PRODANA UNITED GRUPA

NEOČEKIVANO PRESLAGIVANJE NA MEDIJSKOJ SCENI Američka investicijska kompanija KKR prodala udio u tvrtki pod kojom su Nova TV i N1

Arhivska fotografija: Voditelji Dnevnika Nove TV Marija Miholjek i Saša Kopljar
 Sime Sokota / CROPIX

Investicijska kompanija KKR prodala je većinski udio u United Grupi B.V. (United Group - UG) investicijskoj kompaniji BC Partners, objavilo je KKR u četvrtak, s tim da će KKR zadržati značajni manjinski dio dionica, a financijski uvjeti transakcije nisu objavljeni.

United Grupa je jedan od većih pružatelja medijskih i komunikacijskih usluga u jugoistočnoj Europi, vlasnik je televizije N1 i odnedavni vlasnik Nove TV. Kupoprodajni ugovor je predmet relevantnih regulatornih odobrenja, a ovo vlasničko preuzimanje nije baš bilo očekivano na medijskoj sceni.

BC Partners je velika međunarodna investicijska tvrtka s više od 18 milijardi eura vrijednosti, a riječ je o “private equity” tvrtki specijaliziranoj za kupnju i prodaju kompanija u Europi i SAD-u. Osnovana je 1986. godine i posluje na tržištu kao integrirani tim u uredima u Sjevernoj Americi i Europi, a glavni konkurentni su mu, navodi se u dostupnim materijalima, Blackstone Group, CVC Capital Partners, Advent International i The Carlyle Group.

Nadalje, BC Partners je većinski vlasnik Intelsata, globalnog satelitskog pružatelja usluga vrijednog 16,6 milijardi eura, a od početka rada imao je 104 privatne investicije u kompanije s ukupnom vrijednosti od 129 milijardi eura i trenutačno ulaže u deseti private equity fond.

- United Group je vodeći pružatelj medijskih i komunikacijskih usluga u jugoistočnoj Europi. U posljednjih 18 godina UG je svoju prisutnost proširio kroz organski rast i akvizicije te sada zapošljava više od 3400 ljudi i pruža usluge za više od 1,8 milijuna kućanstava, navodi se u priopćenju KKR-a. Nikos Stafonulos, partner u BC Partnersu, tim je povodom izjavio kako se "UG odlikuje visokom kvalitetom, uz difuzne karakteristike rasta, vodeću infrastrukturu, raznolik sadržaj i lojalne korisnike, a atraktivan i integriran poslovni model i njegovo regionalno liderstvo odlično pozicioniraju UG za budući organski i akvizicijski rast", istaknuo je Stafonulos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:02