TRAŽI PODRŠKU

NEOBIČAN, ALI ZNAKOVIT POTEZ Ivan Penava zbog proširenja opsega prava srpskoj manjini u Vukovaru hitno dolazi u Zagreb, ali ne kod premijera!

 
Kolinda Grabar Kitarović i Ivan Penava
 Emica Elvedji / CROPIX

Gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava sutra bi trebao doći u Zagreb, ali ne u Vladu nego na sastanak s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović.

Prema neslužbenim informacijama, na sastanku s predsjednicom Penava bi trebao razgovarati o primjeni nedavne odluke Ustavnog suda o ukidanju pojedinih odredbi Statuta Grada Vukovara koji se odnose na prava srpske nacionalne manjine na upotrebu svoga jezika i pisma.

Ustavni sud je proširio opseg tih prava i to tako da vijećnici srpske nacionalnosti više ne trebaju podnositi pismeni zahtjev da bi im se materijali za sjednicu i zapisnici dostavili na srpskom jeziku i ćirilici, nego ih moraju dobiti na usmeni zahtjev.

U odnosu na građane srpske nacionalnosti prava su proširena utoliko što bez pismenog zahtjeva u kojem je iznesen pravni interes moraju na usmeni zahtjev dobiti dokumente na ćirilici i srpskom jeziku koje izdaju gradska tijela.

Ustavni sud je obavezao gradske vlasti i da svake godine u desetom mjesecu razmotre stupanj tolerancije i suživota između Hrvata i Srba u Vukovaru i na temelju toga odluče o daljnjem proširenju prava Srba na upotrebu svoga jezika i pisma.

Penava je vrlo negativno reagirao na ovu odluku Ustavnog suda, podsjeća na ratne traume koje nisu zacijelile, te ističe da nisu sankcionirani svi zločini počinjeni u agresiji kao i da je još veliki broj nestalih.

Tema razgovora s predsjednicom Grabar Kitarović trebalo bi biti upravo to, više puta izneseni zahtjevi Vukovaraca za rasvjetljavanjem ratnih zločina i otkrivanjem sudbine nestalih.

Zanimljivo je da se povodom odluke Ustavnog suda Penava ne nalazi ni s kim iz Vlade budući da je Vlada odgovorna za provedbu odluka Ustavnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:16