BIVŠI ČELNIK AGROKORA

NERVOZAN, LJUTIT, AGRESIVAN I OTRESIT Todorić u Londonu trkom bježao od novinara, na ekipu Jutarnjeg i fizički nasrnuo: 'Zašto me tako proganjate?'

 
 Boris Kovačev / CROPIX

Nervozan, ljutit, agresivan bio je u ponedjeljak poslijepodne Ivica Todorić dok je bježao pred nekolicinom predstavnika hrvatskih medija nakon javljanja u londonsku policijsku postaju u kojoj se proteklih pet mjeseci, otkako boravi u Engleskoj, morao javljati triput tjedno.

Čim je izašao iz policijske stanice dao se u trk londonskim ulicama, a na reportere Jutarnjeg lista čak je fizički nasrnuo kako bi nas zaustavio. U utorak se, naime, očekuje njegovo pojavljivanje na sudu u Westminsteru gdje počinje rasprava o DORH-ovu zahtjevu za njegovo izručenje.

Todorić je ljutit na novinare. Lice je skrivao kišobranom, a ponekad bi nešto i dobacivao trčeći.

Jutarnji list uspio mu je prići i s njim kratko porazgovarati, ali na kraju te komunikacije je ipak agresivno reagirao. - Zašto me tako proganjate? Nemojte to raditi. Vidjeti ćete jednom, sada ste mladi, ali nemojte to raditi, vidjeti ćete da to nije u redu - ponavljao je Todorić ljutito i nervozno.

Nije želio odgovarati na pitanja. Trčao je prema slobodnoj procjeni nekih kilometar, a svakih par metara se okretao kako bi se uvjerio da su ga mediji prestali pratiti, pa da zatvori kišobran jer kiša sinoć u Londonu nije padala.

FOTOGALERIJA: Todorićev bijeg od novinara u Londonu

Na sudu će se uz Todorića pojaviti i njegova odvjetnica iz Hrvatske Jadranka Sloković. Za tportal odvjetnica Sloković je potvrdila da će prisustvovati raspravi u utorak. Rekla je da će procedura sigurno trajati još nekoliko mjeseci, kakvu god odluku sud donio. Ona bi se pred sudom mogla pojaviti u svojstvu stručnjaka, što je u ovakvim postupcima dopušteno.

Prema nekim neslužbenim procjenama, procedure u sličnim predmetima u Velikoj Britaniji znaju potrajati i do 18 mjeseci.

- Kad sud donese odluku, strana koja neće biti zadovoljna može tražiti dopuštenje za ulaganje žalbe. Tada ide nova rasprava. Ako se zahtjev odbije, moguće se žaliti i na tu odluku. Sve ovisi o tome kakva će sada biti odluka suda - izjavila je za spomenuti portal odvjetnica Sloković. Na pozive Jutarnjeg lista odvjetnica Sloković se nije javljala.

Neslužbeno doznajemo da Ivica Todorić tijekom boravka u Londonu sa stručnjacima provodi razne ekspertize te navodno priprema tužbu za naknadu štete odnosno arbitražu.

- Todorić po cijele dane radi na tome. Treba mu još malo vremena da sve to napravi, a taman toliko bi mogao potrajati cijeli postupak - rekao nam je izvor blizak Todoriću te otkrio da u Londonu supružnici žive znatno skromnije nego što su živjeli u zagrebačkim Kulmerovim dvorima jer su unajmili stan od 60-ak četvornih metara. Todorićeva supruga često boravi i u Zagrebu te je do prije nekoliko dana bila u posjetu Hrvatskoj.

Londonski je sud u ponedjeljak za Jutarnji list izjavio da će rasprava o hrvatskom zahtjevu za izručenje Ivice Todorića početi 10. travnja u 10 sati te da bi se trebala zaključiti u srijedu, 11. travnja, ali ako bude nužno, u tom se slučaju mogu zakazati daljnji datumi.

Bivši predsjednik Uprave Agrokora i njegova supruga u Londonu žive od početka studenoga prošle godine kada se Todorić predao policiji nakon što je Hrvatska za njima raspisala tjeralicu. Sud u Westminsteru pustio ga je tada da suđenje čeka na uvjetnoj slobodi uz jamčevinu od 100 tisuća funti. Pred britanskim sudom Todorića zastup Timothy Otty, koji je na prošlom ročištu engleskom sudu pokušao objasniti da cijeli slučaj treba promatrati u "geostrateškom kontekstu jer su najveći kreditori Agrokora ruske banke". U tom predmetu hrvatsku stranu prezentira britanski odvjetnik Benjamin Seifert.

Postupci izručenja u Britaniji nisu nimalo jednostavni, a vode se prema britanskom Zakonu o izručenju iz 2003. godine. Na Ivicu Todorića primjenjuju se odredbe koje vrijede za osobe uhićene po nalogu sudbenih vlasti zemlje iz tzv. kategorije 1, a to su države članice EU. Temeljna je karakteristika europskoga uhidbenog naloga (EUN), za razliku od klasičnog sustava izručenja, da se sva komunikacija vezana uz izručenje odvija između sudbenih vlasti bez utjecaja politike. Treba očekivati da će se Todorić protiviti izručenju zbog političkog progona. I u tom se slučaju postupak vjerojatno neće okončati ovaj tjedan.

Iako se prema propisanoj proceduri za EUN ekstradicijsko saslušanje održava unutar roka od 21 dan, Todorićevo je bilo određeno izvan tog roka. Na saslušanju sudac prvo treba odlučiti je li optužba iz hrvatskog EUN-a valjana ekstradicijska optužba (jedno od 32 kaznena djela za koja se ne ispituje kažnjivost i po britanskom pravu), a ako je to tako, ispituje se postoje li razlozi za zabranu izručenja (dvostruka kažnjivost, zastara, dob uhićenog...), ali i je li izručenje u skladu s pravima koje uhićeni ima na temelju Europske konvencije o ljudskim pravima. Na odluku o izručenju može se žaliti višem sudu, pa i Vrhovnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:28