STIŽE VIRUS

NEMA VIŠE! POTROŠENO SVIH 350.000 DOZA CJEPIVA NA GRIPU 'Nažalost, veće količine cjepiva više se ne mogu naručiti'

 Biljana Blivajs / CROPIX

Cjepiva za gripu više nema. Oko 350 tisuća doza cjepiva potrošilo se za samo dva tjedna, a s obzirom na to da dio građana nije uspio doći do njih, izgledna je narudžba dodatnih cjepiva.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu (HZJZ) smatra da je dobro što se cjepivo potrošilo, jer to znači da su građani shvatili cjepivo kao jedinu prevenciju. Inače, posljednji put se cijepilo toliko građana za vrijeme pojavljivanja pandemijske tzv. svinjske gripe 2011./2012. godine.

Trovalentno cjepivo

- Nažalost, veće količine cjepiva više se ne mogu naručiti. Moguće je povući nekoliko tisuća tamo gdje je ostalo. Naime, postupak izrade cjepiva je proces koji traje oko pola godine i onoliko koliko je u svijetu napravljeno konačno je za ovu sezonu - pojašnjava Draženović.

Inače, ovo je zadnja godina od trogodišnjeg ugovora kojim se naručivalo trovalentno cjepivo u kojem nedostaje soj B Yamagata. A kada će se gripa pojaviti u Hrvatskoj, pitanje je dana. U prilog tome ide činjenica da je u Europi epidemija već počela. Laboratorijski potvrđenih slučajeva je s današnjim danom 2145, a za razliku od prošle godine vratila se dominacija tipa A, i to u 86 posto, dok je tipa B 14 posto.

Važno cijepljenje

- Što se tiče tipa A, 64 posto je pandemijski tip AN1N1, a preostali dio H3N2, dok je kod tipa B podjednako Yamagata i Victoria - pojašnjava Draženović.

Smatra kako će slično biti i u Hrvatskoj, što je zapravo pozitivno, jer se zna kako cjepivo koje je ove godine u upotrebi ne pokriva tip B Yamagata, koji je prošle godine dominirao.

- To je bio i jedan od razloga zbog kojeg smo imali najdulju sezonu ikada. Što se tiče cjepiva, prema informacijama kojima raspolažem, uglavnom je potrošeno. Također, nestalo je i cjepiva koje su građani mogli naručiti u ljekarni i kupiti - kaže Draženović.

O tome hoće li se za nadolazeće godine naručiti četverovalentno cjepivo, koje su građani za oko sto kuna mogli kupiti u ljekarnama, još nema odluke. Ne zna se ni, s obzirom na odaziv građana na cijepljenje, koliko će se doza naručiti za sljedeću sezonu.

- Uvijek je novac problem. Kada se naruči malo, građani se ljute jer nisu dobili cjepivo, a kada se ne potroši, onda imamo prigovore da se baca. Poznato je da struka gripu smatra teškom bolesti koja može izazvati ozbiljne komplikacije, zbog čega je cjepivo jako važno. Tako da sam uvijek za što veću količinu pa makar da se dio i baci. Jer, cjepivo se proizvodi sezonski, odnosno ovogodišnje se ne može upotrijebiti sljedeće godine - zaključuje Draženović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:39