu uprave i Banskim dvorima oko sudbine novog zakona vlada potpuni muk.

Zagreb, 171018.
Ministarstvo uprave, Maksimirska 63.
Izvjesce Povjerenstva o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa biraca iz zahtjeva za raspisivanje drzavnog referenduma Gradjanske inicijative Narod odlucuje i Gradjanske inicijative Istina o Istanbulskoj.
Na fotografiji: Lovro Kuscevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / HANZA MEDIA
Lovro Kuščević

Prema neslužbenim informacijama koje su doprle do medija, Nacrt zakona o sprječavanju sukoba interesa još je krajem rujna bio na sjednici koordinacije Vlade, ali nakon toga nije upućen na sjednicu Vlade, što je uobičajen zakonodavni put, nego je “zapeo” negdje u labirintima Banskih dvora.

Glasnogovornica Ministarstva uprave Željka Perić odbacila je spekulacije da je zakon povučen iz procedure. “Nacrt prijedloga zakona upućen je u proceduru Vlade”, stoji u pisanom odgovoru koji nam je poslala. Što to točno znači, pitali smo je dodatno, i kad će se zakon naći na sjednici Vlade.

- Kad nacrt zakona uđe u proceduru Vlade, tada on više nije u rukama Ministarstva, nego je u rukama kabineta premijera - rekla nam je Željka Perić. U Ministarstvu uprave odbacuju i tvrdnju predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković da je to tijelo isključeno iz komunikacije o sudbini novog zakona.

Radna skupina

- U radnu skupinu za izradu novog zakona Ministarstvo je imenovalo i predstavnike Povjerenstva jer cijeni njihov doprinos u izradi boljeg zakona. Nakon što je Nacrt zakona poslan u javnu raspravu, a zatim i u proceduru Vlade, nije bilo potrebe za sastankom radne skupine - tvrde u Ministarstvu uprave.

Znakovito je, međutim, da je ministar uprave Lovro Kuščević prije mjesec dana na sjednici Vlade kritizirao godišnje izvješće Povjerenstva. Da vladajuće baš i ne zanima “doprinos Povjerenstva u izradi novog zakona”, pokazuje i činjenica da se Vlada i Sabor nisu udostojili ni odgovoriti na poziv Povjerenstva upućen u rujnu ove godine za organiziranje okruglog stola na kojem bi se raspravljalo o poboljšanju pojedinih zakonskih odredbi vezanih uz sprečavanje sukoba interesa. Predstavnici antikorupcijskih tijela Europske komisije i Vijeća Europe ostali su prilično zatečeni prošlomjesečnim izlaganjem predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na Međunarodnoj konferenciji organiziranoj na temu jačanja antikorupcijskih mehanizama i transparentnosti u državama članicama. Ona je predloženi Zakon o sprječavanju sukoba interesa na toj konferenciji održanoj u Šibeniku okarakterizirala kao korak unatrag u odnosu na postojeći, što je u izravnoj suprotnosti s onim u što su predstavnici antikorupcijskih tijela EK i Vijeća Europe uvjeravani na sastancima u Banskim dvorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:03