POLITIČKE ZASLUGE

Nemarni liječnik ‘kažnjen’ pozicijom ravnatelja bolnice

Iako su po privatnim tužbama obitelji dobile odštetu, Državno odvjetništvo još nije zaključilo slučaj smrti pacijentice iz 2002. i pogreške zbog koje je dječak ostao bez ruke iz 2003.
 Duško Kliček/CROPIX

ZAGREB - Dr. Ivan Marijanović, kirurg iz Pakraca zbog čijeg je nemara umrla jedna žena a dječak ostao bez ruke, nagrađen je promaknućem za prvog čovjeka u zdravstvu Požeško-slavonske županije.

Zbog njegovih propusta Županijska bolnica u Pakracu plaća 2,5 milijuna kuna odštete. Marijanović je “kažnjen” time što je na 14 mjeseci bio smijenjen s mjesta ravnatelja pakračke bolnice. Dugo se opirao smjeni, usprkos zdravom razumu i medijskim napisima o pravomoćnim presudama za smrt majke dvoje djece Zorice Banić i amputaciju ruke tada 7-godišnjeg dječaka iz Pakraca. U oba slučaja Marijanović je bio nadležni liječnik i sudovi su baš njega proglasili najodgovornijim.

Suosnivač HDZ-a u Pakracu

No Marijanović nije samo liječnik: on je jedan od osnivača HDZ-a u Pakracu, dugogodišnji gradski vijećnik i zastupnik u jednom sazivu Županijskog doma Hrvatskog sabora. Iako je Zorica Banić umrla još 2002., a dječak iz Daruvara ostao bez ruke godinu kasnije, Državno odvjetništvo sve do danas nije našlo za shodno da dovrši kaznenu istragu.

Dr. Marijanović konačno je smijenjen s mjesta ravnatelja županijske bolnice u Pakracu u svibnju 2008., nakon što se saznalo za pravomoćnu presudu u slučaju Banić. No, godinu dana kasnije, na općinskim izborima u svibnju, HDZ je pobijedio na lokalnim izborima u Pakracu i županiji, s Marijanovićem kao prvim na listi za gradsko vijeće.

Druga funkcija kao bonus

U srpnju ove godine HDZ-ova većina ponovo je izabrala Marijanovića za ravnatelja bolnice u Pakracu, ali i za šefa upravnog vijeća županijskog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Požegi! Tako je liječnik, odgovoran za milijunsku štetu i smrt jedne pacijentice, politički napredovao umjesto da odgovara za svoje propuste koji su doveli do gubitka ljudskog života i velike materijalne štete za bolnicu kojom je upravljao. Takvi slučajevi po službenoj dužnosti završe kod lokalnog Državno g odvjetništva, no u ovih sedam godina od smrti Zorane Banić nadležno tužiteljstvo još nije prikupilo dovoljno dokaza da podigne optužnicu.

Nalik slučaju Maškarin

U možda najpoznatijem hrvatskom postupku za liječničke pogreške, slučaju Maškarin, optužnica je podignuta godinu i pol dana nakon što je 22-godišnji Miroslav Maškarin zbog liječničke greške zbog upale slijepog crijeva ostao bez noge.

Suđenje liječniku optuženom za slučaj Maškarin još nije gotovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:03