UHLJEBLJIVANJE

NEPOTIZAM NA REBRU: ŠEF OFTALMOLOGA ZAPOSLIO SVOJU SESTRU KOJA JE NA PORODILJNOM! Ravnatelj KBC-a odluku na kojoj je njegov lažirani potpis poništio

 
Tomislav Jukić

Ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. Ante Ćorušić jučer je poništio odluku od 14. lipnja o prijemu oftalmologinje dr. Anđele Jukić na Kliniku za oftalmologiju, izabranu među pet kandidata koji su se prijavili na natječaj, jer je, kako se navodi u odluci, došlo do “grubog propusta i nepoštivanja uobičajene izborne procedure”.

Osim toga, ravnatelj je jučer hitno smijenio i šeficu pravne službe Šteficu Gašparović te šeficu kadrovske službe Izabelu Kin. Razlog - bez znanja uprave na radno mjesto liječnika specijalista primljena je sestra predstojnika Klinike za oftalmologiju prof. dr. Tomislava Jukića. Uz to, na odluci o prijemu dr. Anđele Jukić stoji ime Ante Ćorušića, ali ne i njegov potpis. Riječju, netko je potpisao odluku u njegovo ime! Da sve bude bizarnije, izabrana bi liječnica na posao trebala doći tek 18. prosinca kad joj istječe porodiljni dopust!?

Ne vidi problem

Cijelu priču pokrenulo je anonimno pismo “djelatnika KBC-a Zagreb” koji “upozorava na nepotizam i elitizam te rješenje povjerenstva koje je utvrdilo neprikosnovenu izvrsnost liječnice Jukić”. No pokazalo se da je natječaj zapravo prošao ispod radara uprave bolnice, a rezultat je da je odluku o prijemu od 14. lipnja Ćorušić poništio.

“Imali smo odobrenje Ministarstva zdravstva za zapošljavanje jednog oftalmologa jer su trojica kolega otišla u mirovinu. Nakon toga Upravno je vijeće odobrilo otvaranje natječaja, ali potom se sve događalo mimo uobičajene procedure. Naime, povjerenstva za prijem novih djelatnika imaju uvijek pet članova. Kad se prima liječnik, obvezno su u povjerenstvu četiri člana klinike te jedan član uprave, i to ravnatelj ili zamjenik prof. dr. Stjepko Pleština ili pak pomoćnik za kvalitetu dr. Milivoj Novak. Ovaj put nitko od nas nije bio u povjerenstvu koje je brojalo samo tri člana, što je nedopustivo, niti smo obaviješteni o toj odluci”, objašnjava prof. dr. Ćorušić.

Da sve bude bizarnije, famozno je povjerenstvo imalo samo tri člana, i to predstojnika prof. dr. Tomislava Jukića, odnosno brata kandidatkinje, doc. dr. Miru Kalauza kao čelnog čovjeka s iste klinike i šeficu pravne službe Gašparović. Na kraju se dr. Jukić izuzeo zbog “sukoba interesa” nakon što je prijavu dala njegova sestra, a na njegovo je mjesto došao doc. dr. Rajko Kordić kojem je Jukić šef. Izbor je pao na dr. Anđelu Jukić. Netko je potpisao odluku i sve se činilo kao da je lege artis, ali očito ipak nije dobro završilo.

“Kad sam vidio da se prijavila i moja sestra, izuzeo sam se iz povjerenstva. No dr. Kalauz mi je rekao da moja sestra ima najbolje reference i da je zato primljena. Treba nam liječnik kako bismo smanjili liste čekanja primjerice za operacije mrene”, kaže dr. Jukić i dodaje da on nije utjecao na izbor svoje sestre. Na pitanje kako to da je primljena kandidatkinja koja je trenutačno na porodiljnom pa i ne može odmah početi raditi, Jukić odgovara kako se kadrovi na klinici planiraju dugoročno te da ne vidi problem.

Pravila igre

Istina je da to nije prvi slučaj rodbinskog zapošljavanja u hrvatskim bolnicama gdje rodbinske veze nisu rijetkost, ali s obzirom na to da se mnogi sve češće pozivaju na “pravila igre” protiv nepotizma, klijentelizma i inih “izama”, bilo bi vrijeme da i liječnici konačno prijeđu s riječi na djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:36