REFORMA DUGOG VIKENDA

NERADNI PETAK POSTAJE - NERADNI ČETVRTAK I PETAK! Nova antikrizna mjera omogućit će skraćenje radnog tjedna

Istovremeno, smanjit će se i maksimalni iznos sufinanciranog iznosa neto plaće radnika prije i nakon uvođenja programa rada u nepunom radnom vremenu kraćem od 40 sati tjedno, koliko iznosi tjedna radna satnica
 Ivo Ravlić/CROPIX

Mjera "neradni petak" kojom se poslodavcima pomaže da prebrode trenutne teškoće u poslovanju skraćujući radni tjedan, pri čemu država radniku sufinancira dio plaće do iznosa prije no što mu je satnica smanjena, doživjet će sveobuhvatne promjene, piše Novi list .

Ta se mjera u budućnosti, ni kolokvijalno, neće moći nazvati neradnim petkom s obzirom da će se poslodavcu otvoriti mogućnost da radni tjedan skrati za čak 16 sati – dva radna dana.

Drugim riječima neradni petak pretvorit će se u neradni četvrtak i petak. Istovremeno, smanjit će se i maksimalni iznos sufinanciranog iznosa neto plaće radnika prije i nakon uvođenja programa rada u nepunom radnom vremenu kraćem od 40 sati tjedno, koliko iznosi tjedna radna satnica (u redovnom radu, bez prekovremenih sati).

Sada se iz sredstava državnog proračuna radniku, koji je u programu skraćenog radnog vremena, može nadoknaditi razlika plaće najviše do neto iznosa minimalne plaće, odnosno 2.244 kune.

No, trenutno se pregovara i o tome da bi od iduće godine iznos sufinanciranog dijela plaće mogao biti najviše do iznosa od 40 posto minimalne bruto plaće, piše Novi list .

Kako minimalac od prošlog mjeseca iznosi 2.984,78 kuna bruto to znači da bi se radniku u skraćenom radnom vremenu radi očuvanja radnih mjesta u budućnosti moglo sufinancirati 1.791 bruto kuna plaće, odnosno oko1.400 kuna neto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:07