SLUŽBENIK LOBIST

NEMA FORMALNIH RAZLOGA DA MU SE URUČI OTKAZ Kuščevićev savjetnik i 'offshore lobist' Željko Holik ostao raditi u Ministarstvu

Željko Holik (u prvom planu, odjeven u crno)
 Nikola Vilić / CROPIX

Bivši savjetnik Lovre Kuščevića Željko Holik i dva i pol mjeseca nakon Kuščevićeva odlaska s ministarske dužnosti još radi u Ministarstvu uprave.

Podsjetimo, riječ je o Kuščevićevu savjetniku koji je do zapošljavanja u državnoj upravi bio direktor i lobist niza offshore tvrtki registriranih na Malti i Djevičanskim otocima. Riječ je o tvrtkama nepoznatih vlasnika koje su na Vidovoj gori na Braču kupile više stotina četvornih metara poljoprivrednog zemljišta kojem je vrijednost višestruko porasla zahvaljujući prenamjeni u građevinsko zemljište u Kuščevićevu načelničkom mandatu u ljeto 2015. Izgradi li država svojim i europskim novcem ceste do tih parcela, vodovod i provede struju, vrijednost će im dodatno porasti.

Premještaj

Glasnogovornica Ministarstva uprave Željka Perić potvrdila nam je da je Holik s pozicije savjetnika ministra u srpnju ove godine premješten u Službu za pripremu i provedbu projekata EU kao viši savjetnik specijalist. To je isto radno mjesto na koje je Holik došao kad je u proljeće 2018. bio premješten iz Ministarstva unutarnjih poslova.

U državnu je upravu Holik ušao 16. siječnja 2018. temeljem javnog natječaja za mjesto nadzornika za unutarnje poslove u Sektoru za upravljanje ljudskim potencijalima MUP-a. Od 20 prijava pristiglih na taj natječaj Holikovu su ocijenili najboljom. Prije zapošljavanja u MUP-u nije podvrgavan sigurnosnoj provjeri jer, kako su nam u tome Ministarstvu objasnili, sigurnosna provjera obvezna je samo za kandidate koji se zapošljavaju u policiji, ali ne i za službenike Ministarstva.

No u MUP-u se Holik zadržao tek mjesec i pol da bi već 5. ožujka 2018., na inicijativu Lovre Kuščevića, bio premješten u Ministarstvo uprave na mjesto višeg savjetnika u Službu za pripremu i provedbu projekata EU. Nakon samo tjedan dana Kuščević ga je s toga radnog mjesta, na kojem je imao plaću 11.917 kuna bruto, imenovao za svog savjetnika s plaćom od 17.875 kuna bruto.

Već letimičan pogled na Holikov životopis pokazuje da se u proteklih 12 godina triput zapošljavao i dvaput odlazio iz državne službe, a u razdobljima kad mu država nije bila poslodavac, radio je za offshore tvrtke koje se bave nekretninskim poslovima u Hrvatskoj - bio je direktor tih tvrtki. Da već godinama uspješno kombinira poslove u offshore tvrtkama s poslovima u državnom aparatu, pokazuje podatak da se 2007. zaposlio u državnoj Agenciji za promicanje izvoza i ulaganja, na poziciji zamjenika ravnatelja Agencije, ali je 2008. iz nje otišao.

Ministrica graditeljstva u Milanovićevoj Vladi Anka Mrak-Taritaš sjeća se da je 2011. ili 2012. dolazio u njezino Ministarstvo lobirati za projekt zdravstvenog turizma na Vidovoj Gori na Braču. Zatim se 1. studenoga 2013. zaposlio na mjestu savjetnika tadašnjeg ministra gospodarstva, HNS-ovca Ivana Vrdoljaka. Na toj je dužnosti ostao godinu dana, do 31. prosinca 2014. Vrdoljak je za Jutarnji list izjavio da ga je u svoj kabinet doveo u nadi da će ga savjetovati o investicijama, ali kako na tome planu u godinu dana nije napravio ništa - razriješio ga je.

Lobiranje

Ni mjesec dana nakon odlaska iz Ministarstva gospodarstva, 28. siječnja 2015., Holik je, prema podacima iz sudskog registra, postao direktor offshore tvrtke Impunitus d.o.o. čiji osnivači imaju sjedište na Djevičanskim otocima, a u veljači iste godine i direktor offshore tvrtke Medis Investments čiji su osnivači zatvoreni fondovi sa sjedištem na Malti i Djevičanskim otocima. Od 2015. do kraja 2017. bio je član Uprave offshore tvrtke Pelago d.o.o, vlasnice zemljišta na Vidovoj gori na Braču, a i prethodne dvije bile su uključene u kupnju toga zemljišta.

Međutim, i nakon što se u siječnju 2018. zaposlio na visokim pozicijama u državnoj upravi, sve do izbijanja afere o nekretninskim poslovima Lovre Kuščevića, Holik je, prema otkriću portala Telegram, na svome sajtu Investment management Croatia nudio usluge lobiranja, posredovanja i savjetovanja vezane za ulaganje u nekretnine u Hrvatskoj, što je dokaz da je i državni službenik nastavio raditi za interese prikrivenih nekretninskih investitora u Hrvatskoj.

Državljanstvo

Jedan od naših sugovornika iz Kuščevićeva kruga izjavio je za Jutarnji list kako je Holik 2016., dok je i formalno bio direktor u offshore tvrtkama, pokušavao doprijeti do tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića kako bi mu prezentirao i kod njega zagovarao model takozvanog “ekonomskog državljanstva”. Riječ je o modelu koji investitorima u određenu zemlju omogućava stjecanje državljanstva za novac, što je zapravo oblik kupnje državljanstva. Bivši ministar unutarnjih poslova iz kvote Mosta Vlaho Orepić za Jutarnji je list izjavio kako se nikada nije sastao s Holikom, što bi značilo da se lobist offshore tvrtki ipak nije uspio probiti do njega.

Od više sugovornika iz Ministarstva uprave doznajemo da je novi ministar Ivan Malenica odmah po dolasku u svom kabinetu proveo temeljitu čistku Kuščevićevih kadrova.

- Proveo je veću čistku nego kad se mijenja vlast, na veliko zaprepaštenje i šok Kuščevićevih ljudi. Doveo je dvoje-troje svojih suradnika u dobi između 33 i 35 godina, koji nemaju veliko iskustvo, ali bolje i to nego Lovrini kadrovi - kaže nam sugovornik iz toga Ministarstva koji je želio ostati neimenovan.

- U toj je srpanjskoj čistki Malenica smijenio i Željka Holika s prilično utjecajne pozicije savjetnika ministra koja mu je omogućavala da bude uključen u sve projekte Ministarstva s EU - od savjetovanja vezanog uz razradu projektnih ideja do njihove provedbe i praćenja. Povratkom u Sektor za EU projekte Holik više nema takvu moć - tvrdi naš sugovornik.

Na pitanje kako je moguće da dokazani lobist offshore tvrtki i dalje radi u Ministarstvu uprave, naši sugovornici iz toga Ministarstva tvrde da nema formalno-pravnih razloga za otkaz jer je došao preko javnog natječaja i ima status državnog službenika. U stalnom je radnom odnosu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:23