SLAVLJE MATURANATA

Norijada u Zagrebu prošla bez incidenata, epidemiološki rizik bio je minimalan

Maturanti su putem društvenih mreža sami organizirali "norijadu" na otvorenom
 Damjan Tadić/Cropix

Policija do utorka poslijepodne tijekom ''norijade'' nije evidentirala veća remećenja javnog reda mira niti ima saznanja o ozlijeđenim osobama, priopćila je zagrebačka policija.

Diljem lokacija u Zagrebu na kojima se nalaze ili prolaze učenici koji su se mimo uputa nadležnih obrazovnih institucija i Grada Zagreba ipak odlučili obilježiti dovršetak srednjoškolskog obrazovanja raspoređen je dovoljan broj policijskih službenika, kažu u policiji.

Dodaju da su u poslijepodnevnim satima napori policije usmjereni na "održavanju povoljnog stanja javnog reda i mira te osiguranje nesmetanog odvijanja cestovnog i tramvajskog prometna na pravcima na kojima se nalaze ili prolaze učenici".

Imajući u vidu važeće odluke Stožera civilne zaštite, a u slučaju potrebe, policiji će se pridružiti prometno i komunalno redarstvo Grada Zagreba te djelatnici nadležnih inspekcijskih službi Ravnateljstva civilne zaštite i Državnog inspektorata, zaključuje zagrebačka policija.

Tisuće zagrebačkih maturanata su se, usprkos epidemiološkim mjerama, u utorak u podne na zadnji dan nastave okupile na "norijadi" na Trgu bana Josipa Jelačića, odakle su praćeni policijom krenuli prema Bundeku.

Iako je Stožer civilne zaštite produljio epidemiološke mjere u Hrvatskoj do 31. svibnja, maturanti su putem društvenih mreža sami organizirali "norijadu" na otvorenom.

Valja napomenuti da se, prema najnovijim znanstvenim spoznajama, na otvorenom gotovo nemoguće zaraziti koronavirusom. Prema istraživanjima, manje od 0,1 posto svih prijenosa zaraze dogodilo se vani zbog čega je, kako je nedavno izvijestio i New York Times, nošenje maski na otvorenom praktički beskorisno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:59