TEŠKE OPTUŽBE U KNINU

NEPOTIZAM TRESE VELEUČILIŠTE 'Ovo kao da se ne događa u Hrvatskoj, već u Pjongjangu'

 Zivana Juras

KNIN - Mirko Gugić, dekan Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu našao se u središtu skandala na ovoj visokoobrazovnoj instituciji s jasno definiranim teškim optužbama od strane svojih kolega koji mu spočitavaju nepotizam, samovolju, mobbing kao i netransparentno financijsko poslovanje kao i zlouporabu položaja i ovasti u kontekstu nelegalnih financijskih troškova, materijalnih sredstava kao što je višemjesečna uzurpacija u privatne svrhe službenog vozila s pripadajućim troškovima.

O netom spomenutim optužbama među zaposlenicima kninskog Veleučilišta potiho se raspravljalo još krajem listopada prošle godine da bi cijela afera kulminirala danas, dan pred zakazanu sjednicu Vijeća odsjeka prehrambene tehnologije koju je je - tvrde dekanovi oponenti - nelegalno sazvao njegov sin i predavač Josip Gugić kako bi na istoj "pomeo" dosadašnje članove te instalirao svoje kadrove što bi potom u naravi impliciralo pripremu terena za dekanov odstup s mjesta čelnog čovjeka veleučilišta kojega bi odlaskom u mirovinu zamijenio njegov sin, pri čemu bi isti ocu - s obzirom na navršenih 65 godina života - potom omogućio daljnji rad iz mirovine.

Okidač u skandalu dogodio se 29. siječnja kada je dekan prof.dr.sc. Mirko Gugić imenovao troje vršitelja dužnosti pročelnika Odjela, i to mr. sc. Mira Stipića v.d. pročelnikom Odjela trgovinskog poslovanja s poduzetništvom, dr. sc. Janju Filipi v.d. pročelnicom Odjela poljoprivrede krša te svog sina dr.sc. Josipa Gugića v.d. pročelnikom Odjela prehrambene tehnologije.

Štoviše, u prilog činjenici da je riječ u najmanju ruku o suspektnim imenovanjima govori činjenica da je dekanov sin Josip Gugić bio pročelnik odjela, ali su njemu kao i ostalim pročelnicima koje je izabralo Stručno vijeće (na čijem se čelu nalazi dekan), mandati istekli 1. listopada 2013. godine, što govori o egzaktnoj delegitimaciji budući narednih nekoliko mjeseci novi pročelnik nije bio izabran.

U takvoj situaciji prodekani veleučilišta prof.dr.sc. Zlatko Ćesić, prodekan za nastavu i pravna pitanja, prof.dr.sc.Marko Jelić, prodekan za razvoj, znanstvenu i stručnu suradnju te prof.dr.sc. Marina Krvavica, prodekanica za međunarodnu suradnju, uputili su 27. siječnja pismo dekanu Mirku Gugiću te Stručnom i Upravnom vijeću Velečilišta „Marko Marulić“, u kojem negoduju zbog načina sazivanja i održavanja sjednice.

- S obzirom da je svim pročelnicima odjela mandat istekao prije više mjeseci, nije jasno temeljem čega i u kojem svojstvu dekan dr.sc. Mirko Gugić poziv na sjednicu Stručnog vijeća upućuje i protupravno omogućava sljedećim osobama: Josip Gugić, Janja Filipi i Miro Stipić.

Ovakvo dugotrajno i opetovano nezakonito postupanje, nepostupanje po općim aktima Veleučilšta odnsono postupanje protivno istima i nesavjesno obavljanje dužnosti dovelo je do nastanka većih smetnji u obavljanju djelatnosti Veleučilišta, nesitinitog predstavljanja i neovlaštenog djelovanja imenovanih osoba na Veleučilištu te upitnosti zakonitosti rada Veleučilišta, vođenja Stručnog vijeća i na njemu donesenih odluka, stoji u pismu trojice prodekana, koji nadalje uozoravaju: "Navedeno se postupanje može dovesti i u izravnu vezu s postojanjem nepotizma na Veleučilištu o čemu svjedoči činjenica da je dr. sc. Josip Gugić sin dekana dr. sc. Mirka Gugića, što predstavlja presedan u sustavu visokog obrazovanja u RH. Naime, već sama činjenica da otac i sin rade u istoj ustanovi otvara pitanje etičnosti, da je jedan na vodećem položaju još i više, a činjenica da su oba na upravljačkim pozicijama stavlja ih u povlašteni položaj u odnosu na sve ostale djelatnike bez ikakve dvojbe.

Uz sve navedeno, prema čl. 38. Statuta, u slučaju podijeljenog broja glasova na Stručnom vijeću odlučuje glas dekana dr. sc. Mirka Gugića, uz potporu vlastitog sina dr. sc. Josipa Gugića, što je vidljivo iz zapisnika sa sjednice.

Nadalje - ističu prodekani - na jednoj od prethodnih sjednica izravno je i neargumentirano postavljano pitanje pogodovanja dekana Mirka Gugića vlasitom sinu Josipu Gugiću, o čemu također postoji zabilješka u zapnsiku sa sjednice. Dr. sc. Josip Gugić i dr. sc. Janja Filipi su u istome svojstvu neovlašteno na Stručnome vijeću odlučivali o vlastitim statusnim pitanjima. Gore navedene osobe neovlašteno su u svojstvu pročelnika upravljale svim odjelima Veleučilišta.

"Nadnevka 22. siječnja 2014. u 19.14 sati dobili smo obavijest da dekan dr.sc. Mirko Gugić zbog neodgodivih obveza otkazuje sjednicu Stručnog vijeća već zakazanu za 23. siječnja 2014., te da istu zakazuje za 27. siječnja u 10 sati. Između ostalog na sjednici Stručnog vijeća trebalo je glasovati o prijedlogu izmjena prethodno usvojenog Statuta od strane Upravnog vijeća, a s kojima se kao konstruktivnim slažemo. Međutim, dr. sc. Josip Gugić i dr. sc. Janja Filipi kao neovlaštene osobe 26. siječnja 2014. u 17.20 sati (dakle u večernjim satima nekoliko sati prije sjednice), bez da takva točka dnevnog reda uopće postoji, šalju svoj prijedlog Statuta različit od onoga što su usuglasili Stručno i Upravno vijeće i to s očitom nakanom da nezakonito sudjeluju u radu sjednice i odlučivanju", piše troje prodekana.

"Vezano uz Zapisnik s 22. sjednice Stručnog vijeća ne prihvaćamo kao zakonit prijedlog nezakonitog predlagatelja dr. sc. Josipa Gugića da se zamjenskom članu predstavnika Studentskog zbora onemogući glasovanje, što se može dovesti u vezu s ograničavanjem zakonom utvrđenih studentskih prava i marginaliziranjem njihovog utjecaja u radu Veleučilišta. Smatramo da ovakav prijedlog nije upućen u dobroj vjeri s obzirom na nezakoniti status dr. sc. Josipa Gugića, a zbog njegovog pokušaja predlaganja i glasovanja na Stručnom vijeću, uz eliminaciju studentskih predstavnika i izražene mogućnosti nepotizma pri odlučivanju", navode prodekani.

"Radi normalnog održavanja sjednice i potrebe funkcioniranja Veleučilišta, zahtijevamo da dekan dr. sc. Mirko Gugić iz rada 23. sjednice Stručnog vijeća isključi osobe koje nemaju pravo sudjelovanja, da se eliminira bilo kakva mogućnost nepotizma u odlučivanju, da se omogući rad zamjenskih članova studentskih predstavnika, te da se žurno provede rasprava o predloženim točkama za koje imamo obvezni rok dostaviti ih odmah nadležnim ustanovama u sklopu tekuće provedbe vanjskog vrednovanja kako se ne bi i dalje urušavao sustav kvalitete Veleučilišta", navode još.

"S obzirom da je Upravno vijeće dužno brinuti se o zakonitosti rada Veleučilišta, svim njegovim članovima se također dostavlja ovaj dopis sa ciljem sprečavanja očitih nezakonitosti i eventualnih mogućih zlouporaba pooložaja i ovlasti te očekujemo odmah reakciju radi sprečavanja bilo kakve mogućnosti daljnjeg nezakonitog postupanja i nanošenja daljnje štete, vlastitu profesionalnu zaštitu i zaštitu svih djelatnika, a posebno zaštitu Veleučilišta 'Marko Marulić' u Kninu, koju smo ponajviše vlastitim radom doveli do jednog od najuspješnijih u RH", navodi se na kraju dopisu troje prodekana.

Dekanov sin: 'Sve je u skladu sa Statutom'

- Na Veleučilištu 'Marko Marulić' u Kninu zaposlio sam se 1. travnja 2009. godine na temelju raspisanog i provedenog javnog natječaja (koji je, usput napominjem, raspisan za 13 različitih radnih mjesta) za radno mjesto nastavnika u nastavnom zvanju višeg predavača u području biotehničkih znanosti, polje poljoprivreda, grana ekonomika.

Ugovor o radu u svojstvu radnika potpisao sam s tadašnjim dekanom dr. sc. Markom Jelićem. Budući da me primio u radni odnos, tj. zaposlio tadašnji dekan dr. sc. Marko Jelić, spreman sam se podvrgnuti svim oblicima provjere jesam li u krvnoj, odnosno rodbinskoj svezi s njim. U to vrijeme na Veleučilištu je bio zaposlen (kao što je i sada) i moj otac prof. dr. sc. Mirko Gugić. No, na 8. sjednici Stručnog vijeća održanoj 31.3.2009. godine na kojoj su članovi Stručnog vijeća jednoglasno glasovali i donosili odluke o prijemu u radni odnos za svih 13 radnih mjesta, moj otac nije bio nazočan (spreman sam Vam dostaviti zapisnik 8. sjednice Stručnog vijeća kao i sve ostale relevantne dokumente) - naglašava dekanov sin.

- Prvi put sam od članova Vijeća odjela prehrambene tehnologije za pročelnika tog Odjela izabran 22. prosinca 2009. godine za mandatno razdoblje 2009.-2011. godine u mandatu tadašnjeg dekana dr. sc. Marka Jelića. Istina, u Statutu Veleučilišta se navodi da se pročelnik bira na prijedlog dekana, ali tadašnji dekan nije predložio pojedinačne kandidate (mada po Statutu na to ima pravo, kao što članovi Vijeća odjela imaju pravo ne glasovati za predloženog kandidata), već je ostavljena demokratska mogućnost izbora između kandidata koji zadovoljavaju statutarne uvjete za pročelnika odjela. U kontekstu kvalifikacije nepotizma važno je spomenuti i 31. sjednicu Stručnog vijeća održanu 27. lipnja 2011. godine kojom je predsjedao (kao položajni predsjednik Stručnog vijeća) tadašnji dekan dr. sc. Marko Jelić, na kojoj se odvijao izbor dekana za mandatno razdoblje 2011.-2015. godine.

Na spomenutoj sjednici, kao položajni član Stručnog vijeća u koje sam dospio nisam htio nazočiti i na taj sam se način izlučio iz postupka izbora dekana, jer je jedini i kasnije jednoglasno izabrani kandidat za dekana Veleučilišta za mandatno razdoblje 2011.-2015. godine bio moj otac dr. sc. Mirko Gugić, mada je razvidno, budući da se radilo o jedinom kandidatu koji je jednoglasno od strane ostalih članova Stručnog vijeća izabran, da moj glas ne bi bio presudan.

Drugi put sam od članova Vijeća odjela prehrambene tehnologije za pročelnika tog Odjela izabran 12. prosinca 2011. godine za mandatno razdoblje 2011.-2013. godine u mandatu sadašnjeg dekana dr. sc. Mirka Gugića. Ni sadašnji dekan, kao ni prethodni, nije predložio pojedinačne kandidate, već je ostavljena demokratska mogućnost izbora između kandidata koji zadovoljavaju statutarne uvjete za pročelnika odjela - konstatirao je u odgovoru dekanov sin dr. sc. Josip Gugić.

Mirko Gugić: 'Nemam ništa dodati na iskaz moga sina'

- Na upit koji se odnosi na mog sina i kvalifikaciju mogućeg nepotizma, opsežno je odgovorio on sam i njegovom iskazu nemam što dodati - kratko je izjavio dekan prof. dr. sc. Mirko Gugić, koji inače prebiva u Splitu.

Što se tiče optužbi da je u privatne svrhe cijelo ljeto koristio službeni terenac Hyundai-Santa Fe, dekan je kazao kako isti po položaju koristi u službene svrhe te da ne prima nikakvu drugu, odnosno paralelnu naknadu za prijevoz.

Konačno, o cijeloj aferi doznajemo od trojice prodekana kako će isti na spomenute okolnosti urgentno zatražiti Upravni nadzor resornog ministarstva.

O razmjerima afere koja trese kninsko veleučilište govori zaključak jednog od trojice prodekana koji nam je situaciju na istome okarakterizirao kao čistu presliku metoda vladanja u Sjevernoj Koreji. "Ovo kao da se ne dešava u Hrvatskoj i u Kninu, već u Pjongjangu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:45