SPAŠAVA IH HBOR

NEKAD SU PROJEKTIRALI PODMORNICE, DANAS NEMAJU NI ZA PLAĆE Brodarski institut pred utapljanjem

 Foto:eph

Šezdeset i sedma obljetnica osnutka zagrebačkog Brodarskog instituta pala je upravo ovih dana, kad se djelatnici Instituta grčevito bore za prvu plaću nakon tri mjeseca “suše”, piše Slobodna Dalmacija.

Malo je reći, kako je Slobodnoj Dalmaciji potvrdio povjerenik Sindikata metalaca u Brodarskom institutu Ernest Majer, da nikome na Brodarskom institutu nije bilo do slavlja povodom zavidne obljetnice.

- Borimo se svi da nađemo rješenje za izlazak iz sadašnje krize. Kad je u pitanju isplata plaće za svibanj, informacija je iz Uprave instituta da se novac prikuplja, da bi isplata mogla biti idući tjedan. Ako govorimo o dugoročnom rješenju za stabilizaciju i razvoj Brodarskog instituta, i tu se traže rješenja. Ali, prije svega kroz državne institucije jer je država naš stopostotni vlasnik - referira Majer, koji je nakupio 37 godina radnog staža u Brodarskom institutu.

Kao dio vojnog programa Jugoslavije, Brodarski institut u bivšem režimu nije oskudijevao ni u čemu. U sklopu demokratskih i vlasničkih promjena u suverenoj Hrvatskoj, Institut je pretvoren u trgovačko društvo i već u 2004. bio primoran smanjiti temeljni kapital na ime gubitka od 20 milijuna kuna.

Pet godina kasnije ponovno je iz kapitala otpisano sedam milijuna kuna “minusa”, a prije dvije godine još 12 milijuna kuna.

- Ne bih ulazio u analizu financijskih pokazatelja društva, ali očito je bilo da Brodarski institut u jednom dužem razdoblju nema dostatne izvore za ulaganja u razvoj. Bez razvoja i ulaganja, ovakva institucija jako teško može normalno poslovati. Dodajmo tu i krizu koja je pogodila našu i globalnu ekonomiju, i to je otprilike okvir koji nas je doveo tu gdje jesmo - komentira Ernest Majer.

Institut sa 135 zaposlenih ne prima dotacije države, ali prihod na slobodnom tržištu (lani je iznosio 40 milijuna kuna) uglavnom ne pokriva rashode, i tako već godinama. Sadašnja kriza najvjerojatnije će se premostiti kreditom kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj. No, kako dalje?

- Jedno od rješenja je promjena statusa društva iz trgovačkog društva u razvojno-tehničku organizaciju što dopuštaju propisi Europske unije. Brodarski institut zaveden je u državne strategije kao društvo od posebnog interesa - napominje Majer.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, zaduženo za kontrolu Brodarskog instituta, poručilo je kako ne namjerava dotirati institut. Održana je i izvanredna skupština Brodarskog instituta, koju čine ministar Vedran Mornar, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar obrane Ante Kotromanović. Je li ministar Mornar reterirao od suprotstavljanja proračunskoj pomoći Institutu, pokazat će sljedeći tjedni, piše Slobodna Dalmacija.

Nekretnine: bogatstvo i pokora

Brodarski institut zauzima najatraktivniji dio Novog Zagreba, ogromnu parcelu smještenu između Zagrebačkog velesajma i stadiona Hrvatskog dragovoljca. U sagrađenom dijelu nekretnine koju posjeduje, Brodarski institut iznajmljuje poslovne prostore, među ostalim, i N1 televiziji. Stoga dio zaposlenika strahuje da se Brodarski namjerno uništava kako bi se netko domogao vrijednih nekretnina. No, postoje i suprotna razmišljanja.

- Jest da je zemljište koje Institut ima veliko i na dobrom mjestu, ali ni njegovo održavanje nije jeftino, dapače. Kao i plaćanje komunalne naknade i drugih prinadležnosti - kažu naši sugovornici iz Brodarskog instituta.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:46