PUT U SMRT

Neoznačena cesta odvela majku i sina u smrt, a nitko nije kriv?!

Naišli smo i na improvizirani znak upozorenja koji su mještani iscrtali na komadu iverice i postavili ljetos pokraj kobne ceste
 Danijel Tuškan/CROPIX

BOSILJEVO - Dan nakon što su u selu Otok na Dobri poginuli Slavka i Rafael Jurković samo zato jer su se vozili cestom koja nije zatvorena za promet iako vodi ravno u akumulacijsko jezero HE Lešće, još nema odgovora tko je kriv za smrt majke i sina.

Načelnik Općine Bosiljevo, Josip Korenić, na čijem se području nesreća dogodila, i dalje tvrdi da je HEP isključivi krivac što ni na jednoj od dvadesetak lokalnih nerazvrstanih cesta potopljenih jezerom nisu postavljene prepreke koje bi spriječile vozače da dođu u opasnost.

Sve potrebne dozvole

Glasnogovornik HEP-a, investitora gradnje HE Lešće i akumulacijskog jezera, odbacuje optužbe na račun te državne tvrtke tvrdeći da su obavijestili nadležne institucije i ishodili sve potrebne dozvole, ali da oni nisu ti koji bi se trebali baviti označavanjem ili zatvaranjem prometnica.

Kukavičja jaja

Ipak, čini se da HEP nije odveć siguran u svoju nedužnost, pa je jučer pokrenut svojevrsni unutarnji nadzor koji bi trebao utvrditi je li bilo propusta, jer sad se već čini da je HEP izbjegao učiniti nešto što je eventualno morao.

U prebacivanju odgovornosti otišlo se i korak dalje, pa su se jučer kukavičja jaja počela podmetati i na razini ministarstava. Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja Marine Matulović Dropulić šturo nam je na konkretan upit jesu li lokacijskom dozvolom definirani posebni uvjeti za prometnu situaciju oko HE Lešće i jezera odgovorilo da su “pitanja vezana za prometnu signalizaciju u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture” Božidara Kalmete.

Glasnogovornica tog ministarstva Marina Halužan s nevjericom je demantirala kolegicu iz MZOPU-a Katu Gojević, tvrdeći da oni s tim projektom nemaju nikakve veze jer je riječ o nerazvrstanoj lokalnoj cesti te da zbog toga nisu sudjelovali u postupku izdavanja dozvola. Policija je samoinicijativno nakon očevida na dvjestotinjak metara prije lokacije s koje su u jezero sletjeli Jurkovići postavila barijeru i znak zabrane prolaska. Obilazeći mjesto nesreće, naišli smo i na improvizirani znak upozorenja koji su mještani iscrtali na komadu iverice i postavili ljetos pokraj kobne ceste.

Zalutali turisti

Na sličan su način mještani obilježili još jednu cestu koja završava u jezeru nakon što je nedavno tamo umalo poginuo jedan zalutali turist, no i dalje mnogi od loklanih puteva vode ravno u nekoliko desetaka metara duboku akumulaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:59