DESET STUPNJEVA NIŽE

'NEKI LJUDI VEĆ OSJEĆAJU PROMJENU VREMENA, ALI TO JE NIŠTA U USPOREDBI S ONIM ŠTO SLIJEDI' Vakula najavio radikalan pad temperature i kišu

 
Arhiva
 CROPIX/Arhiva

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku te i dalje toplo, na mjestima malo kiše, uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorskim područjima, a u drugom dijelu dana moguće i u ostatku zemlje, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak. Mogu se očekivati za ovo doba godine i dalje iznadprosječne temperature koje će se prvi dan tjedna kretati između 23 i 27 Celzijevih stupnjeva.

Tijekom vikenda su diljem Hrvatske izmjerene temperature visoke za kraj rujna. U prosjeku se živa penjala iznad 25°C, u Slavonskom je Brodu izmjereno 27°C, a u Hvaru čak 28°C. Međutim, ovakve temperature pratit će nas samo do polovice tjedna kad se očekuje jaka promjena vremena, piše HRT.

DHMZ

Osim pada temperature od srijede poslijepodne do četvrtka poslijepodne, koji bi u mnogim mjestima unutrašnjosti mogao doseći i 10°C, padat će kiša, očekuju se obilni pljuskovi s grmljavinom, a ponegdje će vjerojatno biti i olujnog nevremena. I jaka bura s olujnim udarima je gotovo neizbježna - u četvrtak na većem dijelu Jadrana, osobito na sjevernom, gdje se ne smiju isključiti ni orkanski udari, a u petak i na jugu. Do srijede će visoke temperature pratiti i jugo.

DHMZ

Prve kiše mogu se očekivati već u ponedjeljak navečer, no prva dva dana u tjednu neće biti značajnijeg pada temperature. U središnjoj Hrvatskoj u ponedjeljak će puhati umjeren jugozapadnjak koji će do kraja dana oslabjeti. Slično se vrijeme očekuje na zapadu zemlje, u gorju će puhati jak jugozapadnjak, a na sjevernom Jadranu i jugo, analizirao je Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a za HRT.

Nestabilno vrijeme pratit će nas gotovo cijeli tjedan s povremenim naoblačenjima i kišama. U četvrtak će zapuhati sjeverni vjetar i donijeti značajno zahladnjenje, a od petka se očekuje uglavnom suho i svježe, osobito ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:57