PROPALI POSAO S IZRAELCIMA

NELAGODA U HDZ-u NAKON NAJAVE NOVE AKCIJE SDP-a 'Znate da ne podnosi kritike, pa vidjeli ste kako je reagirao na benignu šalu...'

 
 Boris Kovačev / CROPIX

SDP će, potvrđeno nam je neslužbeno u stranci, vjerojatno ovaj tjedan podnijeti Hrvatskom saboru interpelaciju o radu Vlade zbog propalog posla s nabavom vojnih zrakoplova.

Naš sugovornik iz vrha stranke kaže kako na temelju posljednjih odluka Kluba zastupnika pripremaju interpelaciju jer smatraju da nije samo ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević odgovoran za propast posla s Državom Izrael, nego i premijer Andrej Plenković, Vlada, ali i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

'Svi su znali'

- Osim ministra, i ostali čimbenici u Vladi, predsjednica i premijer su znali za probleme oko nabave aviona i nisu adekvatno reagirali. Interpelacija će sadržajno biti slična kao i da smo išli samo na Krstičevića, ali može ponuditi određene zaključke, ne samo političku odgovornost ministra, a Poslovnik nam daje mogućnost da je stavimo na dnevni red u roku od 60 dana - pojašnjava naš sugovornik iz Predsjedništva SDP-a. Dodaje kako se za ovaj potez nisu koordinirali s ostalim oporbenim strankama, ali ako netko iz oporbe bude inicirao i zahtjev za opoziv ministra Krstičevića, onda će donijeti odluke hoće li barem dati potpise za izglasavanje nepovjerenja ministru.

- Mi smo se u ovom trenutku odlučili za interpelaciju - poručuju iz SDP-a.

U Vladi su pak svjesni da je Krstičević sada jako ranjiv, a pokazao je javno u Saboru i da lako plane, s čime su i u Vladi bili iznenađeni. Naš sugovornik iz Banskih dvora kaže kako on to mora psihički izdržati, da će vladajuća većina sigurno imati dovoljan broj ruku, ali da se Krstičević mora psihički pripremiti na paljbu.

Međutim, HDZ-ovci koji bolje poznaju Krstičevića pribojavaju se kako će on podnijeti taj pritisak.

- Krstičević je jako emotivan, ne podnosi dobro kritike, pa ni one najblaže, tako da ne znam kako će to završiti. Ako je onako reagirao na benignu šalu SDP-ova Franka Vidovića i bacao igračku po podu, onda se može svašta očekivati - smatra jedan član HDZ-a koji dobro poznaje Krstičevića. Dodaje kako nema sumnje da će sada s ministrom raditi njegov PR i upozoravati ga da mora ostati smiren. Uostalom, ističe, Krstičević i njegova ekipa već pokušavaju sanirati štetu te traže potporu na sve strane.

- Tu su sada već potpore izbornika Zlatka Dalića i generala Ante Gotovine, ali ne znam koliko će to pomoći. Vjerujem da će Krstičević, kad dođe do rasprave u Saboru, pokušati ostati smiren, vjerojatno će glumiti da se dobro drži, ali problem je ako rasprava i napadi potraju dugo. U tom slučaju mislim da neće izdržati pritisak. Vidjeli ste koliko je to sve trajalo kad su u pitanju bili neki drugi ministri, Milan Kujundžić ili Zdravko Marić i kako je bilo. Mislim da će Krstičević tako nešto teško izdržati - rekao je naš sugovornik. Nekoliko HDZ-ovaca podsjetilo je i na neke prijašnje neprimjerene Krstičevićeve reakcije.

Scene i suze

- Sjetite se što se dogodilo kad su bjesnili požari kod Splita i kad je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u jednom trenutku izjavila kako je vojska ranije trebala reagirati i poslati vojnike na požarište. Krstičevićeva prva reakcija bila je - podnosim ostavku. Odmah se silno uvrijedio, a to nisu dobre reakcije jednog ministra. Osim toga, pamtim i situaciju kad se slagala Vlada u doba bivšeg šefa Tomislava Karamarka. Krstičević je još tada očekivao da će postati ministar, a onda je Karamarko u zadnjem trenutku odlučio da će na to mjesto postaviti Josipa Buljevića. I tada je bilo scena s Krstičevićem, a na jednom sastanku čak i suza - ispričao je sugovornik iz HDZ-a.

Više HDZ-ovaca reklo nam je kako nemaju ništa protiv Krstičevića, da ga izuzetno cijene kao vojnika i generala, ali da mu zamjeraju njegovo stalno pozivanje na svoje ratne zasluge.

- To mi je neprihvatljivo. Bio si vojnik, a sada si političar, ministar, pa se tako i ponašaj. Ako si na toj poziciji, moraš biti spreman podnijeti i kritiku. Ako ne možeš, onda nisi za to mjesto. Moj stav je da je Krstičević, nakon ovog propalog posla s borbenim zrakoplovima, sam trebao podnijeti ostavku - zaključio je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:01