'NAJBOLJE'

NEOBIČNI SAMOSTAN I ČASNE SESTRE S NAGRADOM ZA TURIZAM 'Imamo turističku agenciju, restoran, hostel, 60-ak soba za goste, dvoranu za koncerte....'

 
Dvorac Lužnica noću
 Mario Žilec

Kada je nedavno Udruga hrvatskih putničkih agencija UHPA na godišnjoj svečanosti dodjele priznanja zanimljivim i originalnim programima turističke ponude u Hrvatskoj odabirala one koji su zavrijedili svojim radom biti nagrađeni, među onima koji su se zbog toga našli na pozornici s priznanjem, posebnu pažnju je plijenila jedna časna sestra, piše Slobodna Dalmacija.

Potpuno neuobičajeno za turističke skupove, časna sestra Berislava Grabovac od turističkih je znalaca primila nagradu „Simply The Best" kojom se valorizira njezin veliki doprinos u turističkoj ponudi Zagrebačke županije i Zagorja. A kako i ne bi kada je ona pravi pravcati turistički radnik koji promovira hrvatsku baštinu, licencirani je turistički vodič, domaćica u sobama za iznajmljivanje i hostelu koji posluju u sklopu samostana u kojemu živi, organizatorica je brojnih molitvenih i duhovnih okupljanja, ali i zanimljivih radionica, seminara, skupova... Rječju, turistički operativac u odori kakvog se samo poželjeti može, piše Slobodna Dalmacija.

A sve to vedra i nasmijana časna sestra Berislava obavlja u samostanskom dvorcu Lužnica koji je dom sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog "Marijin dvor", gdje je smješteno 18 sestara. Samostan u dvorcu?! Pa sve to još i u turističkoj funkciji koju obavljaju časne sestre?!

Sasvim dovoljno neobično i dovoljno intrigantno za priču o uspješnim časnim sestrama u turističkom poslu. Jer, ne susreću se svaki dan tako poduzetne časne koje su činjenicu da su još u prošlom stoljeću postale vlasnice baroknog dvorca u kojemu je samostan, prije desetak godina odlučile otvoriti javnosti i staviti u turističku funkciju. I to rade vrlo uspješno već godinama u kojima su postale prave iznajmljivačice soba, rade u vlastitoj turističkoj agenciji, organiziraju vođenja gostiju, ali i seminare, besplatne edukacije, tečajeve, duhovnu obnovu...

Na dvadesetak kilometara od Zagreba, krene li se cestom iz centra Zaprešića prema općini Brdovec, tek jedan kilometar dalje od ceste smjestio se dvorac Lužnica, barokno zdanje s početka 18. stoljeća, spomenik kulture prve kategorije, te prostrano polje i šuma koja okružuje dvorac koji je nekad davno bio u vlasništvu grofovske obitelji Rauch. Na pročeljima dvorca koji izgleda kao da je upravo izašao iz neke bajkovite dječje slikovnice, reljefno su napravljena različita poprsja, dok unutrašnjost ima dvorsku kapelu s oltarom iz doba rokokoa. U dvorcu u Lužnici djeluje Duhovno-obrazovni centar Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog "Marijin dvor".

Mario Žilec
Dvorac Lužnica


Duhovni centar

Odakle ideja sestrama da se počnu baviti turističkim poslom, pitamo sestru Berislavu.

- Ideja da se časne sestre bave turizmom nastala je stoga što su stjecajem povijesnih okolnosti časne sestre postale vlasnice dvorca Lužnica. Još 1925. godine časne sestre su kupile dvorac Lužnica od barunice iz grofovske obitelji Rauch, čiji je dvorac bio ranije vlasništvo. Sestre dom namjenjuju za svoj starački dom. S obzirom na to da je broj sestara tada rastao, počeo je postajati problem smještaj i zbrinjavanje sve većeg broja umirovljenih sestara. Kupnjom dvorca starije su sestre dobile smještaj, a čitava Družba mogućnost bavljenja poljoprivredom i stočarstvom. Tako je samostan prehranjivao sam sebe i još značajno pomagao matičnu kuću u Zagrebu i siromašne bolesnike iz bolnice Sestara milosrdnica u Vinogradskoj ulici u Zagrebu - kaže sestra Berislava, napominjući kako je dvorac punih 80 godina služio samo kao starački dom za sestre.

Prije deset godina smo ga uz pomoć njemačke katoličke zaklade otvorili kao Duhovno-obrazovni centar i tako je dvorac otvoren javnosti - vedro nam govori nasmijana sestra Berislava voditeljica programa Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor u Lužnici.

- Počeli smo s edukativnim i duhovnim programima, no dvorac je sam po sebi atrakcija jer se radi o baroknom dvorcu iz 18. stoljeća, koji je dvokrilni lijepi dvorac u prekrasnom perivoju, tako da samim dolaskom do njega svakom gostu omogućava doživljaj te ljepote baroknog stila. Mi nudimo naše programe tečajeva, duhovne obnove, ali nisu uvijek samo duhovni programi nego su vrlo često i edukativni. Tako imamo tečajeve glagoljice, kaligrafije, ručnih radova, programe za djecu, ljetne kampove. Većina tih ideja potiče od naših posjetitelja koji dolaze s idejama i kažu nam: Ajde časne, napravite nam to... Dođu roditelji i kažu da žele nešto ljeti za djecu i tako su nastali naši kampovi u kojima imamo po stotinu djece godišnje.

Časnih sestara u dvorcu živi 18, a deset sestara radi u Duhovno-obrazovnom centru Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog "Marijin dvor". Još su tu i sestre koje su u mirovini pa pomažu koliko mogu. Najzanimljivije je ipak što dvorac – samostan ima i svoje prave pravcate smještajne kapacitete za turizam. I to ne male. Tamo se u vrlo pristojnom smještaju može primiti do stotinjak gostiju, pa bi časnama u Lužnici na kapacitetima pozavidjeli i mnogi mali obiteljski hotelijeri.

Mario Žilec

- Imamo smještajne kapacitete u pomoćnoj zgradi koja je nekada bila vrtna zgrada dvorca. Tu je registrirano 60 soba sa sanitarnim čvorovima. Da bi sve bilo u skladu sa zakonom, mi smo registrirali tvrtku "Lužnica" d.o.o. i registrirani smo za poljoprivredu, turizam i ugostiteljstvo. Imamo svoje vrtove s povrćem, imamo farmu koka nesilica i uvijek svježa jaja, a imamo i turističku agenciju preko koje se vode poslovi. Puno toga su inicirali Nijemci iz dobrotvorne organizacije s kojima smo surađivali i oni su nam sugerirali takav oblik organizacije napraviti i to se pokazalo dobrim, kaže časna i pojašnjava kako se jedna turistička djelatnost nadovezivala na drugu.

Kad se dvorac otvorio javnosti, posjetitelji su često tražili da im se pokaže njegova unutrašnjost, važni umjetnički detalji, ali i da ih se vodi u Mariju Bistricu ili druga svetišta. Kako bi i taj posao radili po zakonima, časna Berislava upisala je tečaj za turističkog vodiča da bi gostima mogla stručno pokazati sve što ih zanima.

- I završila sam tečaj i dobila licenciju turističkog vodiča za šest županija oko Lužnice gdje radimo izlete i obilaske. Ja sam među sestrama jedini vodič s licencijom jer idem i izvan dvorca s gostima, ali imamo mi sestara koje su profesori povijesti umjetnosti, pa one mogu voditi po dvorcu jer za to ne moramo imati licenciju. Ja ih isto nagovaram da polože ispit za vodiča, ali one imaju tremu pa neće - simpatično nam objašnjava turistički profesionalac među samostanskim zidinama u Lužnici.

Kako taj opsežan posao smještaja, ugostiteljstva i agencije funkcionira u Lužnici?

- Imamo neprofitnu ustanovu za edukativne i duhovne programe, ali i tvrtku "Lužnica" d.o.o. u kojoj su smještaj, ugostiteljstvo i turizam, jer smo to morali posložiti u skladu s hrvatskim zakonima. Mi se konkretno u smještaju bavimo iznajmljivanjem soba i to se mora registrirati kao djelatnost i to smo i napravili. Možemo smjestiti 60 osoba u sobama koje nisu nešto raskošne i luksuzne, ali imaju sve što treba, sanitarni čvor i ostalo. Raspolažemo s 53 jednokrevetne i 5 dvokrevetnih soba. U svim sobama nalazi se tuš, WC, telefon, te mogućnost priključka vlastitog prijenosnog računala na internet mrežnim kabelom. Internetom se naši korisnici mogu poslužiti i na nekoliko računala u radnim prostorijama dvorca kao i u auli zgrade za smještaj. Korisnicima je na raspolaganju i mala knjižnica duhovne literature kojom mogu obogatiti svoje slobodno vrijeme - spremno pojašnjava sestra Berislava.

Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor-Lužnica nudi programe za mlade i smještaj za njih u istočnom krilu dvorca u dijelu nekadašnjeg prostora dvorca koji je bio namijenjen slugama. Mladima su na raspolaganju tri spavaonice s krevetima na kat gdje svaka prostorija ima 12 ležaja, odvojeni sanitarni prostor s tuševima i WC-ima za mladiće i djevojke. Uz prostorije za mlade nalazi se i soba za voditelja sa samostalnim sanitarnim čvorom.

Mario Žilec
Dvorac Lužnica noću

Kao radni prostor koriste se po potrebi prostorije u dvorcu, u podrumu ili u parku. Osim organiziranja vlastitih programa,Centar nudi svoje prostorije i usluge svim zainteresiranima koji žele organizirati duhovne ili edukativne programe za svoje članove i korisnike – zajednicama, udrugama, skupinama, organizacijama, poduzećima… Postoji mogućnost organiziranja konferencija, stručnih seminara i savjetovanja.

U dvorcu koji služi kao radni prostor za skupove nalazi se svečana višenamjenska dvorana. Sa stolovima i 20 mikrofona može raditi 40 osoba, a bez stolova 80 osoba. Prikladna je za kulturna događanja pa se u njoj odvijaju koncerti, predstavljanja knjiga, književne večeri, čitanje poezije… Uz svečanu dvoranu tu se nalazi još šest seminarskih prostorija razne veličine koje služe kao prostorije za grupni rad. Iako je sačuvan starinski ambijent dvorca, dvorane su opremljene modernom edukacijskom i moderacijskom tehnikom – ploče, flipchart, moderacijska kutija…

Dvorane i oprema

U podrumu dvorca nalazi se konferencijska dvorana sa 150 mjesta i multimedijskom opremom za prezentacije, dvorana za rekreativne programe i domjenke, a dvorac ima dizalo te je pristupačan i osobama koje za kretanje koriste kolica.

- Godišnje imamo oko 15 tisuća posjetitelja koji prođu kroz Lužnicu. Turistička zajednica Zagrebačke županije ima uvid u sve što se u dvorcu događa u našoj organizaciji i oni su nas predložili za nagradu. Dvorac i okoliš su takvi prostori koji vas jednostavno mame da osmišljavate tamo stalno nešto novo i drukčije. Od dječjih radionica, ekoloških događanja do međunarodnih konferencija i duhovnih obnova i susreta. I svima je lijepo jer je prostor i okruženje lijepo.

U dvorcu se također nalazi vrlo lijepo uređena blagovaonica za oko 80 osoba. U ponudi je domaća hrana iz vrta i domaćinstva, a gostima se služi tri obroka kao puni pansion, ali u pauzama konferencija časne nude kavu i kolače.

Mario Žilec
Dvorac Lužnica

- Imamo programe gostiju koji dođu sa svojim programima i mi im pružamo uslugu smještaja i punog pansiona s tri obroka. Imamo svoju poljoprivredu, povrće i jaja imamo svoja, a ostalo kupujemo. Registrirani smo kao tvrtka za turizam, poljoprivredu i ugostiteljstvo, a onda smo kuhinju registrirali kao restoran, zatim sobe za iznajmljivanje, hostel i turističku agenciju. Dolaze i turisti na noćenje, puno je dječjih ekskurzija, osobito s Jadrana jer im je povoljno i lijepo, a blizu su Zagreba - kaže časna.

Posebna je priča zeleno živopisno okruženje dvorca i Duhovni centar koji se nalaze u 8 hektara velikom engleskom perivoju s jezerom, šumarcima i kilometarskim šetnicama.Brojne klupe, stolovi i sjenice razmješteni u parku kao stvoreni su za opuštanje, meditaciju i spokoj, a natkrivene sjenice sa stolovima i park mjesto su gdje se organiziraju razni programi za djecu i odrasle, nastava u prirodi, radionice, piknik, druženje…

- Ostvari se zarada za plaćanje računa, pokrijemo se. Nema tu prostora za neke veće investicije. Marketing imamo preko internetskih stranica i Facebook stranice koja je interaktivna i tu puno komuniciramo sa ljudima. To su nam glavni izvori promocije, ali dovoljni su. Evo, bakica od 80 godina nam se nedavno preko interneta prijavila sama za duhovnu obnovu - kaže časna Berislava kojoj su Facebook i internet sastavni dio svakodnevnog posla.

A tajanstveni mir, ljepota dvorca i njegova okruženja čuvaju mnoge ispričane i neispričane povijesne priče, pa su Lužnica i "Marijin dvor" u njoj idealna mjesta za susret s Bogom, s ljudima i sa samim sobom, kažu časne sestre, domaćice i turističke djelatnice iz neobičanog samostana koji je sve popularniji među turistima, piše Slobodna Dalmacija.

Mario Žilec
Dvorac Lužnica iz zraka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 09:52