BIZARAN ZAHTJEV

NEOBIČNI ZAHTJEVA S HAAŠKOG SUDA 'Možete li nam pomoći locirati imovinu generala Praljka... dužan nam je 2,8 milijuna eura!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.03.2017. u 15:11

zagreb,180300
slobodan praljak
eph
HANZA MEDIA

ZAGREB - Žalbeno vijeće Haškoga suda pozvalo je u srijedu Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu da pomognu u lociranju imovine generala Slobodana Praljka kako bi sud mogao naplatiti iznos od 2,8 milijuna eura koliko je potrošio na obranu generala.

Dvjema državama dan je rok do 5. travnja 2017. do kada trebaju napisati koje mjere mogu poduzeti kako bi se vratila sredstva koja od Praljka potražuje Međunarodni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) a posebno u smislu mogućnosti zapljene njegove nelikvidne imovine.

Haški sud prije više od tri godine zaključio je da Praljak raspolaže imovinom koja mu omogućava da sam financira troškove svoje obrane i zatražio je da refundira sud s 2,8 milijuna eura koliko je ICTY do tada potrošio plaćajući troškove njegove obrane.

Žalbeno vijeće zaključilo je da se Praljak nije odazvao pozivima tajništva da plati iznos odjednom ili u ratama pa je odlučilo poduzeti nove korake u svjetlu pretpostavki da Praljak ima imovinu na području BiH i Hrvatske. Stoga je sud pozvao dvije zemlje da se izjasne što mogu učiniti kako bi pomogle da sud naplati potraživanja.

Haški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u svibnju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata. Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Pred haškim sudom ovog se tjedna održava žalbena rasprava a pravomoćna presuda očekuje se do kraja godine.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo