PRODAVALA SE DVIJE GODINE

'NEMOJTE KUPOVATI TU KNJIGU, NAPRAVLJENA JE VELIKA POGREŠKA KOJA BI NEKOG MOGLA STAJATI ŽIVOTA' Apel jednog od naših najvećih stručnjaka za gljive

 
Branko Bartolić
 CROPIX

Knjiga “Očaravajući svijet gljiva” autora Matije Josipovića dvije se godine prodavala u Hrvatskoj premda je u njoj najotrovnija gljiva zelena pupavka predstavljena kao debeloovojna preslica, a iznad fotografije piše “jestivost nepoznata”.

Jutarnji list na to je upozorio Dražen Mioč, član gljivarskog društva “Kamilo Blagaić”. No, Jutarnjem se javio i predsjednik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza (HMGS) Branko Bartolić, inače determinator mentor za gljive, i ustvrdio da su autora sporne knjige iz Saveza prije godinu dana već upozorili na grešku, točnije odmah nakon što su je dobili od autora na druženju pod nazivom “Lov na zlatnog smrčka” u Čakovcu.

- Mi smo ne samo upozorili na tu veliku grešku nego smo od autora Josipovića tražili da je povuče iz distribucije jer je to golema greška koju netko može platiti životom. No nije se ništa dogodilo jer je knjiga i dalje dostupna, kaže Bartolić. Dodaje da je autor trebao odmah prestati s distribucijom knjige, pozvati građane da je vrate te im vratiti novac.

- Mi smo ga pozvali nekoliko puta, ali on se na sve to oglušio, premda smo uz ovu golemu grešku našli još 24 nešto manje, odnosno manje opasne - kaže Bartolić. Također naglašava da je nedopustivo da uz takvu grešku knjiga prođe recenzenta. - Istina, autor je rekao kako recenzentu nije dao na uvid i fotografije, nego samo tekst. No, knjigu čine i fotografije pa se prema tome recenzent treba izjasniti o cjelokupnom sadržaju - naglašava Bartolić koji odbacuje kritike da HMGS nije reagirao na ovaj slučaj i dodaje da se u svemu tome krije i pokušaj diskreditiranja Saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:26