VLADA PREDLAŽE NOVI ZAKON

Nema više financiranja stranaka iz crnog fonda. Sve će biti transparentno. Kosor: Vesele me kazne za političare

Ukupan iznos promidžbe po kandidatu na izborima za gradonačelnika Zagreba više neće smjeti prelaziti 500.000 kuna
Zagreb, 191110.Sjednica Hrvatske Vlade.Na slici: premjerka Jadranka Kosor, ministar financija Ivan Suker i ministar zdravstva Darko Milinovic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Kandidati koji će sljedeće godine sudjelovati na izborima za Sabor moraju računati sa znatno manje novca nego njihovi prethodnici. Odlučila je to danas Vlada uputivši u Sabor „prepravljenu“ verziju Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe , kojim se znatno smanjuju iznosi donacija i ukupne promidžbe kandidata na izborima na svim razinama.

„Ovo je prvi puta da se u Hrvatskoj propisima uređuje transparentnost financiranja svih političkih aktivnosti tijekom kampanja, bilo da se radi o izborima za Sabor, predsjednika, ili jedinice regionalne i lokalne samouprave“, ocijenio je Davorin Mlakar, ministar uprave.

Sukladno novom Vladinom prijedlogu, koji je rezultat dogovora s predstavnicima Europske komisije, najveći iznos donacije koju fizička osoba može dati kandidatu, iznosi 30.000 kuna. S druge strane, pravne osobe svakom kandidatu mogu donirati do 100.000 kuna, ako je riječ o izborima za Sabor i Europski parlament, odnosno do 200.000 kuna, ako se radi o izborima za predsjednika Republike. Do sada je fizička osoba kandidatu je mogla donirati do 90.000 kuna, dok su pravne osobe mogle donirati i do milijun kuna.

Ukupan iznos troškova izborne promidžbe za kandidata za predsjednika Republike po novom neće smjeti prelaziti osam milijuna kuna. U slučaju kandidacijske liste na izborima za Sabor, ukupni troškovi ne smiju prelaziti milijun i pol kuna u jednoj izbornoj jedinici, a isti je limit postavljen i za izbore hrvatskih kandidata za Europski parlament.

Nov sustav financiranja izbora posebno bi mogao 'pokositi' kandidate na lokalnim izborima. Naime, ukupan iznos promidžbe po kandidatu na izborima za gradonačelnika Zagreba više neće smjeti prelaziti 500.000 kuna, a na izborima za župana, gradonačelnika velikog grada i grada koji je sjedište županije 400.000 kuna. Još će slabije proći kandidati za gradonačelnike i načelnike općina do 10.000 stanovnika, čiji ukupni troškovi promidžbe neće smjeti prelaziti 250.000 kuna.

U slučaju izbora gradonačelnika i općinskog načelnika u jeidnicama lokalne samouprave između 3.000 i 10.000 stanovnika, ti troškovi mogu iznositi maksimalno 100.000 kuna po kandidatu, a kod izbora za gradonačlenike i općinske načelnike lokalnih jedinica do 3.000 stanovnika samo 50.000 kuna.

U slučaju da kandidati i stranke prekrše nova pravila, njihovim će se slučajem pozabaviti Državni ured za reviziju i Državno izborno povjerenstvo, koje će moći izricati i kazne. Te kazne kretat će se u rasponu od djelomičnog do potpunog gubitka naknade troškova izborne kampanje. Kažnjavat će se ne samo prekoračenje troškova, nego i nenamjensko trošenje novca.

- Zakonom uvodimo red u politički prostor. Posebno me vesele kazne, pravo na gubitak troškova, pa tko voli nek' izvoli - komentirala je premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade.

Ako Sabor prihvati novi zakon, trebalo bi odzvoniti dosadašnjoj hrvatskoj praksi financiranja stranaka poput onog iz „crnog fonda „ HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:18