IVANA PAVIĆ ŠIMETIN

Neki su s prijekorom napali maturante jer su se drznuli proveseliti, Capakova zamjenica pomirljivo: ‘Ma, bit će sve dobro‘

S obzirom na to da su se družili na otvorenom, među svojim prijateljima iz razreda, nada se da će sve dobro proći
Prizor iz Zadra
 Jure Miskovic/Cropix

Dok dio javnosti s prijekorom kritizira hrvatske maturante koji su se drznuli u utorak okupiti na ulicama brojnih naših gradova na norijadama, argumentirajući pritom kritike činjenicom da je u tijeku pandemija koronavirusa, epidemiološki rizik tijekom boravka na otvorenom ipak je minimalan. O tome je nedavno u opsežnom tekstu izvijestio i New York Times, navodeći da je vani evidentirano manje od 0,1 posto svih prijenosa zaraze koronom

U tom smisli je i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin u Dnevniku Nove TV rekla da je, bez obzira na sve, veseli sreća mladih ljudi, a problem jedino vidi u tome što, ako je netko od sudionika norijade nekim slučajem i pokupio virus baš tijekom uličnog veselja, neće moći pisati maturu koja počinje sljedeći tjedan.

S obzirom na to da su se družili na otvorenom, među svojim prijateljima iz razreda, nada se da će sve dobro proći. Također, Ministarstvo obrazovanja predložilo je da posljednja dva dana za maturante škola bude na daljinu da ne bi bili u kontaktu, rekla je.

- Ali, evo, mladost nas je iznenadila. Naravno da je to razdoblje kada se treba družiti, kad je biti zajedno možda i važnije nego u drugim periodima života. Valjda bude sve dobro, nadamo se najboljem, komentirala je.

Osvrnula se i na aktualne podatke o broju zaraženih u proteklim danima. - Oni su sigurno realni, rekla je.

Udio pozitivnih nalaza u odnosu na ukupni broj testiranih se smanjuje, sada je na oko četiri posto, dok je u travnju bio na oko 20 posto. - To je čak možda i bolji pokazatelj realne situacije, nego što je sam apsolutni broj pozitivnih, izjavila je.

Kućni testovi na koronavirus koji će uskoro doći u Hrvatsku samo su orijentacijski, objašnjava. - Osobama mogu poslužiti samo da vide trebaju li se ići testirati ili ne, rekla je.

Ako osoba nema znakove bolesti, a rezultat testa ispadne pozitivan, tada se taj rezultat treba provjeriti, govori, jer se ne može ubrojiti takav rezultat kao konačan.

Objasnila je i koji tinejdžeri se trenutno cijepe u Hrvatskoj. - Nama se tinejdžeri cijepe ako imaju kronične bolesti, govori Pavić Šimetin, ali ne i oni koji nisu napunili 16 godina. Cjepivo bi se trebalo registrirati od strane EMA-e pa se tek tada može razmišljati o cijepljenju osoba mlađih od 16 godina.

No, i tada bi se trebao aktualni plan cijepljenja preslikati - po dobnim skupinama i kategorijama, rekla je za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:49